Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οι ΔΕΗσεις του Δήμου Αθηναίων - Η αδυναμία των πολιτών να καταβάλουν τέλη στεγνώνει τα ταμεία

ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Η οικονομική ανέχεια «στεγνώνει» τα ταμεία του μεγαλύτερου δήμου της χώρας. Σε ενάμιση χρόνο τα έσοδα του δήμου μειώθηκαν κατά 106 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν κατά 78 εκατ. ευρώ λιγότερα, σε σχέση με το 2009, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2011 έπεσαν άλλα 28 εκατ. ευρώ.



Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα 78 εκατ. ευρώ που «χάθηκαν» το 2010, τα 74 εκατ. οφείλονται σε περικοπές κρατικών επιχορηγήσεων και μόνο τα 4 εκατ. ευρώ στις άδειες τσέπες των δημοτών.

Τα πράγματα χειροτερεύουν απότομα το πρώτο οκτάμηνο του 2011. Από τα 28 εκατ. ευρώ της «μαύρης τρύπας» τα 11 εκατ. αποδίδονται μόνο σε κρατικές περικοπές ενώ τα 17 εκατ. ευρώ στην οικονομική ανέχεια των πολιτών.

Η ένδεια της πολιτείας, τα εκαντοντάδες λουκέτα στα καταστήματα και η αδυναμία χιλιάδων Αθηναίων να πληρώσουν τέλη, μισθώματα, πρόστιμα και λογαριασμούς της ΔΕΗ, οδήγησαν σε κατακόρυφη μείωση των εσόδων, κατά 4 φορές μεγαλύτερη το 2011, σε σχέση με το 2010.

Η πτώση στα έσοδα αγγίζει όλους τους τομείς, από τα τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες, μέχρι τα νεκροταφεία...

Τα δημοτικά τέλη το πρώτο οκτάμηνο του 2011 για την καθαριότητα, τον φωτισμό, τέλη ακίνητης περιουσίας από τη ΔΕΗ, έφεραν 7,85 εκατ. ευρώ λιγότερα στο δημοτικό κορβανά.

Τα έκτακτα έσοδα από εκποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας, από επιχορηγήσεις για επενδύσεις, από πρόστιμα-παράβολα κ.λπ. μειώθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα που αφορούν προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν κατά 6 εκατ.

Η αγανάκτηση, που επί μακρόν ξεχείλιζε στην πλατεία Συντάγματος, είχε αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα, που τα μείωσε 56,97% σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2010.

Η έλλειψη χρημάτων χτύπησε και την καρδιά της Αθήνας, τη Βαρβάκειο Αγορά, όπου οι καταστηματάρχες λόγω έλλειψης εσόδων αδυνατούν να πληρώσουν και οι εισπράξεις έπεσαν στο μισό από πέρυσι.

Και όσοι νομίζουν ότι η κρίση έπληξε μόνο τους ζωντανούς, το Α' Νεκροταφείο είναι η απόδειξη! Ακόμη και οι νεκροί κινδυνεύουν να χάσουν την τελευταία τους κατοικία, καθώς τα έσοδα από παραχώρηση οικογενειακών τάφων μειώθηκαν κατά 500.000 ευρώ.

Αναδουλειές και για τα κέντρα διασκέδασης-εστιατόρια, που κατέβαλαν τέλη επί των ακαθαρίστων εσόδων τους μειωμένα κατά 22%.

Μόνο ένας στους δύο πληρώνει (40% μείωση) οφειλές προηγούμενων χρόνων για πρόστιμα παράνομης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, από μικροπωλητές και περίπτερα.

Στην οδό Λιοσίων συναντήσαμε τον διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Σπ. Χαμακιώτη, ο οποίος αναφέρει ότι η συγκεκριμένη μείωση των εσόδων του δήμου δεν έχει προηγούμενο: «Το 1997 καταφέραμε να περάσουμε τις "συμπληγάδες πέτρες" και διεκδικήσαμε ξεχασμένες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου, ποσού 19 δισ. δραχμών περίπου, από τις οποίες και εισπράξαμε σημαντικό μέρος τα επόμενα χρόνια και ξεπεράσαμε το πρόβλημα».

Συνεχίζοντας, μας λέει ότι τα άσχημα ακόμη δεν έχουν έρθει! Και μας θυμίζει ότι τα έσοδα του δήμου προέρχονται κατά το 1/3 από κρατικές επιχορηγήσεις και κατά 2/3 από δικές του πηγές εσόδων (τέλη καθαριότητος-φωτισμού, τέλη κοινοχρήστων χώρων, διαφημίσεων κ.λπ.): «Οι πραγματικές εισπράξεις κατά το 2010 από όλες τις πηγές εσόδων ανήλθαν στα 384,75 εκατ. ευρώ έναντι 463,5 εκατ. του 2009, παρουσιάζοντας μείωση κατά 17% και σε απόλυτους αριθμούς κατά 78,75 εκατ. ευρώ. Η μείωση των εισπράξεων οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην οικονομική κρίση. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση του δήμου και όλοι να συνειδητοποιήσουμε, στο πλαίσιο του εφικτού, ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας καταβάλλοντας τις οφειλές μας».

Εδώ αξίζει να σχολιαστεί ότι το 2009 η τότε δημοτική αρχή εισέπραξε από το κράτος έκτακτες επιχορηγήσεις.

Το σκηνικό διαφοροποιείται προς το καλύτερο σε ό,τι αφορά τον τομέα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Καταγράφεται αύξηση στις εισπράξεις κατά 40% το οκτάμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010. Οι πωλήσεις καρτών έδωσαν έσοδα κατά 28% μεγαλύτερα από το 2010 (630.000 ευρώ).

Οι κλήσεις που κόπηκαν το οκτάμηνο 2011 απέδωσαν 848.000 ευρώ, ενώ το 2010 900.000 ευρώ. Στους 100 πολίτες υπολογίζεται ότι πληρώνουν οι 25. Οι κλήσεις εκτός ελεγχόμενης ζώνης το οκτάμηνο του 2011 άγγιξαν το ποσό των 2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 το 1.685.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, από τα προηγούμενα χρόνια έχουν συσσωρευθεί αρκετά πρόστιμα και η απροθυμία των πολιτών να πληρώσουν συνεχίζεται αμείωτη. Εντός των ελεγχόμενων ζωνών οι εισπράξεις έπεσαν στο 61,3%, ενώ εκτός ελεγχομένων η απώλεια υπερβαίνει τα 900.000 ευρώ (70,68%).

Οπως μαθαίνουμε από τον αντιδήμαρχο, αρμόδιο για ζητήματα δημοτικής αστυνομίας και πολεοδομίας Αθηναίων, Α. Αβραντίνη, η ελεγχόμενη στάθμευση καλύπτει βασικές ανάγκες του δήμου, καθώς ημερησίως εισπράττονται σχεδόν 16.000 ευρώ. Παρά τη θεαματική βελτίωση στον έλεγχο, ο ίδιος δεν είναι ευχαριστημένος και μας φέρνει ως παράδειγμα την ελεγχόμενη στάθμευση του Αμστερνταμ, που με 2 εκατ. πληθυσμό ο δήμος έχει έσοδα 120 εκατ. ευρώ το χρόνο: «Εάν η Αθήνα σε έκταση καταλάμβανε το 30% της ολλανδικής πρωτεύουσας θα έπρεπε να εισπράττει 40 εκατ. ευρώ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου