Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Στη δημοσιότητα το προσχέδιο νόμου του ΥΠΕΣΔΑ - Απαράδεκτη η διατύπωση στα άρθρα που αφορούν τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς

Όπως είχε προαναγγείλει η aftodioikisi.gr, τo Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του ν/σ που αφορά στους ΟΤΑ και ρυθμίζει διάφορα θέματα της λειτουργίας τους.

Στο προσχέδιο του ν/σ του ΥΠΕΣ περιλαμβάνονται εφτά κεφάλαια τα οποία περιέχουν πλήθος ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ ως εξής:

Πρώτο κεφάλαιο:  Περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την οργάνωσης και λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των ΟΤΑ, όπως είναι οι πειθαρχικές κυρώσεις των αιρετών σε περίπτωση ποινικής καταδίκης, τα ένδικα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας ΟΤΑ, η νομική στήριξη των υπαλλήλων η λειτουργία δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και τα Συμβούλια Ενταξης Προσφύγων

Δεύτερο κεφάλαιο: Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις δημοσίων υπαλλήλων, προσωπικού ΟΤΑ και Νομικών Προσώπων, μεταξύ των οποίων όροι σύστασης  θέσης γενικού γραμματέα ΟΤΑ α΄ βαθμού, σύσταση ενιαίας θέσης Ειδικού Συμβούλου ή Συνεργάτη, μετατάξεις- μεταφορά προσωπικού Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, μεταφορά προσωπικού ΟΤΑ, μετατάξεις – αποσπάσεις προσωπικού στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, θέματα λύσης επιχειρήσεων ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, θέματα Δημοτικών Αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και σχολικών καθαριστριών, αλλά και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Τρίτο κεφάλαιο: Περιλαμβάνονται θέματα οικονομικής λειτουργίας, εσόδων και περιουσίας ΟΤΑ, μεταξύ αυτών και η τακτοποίηση οικονομικών εκκρεμοτήτων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ΟΤΑ, μεταφορά προσωπικού ΔΕΥΑ κ.πλ.

Τέταρτο κεφάλαιο: Περιλαμβάνονται ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησηςη, όπως το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού των Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πέμπτο κεφάλαιο: Περιλαμβάνονται ρυθμίσεις θεμάτων της εκλογικής διαδικασίας.

Έκτο κεφάλαιο: Περιλαμβάνονται διατάξεις προσαρμογής του Ν. 344/1976 στο νέο τρόπο κατάρτισης των ληξιαρχικών πράξεων.

Έβδομο κεφάλαιο: Περιλαμβάνονται διάφορες διατάξεις, για θέματα έργων και μελετών ΟΤΑ και ΥΠΕΣΔΑ αλλά και για τη μεταφορά μαθητών.



Σχόλιο: Τα άρθρα που αφορούν άμεσα τους πρώην ή νυν δημοτικούς ασττυνομικούς είναι τα 28, 32 και 66. Η διατύπωση κατά τη γνώμη μου σε πάσχει σε όλα , δείτε τα μόνοι σας και κρίνετε.

Το άρθρο 28 τροποποιεί διατάξεις για την προσωπική διαφορά που έχουν καταστεί στην πράξη ανενεργές με την ισχύ του νέου μισθολογίου του ν. 4354/2015. Ο συντάκτης προσπάθεί να εξαιρέσει από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς όσους μετατάχθηκαν στο πλαίσιο της ενδοδημοτικής κινητικότητας και από το σύνολο των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μόνο όσους δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες επανήλθαν στην υπηρεσία. Έτσι, κατά τον συντάκτη δεν θα έπρεπε να λάβουν την προσωπική διαφορά οι λοιποί υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετατάχθηκαν αλλού, οι δημοτικοί αστυνομικοί που μετετάχθηκαν σε άλλους φορείς καθώς και οι σχολικοί φύλακες που μετατάχθηκαν στα νοσοκομεία. Βέβαια έτσι όπως έχει συνταχθεί το άρθρο δεν θα τη λάβει κανείς και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Εκτός αν γίνουν απαραίτητες διορθώσεις και προσδωθεί αναδρομική ισχύς.
Για το άρθρο 32 από πού να αρχίσει και πού να τελειώσει κανείς, ας πάει ασχολίαστο.
Με το άρθρο 66 άλλη μια αστοχία: επανέρχεται η αρμοδιότητα των δεσποζόμενων ζώων - ζώων συντροφιάς στη Δημοτική Αστυνομία που πλέον έχει ποινικοποιηθεί.
Με το άρθρο 37 πάλι εκτός οι δημοτικοί αστυνομικοί από το επίδομα επικίνδυνης και ανθιυγεινής εργασίας.
Αυτά προς το παρόν. 
Γ.Κ.

Άρθρο 28




Άρθρο 32


Άρθρο 66


1 σχόλιο:

  1. Για όσους ρωτάνε, είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται για τελικές ρυθμίσεις, αλλά για προσχέδιο, και γίνονται όλες οι δέουσες ενέργειες για τις απαραίτητες διορθώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή