Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση - απολογισμός ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις 21 ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου



 Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2011

Αριθμ. Πρωτ.: 1191


Προς:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινήσαμε στο τέλος Σεπτεμβρίου τις κινητοποιήσεις ενάντια στην «εργασιακή εφεδρεία», τις απολύσεις, τις νέες μειώσεις μισθών, τα χαράτσια και ένα σωρό άλλα επαχθή και εξοντωτικά μέτρα για την κοινωνία τα οποία ενέταξε η κυβέρνηση στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο.
Ο αγώνας που δώσαμε ήταν δυναμικός και είχε περισσότερο από κάθε άλλη φορά εμφανή τα  στοιχεία της μαζικότητας και της ενότητας. Κινητοποιήσεις στις οποίες συμπεριελήφθησαν όλες οι μορφές πάλης: Απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις, αποχή, πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.


Όσο ο αγώνας εξελίσσονταν και το κύμα οργής και αγανάκτησης μεγάλωνε, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνάντησαν ένα σύμπλεγμα συμφερόντων, πολιτικών και επιχειρηματικών, τα οποία με πρωτοφανή μανία, αήθης επιθέσεις και λασπολογία, προσπάθησαν να υπονομεύσουν, να αμφισβητήσουν, να συκοφαντήσουν με τελικό στόχο να αποδυναμώσουν και να διαλύσουν αυτόν τον αγώνα.
Το «κρυφτούλι» της κυβέρνησης και πολλών αιρετών, με δήθεν διάλογο που τορπιλίζεται από την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. διαδέχθηκε η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο Χ.Υ.Τ.Α., οι απειλές περί απολύσεων, μη καταβολής των μισθών για τις ημέρες των καταλήψεων, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, το άνοιγμα των Δικαστηρίων ημέρα Σάββατο για την εκδίκαση της προσφυγής του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να βγει η απεργία παράνομη και καταχρηστική.
Συνοδεία «βροχής» κατευθυνόμενων και δοτών δημοσιευμάτων στον έντυπο τύπο και άθλιων και συκοφαντικών ρεπορτάζ στον ηλεκτρονικό τύπο, η υπονόμευση του αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίσθηκε, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις με χαρακτηριστικά παρακράτους. Η κυβέρνηση έβγαλε στους δρόμους ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής απορριμμάτων και όταν εκτέθηκε, προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των οδηγών και την επίταξη των απορριμματοφόρων και φορτηγών οχημάτων των Ο.Τ.Α. Η κυβέρνηση κατευθυνόμενη από τον πανικό της, ξέχασε πως χωρίς πλήρωμα η επιστράτευση των οδηγών και η επίταξη των οχημάτων ήταν «κενό γράμμα» με συνέπεια να προχωρήσει στη Β΄ φάση της επιστράτευσης, αυτή τη φορά των εργατών καθαριότητας.

Όλος αυτός ο «βρώμικος πόλεμος» ενάντια στα δίκαια αιτήματα  και το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της απεργίας, πείσμωσε τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έβγαλε ακόμη περισσότερους στους δρόμους, ένωσε και δημιούργησε ένα αρραγές μέτωπο. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο όφελος-παρακαταθήκη για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που τερμάτισαν προσωρινά τον πολυήμερο αγώνα τους με ψηλά το κεφάλι.
Ως ένας από τους πιο ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ κλάδους στο χώρο του Δημοσίου ξεσηκώσαμε την ΚΟΙΝΩΝΙΑ, δείχνοντας πως ο μόνος δρόμος, είναι ο δρόμος του ΑΓΩΝΑ.
          Όμως παρά τη γενική αποδοχή του δίκαιου αγώνα μας, 21 ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεών μας, ήμασταν για μία ακόμη φορά ουσιαστικά και αγωνιστικά ΜΟΝΟΙ, απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που κυριολεκτικά σαρώνει όλο το Δημόσιο Τομέα. Η πολυαναμενόμενη και πολυδιαφημιζόμενη συγκρότηση «ενιαίου μετώπου», είτε με άλλους κλάδους του Δημοσίου ή ακόμη και με κοινωνικούς φορείς και κινήματα, 21 ημέρες μετά, εμπράκτως αποδείχθηκαν ευχολόγια και ευσεβείς πόθοι !!!
Είναι σαφές πως κάθε απεργιακή κινητοποίηση έχει αρχή και τέλος. Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. δεν είχε εξαγγείλει  « Πολιτική Απεργία » δίχως τέλος και ουδέποτε από μόνη της θα μπορούσε κάτι ανάλογο να πράξει. Ήταν ένας αγώνας ΕΝΤΙΜΟΣ – ΗΘΙΚΟΣ και ΔΙΚΑΙΟΣ που κράτησε 21 ολόκληρες μέρες και τον δώσαμε με ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Η λήψη των αποφάσεων γίνεται  πάντοτε με γνώμονα, την ΛΟΓΙΚΗ, την ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, τους ΣΤΟΧΟΥΣ και όχι με το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Προστατεύσαμε τους επιστρατευμένους συναδέλφους, γνωρίζοντας επίσης πως χωρίς το πιο δυναμικό κομμάτι του κλάδου, στο μέλλον θα ήμασταν καταδικασμένοι !!!

Μπορεί η κυβέρνηση και οι βουλευτές της, κατώτεροι των περιστάσεων να ψήφισαν το πολυνομοσχέδιο κατ’ επιταγήν της τρόικας, αλλά οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ηττήθηκαν. Πήραν τη δέσμευση άρσης της επιστράτευσης και έναρξης ενός διαλόγου για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων και το σημαντικότερο, έθεσαν ισχυρές βάσεις για ακόμη πιο δυναμικούς αγώνες σε περίπτωση που επιχειρηθεί απόλυση στους Ο.Τ.Α. μέσω της «εργασιακής εφεδρείας» ή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων.

ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ … ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ ….
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

        Ο Πρόεδρος                                                         Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος                                                    Ιωάννης Τσούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου