Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Βουνά τα χρέη και ο Δήμος Αθηναίων ψάχνει νέο δάνειο 12,5 εκατ.!

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Και ξαφνικά, ανάμεσα στους λόφους των σκουπιδιών και τα βουνά των χρεών, ο Δήμος Αθηναίων εμφανίζεται να συζητά τη σύναψη νέου τραπεζικού δανείου ύψους 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέσα σε μια εικόνα γενικευμένης διάλυσης, ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας μοιάζει να θέλει να σύρει το χορό για νέες δανειακές συμβάσεις και το κάνει, μάλιστα, με τρόπο που επιβεβαιώνει θεαματικά την ίδια τη διάλυση, καθώς η συζήτηση θα γίνει σε μια επιτροπή, της οποίας ο πρόεδρος μας δήλωσε άγνοια για το περιεχόμενο της εισήγησης!


Το θέμα έρχεται προς συζήτηση μεθαύριο Τετάρτη στην Οικονομική Επιτροπή, που αποφασίζει για τα περισσότερα θέματα προμηθειών-πληρωμών, ενώ τα πιο σοβαρά παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα 8 της ημερήσιας διάταξης, που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του δήμου και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος (αρμόδιος επίσης για Πολεοδομία - Δημοτική Αστυνομία), Τάσος Αβραντίνης (προερχόμενος από το κόμμα του Στέφανου Μάνου), αναφέρει επί λέξει: «Λήψη απόφασης για τη μελέτη για την ανάγκη σύναψης δανείου από τον Δήμο Αθηναίων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ».

220 εκατ. ήδη

Οταν ρωτήσαμε τον κ. Αβραντίνη για το περιεχόμενο της εισήγησης που θα οδηγήσει στο νέο δάνειο, μας απάντησε αρχικώς με αξιοσημείωτη, ομολογουμένως, ειλικρίνεια ότι αγνοεί το θέμα. Σε δεύτερη επικοινωνία μάς τόνισε ότι δεν έχει δει την εισήγηση και ότι δεν πρόκειται να γίνει καν συζήτηση «εάν δεν υπάρχει λόγος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αθηναίων βαρύνεται αυτή τη στιγμή με τραπεζικό δανεισμό συνολικού ύψους περίπου 220 εκατ. ευρώ. Μεγάλο μέρος του δανεισμού προέρχεται από την προολυμπιακή περίοδο (επί Ντόρας Μπακογιάννη), με μεγαλύτερη σύμβαση (150 εκατ.) εκείνη με τη γαλλοβελγική τράπεζα DEXIA, που κινδυνεύει τώρα με πτώχευση.

Με την πιστοληπτική αξιολόγηση που έχει σήμερα ο δήμος, εάν λάβει δάνειο, θα το πάρει με αστρονομικό επιτόκιο. Τα οικονομικά προβλήματα είναι, πάντως, δεδομένα, καθώς έχουν καθυστερήσει οι κρατικές επιχορηγήσεις (ΚΑΠ) λόγω καθυστέρησης της έκτης δόσης του μνημονιακού δανείου και μετά βίας καταβλήθηκαν οι μισθοί στην αρχή του μήνα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου