Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Υγειονομική διάταξη ΓΥ/108 − Επείγουσα ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων

ΦΕΚ Β' 2300 / 14-10-11

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. ΓΥ/108

Υγειονομική διάταξη − Επείγουσα ανάγκη αποκομιδής απορριμμάτων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

1. Του Α.Ν. 2520/1940 «Περί Υγειονομικών Διατάξεων» (Α΄ 237).
2. Του Ν. 4060/1929 «Περί κυρώσεως του από 18.9.1928 Ν.Δ. «Περί μέτρων προς πρόληψιν και καταπολέμησιν επιδημικών νόσων» (Α΄ 94).
3. Του Ν. 3991/2011 «Κύρωση του αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» (Α΄ 162) και ιδίως το άρθρο 42 αυτού.
4. Του από 9.11.1950 Β. Δ/τος «Περί μέτρων προς καταπολέμησιν επιδημικών νόσων και υποχρεωτικής δηλώσεως αυτών» (Α΄ 262).
5. Της Υγειονομικής Διάταξης Ε1β/301/10.2.1964 των Υπουργών Εσωτερικών και Κοινωνικής Πρόνοιας «Περί συλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμμάτων» (Β΄ 63).
6. Το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη συνεχιζόμενη συσσώρευση των απορριμμάτων στο νομό Αττικής και ότι η κατάσταση, ύστερα από επανειλημμένους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, καθώς και ότι η παρούσα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, λαμβάνει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης.
7. Το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθεί η δημόσια υγεία και απαιτείται άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προφύλαξης του πληθυσμού.
8. Το γεγονός ότι από την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, 
αποφασίζουμε:
1. Την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.
2. Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
3. Σε περίπτωση σώρευσης απορριμμάτων να διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί προσωρινή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων.
4. Ό,τι δεν ρυθμίζεται από τις διατάξεις της απόφασης αυτής ρυθμίζεται από την Υγειονομική Διάταξη Ε1β/301/10.2.1964 των Υπουργών Εσωτερικών και Κοινωνικής Πρόνοιας.
5. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον Α.Ν. 2520/1940, καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 11 της αναφερόμενης στην προηγούμενη παράγραφο υγειονομικής διάταξης, εκτός εάν προβλέπονται βαρύτερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.
6. Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2011

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ


Σχόλιο: Χρόνος ρεκόρ για την έκδοση του Φ.Ε.Κ. την ίδια ημέρα  της υπογραφής του, τη στιγμή που εκκρεμεί η έκδοση τουλάχιστον 50 φύλλων με προγενέστερες ημερομηνίες από το Εθνικό Τυπογραφείο. Κυρώσεις προπολεμικού(!) νόμου επικαλείται η διάταξη, εμάς μας κάνει εντύπωση το ότι δεν επικαλείται χουντικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου