Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επτά μήνες φυλάκιση για εξύβριση και απειλές κατά δημοτικών αστυνομικών

Σε συνολική ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε γυναίκα που τον Δεκέμβριο του 2005 προκάλεσε επεισόδιο σε βάρος τριών δημοτικών αστυνομικών στο Νέο Κόσμο. Το δικαστήριο μετά από πολλές αναβολές έγινε τελικά τον περασμένο Μάιο. Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 10 € την ημέρα (δηλαδή η καταδικασθείσα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 2100 € για να μην οδηγηθεί στη φυλακή). Το κατηγορητήριο αφορούσε απειλές και λόγω & έργω εξύβριση.

Οι συνάδελφοι παρέστησαν με δικό τους δικηγόρο και επιφυλάσσονται πλέον του δικαιώματός τους να προσφύγουν και σε αστικό δικαστήριο διεκδικώντας αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν και για τα έξοδα τα οποία κατέλαβαν, τα οποία ήταν σημαντικά λόγω των συνεχών αναβολών της δίκης με υπαιτιότητα της κατηγορούμενης.

Το συμβάν ανάγεται στο Δεκέμβριο του 2005 στη 2η δημοτική κοινότητα, στην οδό Θυμοχάρους. Πρόκειται για πεζόδρομο στον οποίο μάλιστα λειτουργεί και παιδικός σταθμός. Οι συνάδελφοι που έφτασαν στο σημείο για να ελέγξουν για παράνομη στάθμευση δέχτηκαν αρχικά λεκτική επίθεση από οδηγό παράνομα σταθμευμένου οχήματος, για να ακολουθήσει χυδαία εξύβριση και σπρωξίματα εναντίον των συναδέλφων, αλλά και σειρά απειλών κατά των συναδέλφων αλλά και οποιουδήποτε άλλου θα "τολμούσε" να ξαναπεράσει από εκεί. Επεισόδια αυτής της μορφής είναι γνώριμα στους περισσότερους εξωτερικούς υπαλλήλους της υπηρεσίας μας.

Εγώ προσωπικά δίνω συγχαρητήρια στους συναδέλφους που δεν έκαναν πίσω και δεν υπέκυψαν στις εκκλήσεις της κατηγορούμενης να αποσύρουν τη μήνυση. Η οποία όταν έκανε τον τσαμπουκά απαξίωνε την τήρηση των νόμων και τη λειτουργία του κράτους και θεωρούσε δεδομένη την ατιμωρησία της. Δυστυχώς οι δίκες που γίνονται πολύ καιρό μετά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουν ξεθυμάνει οι συνάδελφοι και να υπαναχωρούν μετά από μια απλή συγνώμη, ξεχνώντας την πραγματική διάσταση του επεισοδίου όπου συχνά λοιδορούνται μπροστά σε κόσμο σε μια επίδειξη "ισχύος" του παραβάτη έναντι των νόμων (η κακώς εννοούμενη "ελληνική μαγκιά").

Σε άλλο δικαστήριο λίγες ημέρες πριν άλλοι συνάδελφοι απέσυραν τελικά τη μήνυση λίγο πριν την εκδίκαση, και ο κατηγορούμενος απλά κατέβαλε τα δικαστικά έξοδα. Η υπόθεση αφορούσε συμβάν εξύβρισης το 2006 και οι συνάδελφοι αρκέστηκαν στην ηθική ικανοποίηση του να βλέπουν τον άλλοτε "μάγκα" οδηγό να τους εκλιπαρεί να αποσύρουν τη μήνυση ζητώντας τους επανειλημμένως συγνώμη.

Και στις δυο αυτές περιπτώσεις η μήνυση έγινε με βάση τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων αφού οι παραβάτες είχαν αποχωρήσει πριν προσέλθει η ΕΛ.ΑΣ. Σε τέτοιες περιπτώσεις η διερεύνηση της υπόθεσης διαρκεί περισσότερο αφού η δικογραφία αποστέλλεται στο αστυνομικό τμήμα ώστε να εντοπιστεί ο κάτοχος του οχήματος και ο οδηγός, αν αυτός είναι διαφορετικός.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την ισχύ του νόμου 3731 οι μηνύσεις γίνονται πλέον από την υπηρεσία απευθείας στην Εισαγγελία και όχι στο αστυνομικό τμήμα, και στις περιπτώσεις συμβάντων που δεν κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία καλό θα ήταν οι συνάδελφοι να συμπληρώνουν την έκθεση αρχής και να μην την χαρίζουν στους παραβάτες που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Γιατί η μήνυση δεν είναι προσωπική ώστε να είναι προσωπική υπόθεση η άσκηση δίωξης ή μη. Η μήνυση γίνεται λόγω αξιόποινων πράξεων στη διάρκεια της υπηρεσίας μας, ως υπάλληλοι του κράτους, και όχι ατομικά, και πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι κάθε φορά που αφήνουμε κάποιον να την σκαπουλάρει, αυτό μακροπρόθεσμα στρέφεται σε βάρος της υπηρεσίας μας αφού δημιουργεί στους παραβάτες μία αίσθηση ατιμωρησίας.

Επίσης κάτι που πολλοί ξεχνάμε, αλλά το είχαμε μάθει και στις σχολές: Για αξιόποινες πράξεις στην άσκηση των καθηκόντων μας η διεύθυνση κατοικίας που δηλώνετε στο αστυνομικό τμήμα ή στην έκθεση αρχής είναι αυτή της έδρας της Διεύθυνσης που υπηρετείτε, δηλαδή Αγίου Κωνσταντίνου 14, Τ.Κ. 10431, Αθήνα, και τηλέφωνο το τηλέφωνο της γραμματείας του Τμήματός σας. Δεν είναι απαραίτητο να μαθαίνει ο κατηγορούμενος την πραγματική διεύθυνσή σας.

Με την ευκαιρία θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το σωματείο συνεργάζεται με δικηγορικό γραφείο και ο σύλλογος διαθέτει δικηγόρο σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη ενάντια σε κάποιον συνάδελφο στη διάρκεια της υπηρεσίας του. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3731 (αρθ.15) ο δήμος υποχρεούται στη νομική στήριξη του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας, κάθε φορά που αυτό παραπέμπεται ενώπιον δικαστικής αρχής για λόγο που ανάγεται στην ενάσκηση των καθηκόντων του και κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα ζητηθεί από το δημοτικό αστυνομικό.

Ευχαριστούμε πολύ τους συναδέλφους Κ.Σ. και Γ.Κ. που μας γνωστοποίησαν την υπόθεσή τους και καλούμε όλους τους συναδέλφους που εμπλέκονται σε δικαστήρια να το γνωστοποιούν στην Ε.Κ.Ε.Δ.Α. ώστε να δίνουμε τη δέουσα δημοσιότητα με σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιό μας. Είναι πάρα πολύς ο κόσμος που ενδιαφέρεται να μάθει την έκβαση τέτοιων υποθέσεων.

Τέλος, σε επεισόδιο χθες στη Λαμία συνάδελφος γρονθοκοπήθηκε από παραβάτη οδηγό όταν του επέδωσε κλήση. Τα "ελληνικά" νταηλίκια καλά κρατούν, όχι μόνο στην Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το συμβάν εδώ:
Γ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου