Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

"Παγώνει" προς το παρόν το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης - Εγκρίθηκε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ μετά τo «πάγωμα»

Στην αναβολή όλων των συνεδριάσων για το παράλληλο πρόγραμμα προχώρησε νωρίτερα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο μετατίθεται για μετά τις 7 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδρίασει εκ νέου το Κοινοβύλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αναβολή έγινε μετά τις έντονες αντιδράσεις του κουαρτέτου.
Μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι η Διάσκεψη πήρε ομόφωνα την απόφαση για τροποποίηση της διαδικασίας σε σχέση με τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις».
Τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Η πρόταση του Πρόεδρου της Βουλής στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε μετά από συνεννόηση με την κυβέρνηση και τους τρεις (3) Προέδρους των Επιτροπών, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου. 
Με «συναινετικό τρόπο» λύθηκε το θέμα που δημιουργήθηκε με το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, ανέφερε  παράγοντας της ευρωζώνης. Όπως εξήγησε, κάποια κράτη-μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη συντονισμού με τους θεσμούς.
Εξάλλου, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup που συνεδρίασε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης αποφάσισε ότι μέχρι αύριο η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων (συγκεκριμένα να δημοσιεύσει την υπουργική απόφαση για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στον τομέα της υγείας), έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.
Πληροφορίες πάντως ήθελαν αρκετούς εκπροσώπους κρατών - μελών της ευρωζώνης να ετοιμαζόνται για «επίθεση» κατά του Γ. Χουλιαράκη στο EuroWorking Group, ενώ ήταν πολύ έντονες οι διαρροές πως η κίνηση της Αθήνας θα θεωρείτο μονομερής ενέργεια.
Οι δανειστές φαίνεται πως έχουν ζητήσει πλήρη κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέιο.
Έτσι η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε και επιφυλάσσεται να φέρει το νομοσχέδιο επικαιροποιημένο και κοστολογημένο μετά τις γιορτές.

Εγκρίθηκε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ μετά τo «πάγωμα» του παράλληλου προγράμματος
Εγκρίθηκε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ μετά το «πάγωμα» του παράλληλου προγράμματος, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η υποδόση εγκρίθηκε με την προϋπόθεση η Ελλάδα να ολοκληρώσει δύο ή τρία τεχνικά βήματα, όπως την δημοσιοποίηση των αποφάσεων στην κυβερνητική εφημερίδα» φέρεται να δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. 
Μάλιστα, ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι την Παρασκευή ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να απελευθερώσει τα χρήματα το βράδυ της ίδιας μέρας. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Πηγές: Mega- ΑΜΠΕ, Reuters, ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε ακόμη:

Για μετά τις γιορτές μεταφέρεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση τα ξημερώματα της Τρίτης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχει δυσφορία από τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το EWG θα ενημερωθεί σχετικά με τη χρονική μετάθεση της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν τίθεται θέμα απόσυρσης του νομοσχεδίου αλλά αναβολής της ψήφισής του για το νέο έτος, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής που είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα.

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη του EWG υπό τον Γ Χουλιαράκη βρίσκεται αυτή στην ώρα σε εξέλιξη, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη με τον ΥΠΟΙΚ Ευκ. Τσακαλώτο και τον υπουργείο Υγείας Ανδ. Ξανθό στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει του EWG.

Το παράλληλο πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή έχει κοστολογημένες παρεμβάσεις 115 εκατ. ευρώ (με βάση την συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) αλλά και πλειάδα άλλων μέτρων που δεν είναι κοστολογημένα.

Προηγουμένως πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφεραν "οι θεσμοί είναι ενήμεροι για την συζήτηση κι άλλων προτάσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα τις αξιολογήσουν καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει διαβούλευση σε ό,τι αφορά τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Οι ελληνικές αρχές ειναι σ´επαφή για το σκοπό αυτό με τους θεσμούς ".

Στις ενδείξεις ότι το κουαρτέτο έχει αιφνιδιαστεί αρνητικά με την κατάθεση του παράλληλου νομοσχεδίου και ετοιμάζεται να ζητήσει ισοδύναμα για "παροχές" που προβλέπει, κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν στο Capital.gr, κατά τι σιβυλλικά: "Δεν έχουμε τέτοια εικόνα. Είμαστε σε συνεννόηση με τους Θεσμούς και για ζητήματα που αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας αλλά και για όσα δεν άπτονται των μνημονιακών θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση μετά τη συνεδρίαση του EWG, θα ξέρουμε εάν και τι είδους ενστάσεις έχουν οι Θεσμοί και θα τα συζητήσουμε όλα εκεί.

Πηγή:  http://www.capital.gr/


Διαβάστε επίσης (για να μην ξεχνάνε κάποιοι...):

Αποχώρησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι από την συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος»


Ούτε για το παράλληλο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ως επί τω πλείστον διατάξεις για ανέργους και ευάλωτες ομάδες δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση καθώς η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αποχώρησαν καταγγέλλοντας την επείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση και αφήνοντας υπόνοιες για «ύποπτες ρυθμίσεις».

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι επέλεξαν υψηλούς τόνους κατά του νομοσχεδίου με την έναρξη της συζήτησης στηλιτεύοντας την επείγουσα διαδικασία που επελέγη για τη συζήτηση. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να ψηφιστεί τόσο γρήγορα το νομοσχέδιο και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να εισαγάγει τροπολογίες άλλου τύπου.

Ειδικότερα ο εισηγητής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε για «πρεμούρα» της κυβέρνησης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι απαιτείται έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και ο εισηγητής του Ποταμιού Κωνσταντίνος Μπαργιώτας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτίθεται να προωθήσει σκανδαλώδεις ρυθμίσεις. Και τα τρία κόμματα αποχώρησαν, μάλιστα, εν μέσω έντασης όταν ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη λόγω των διατάξεων που έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Ο υπουργός Υγείας κατηγόρησε τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αποχώρησαν για προσχηματικούς λόγους. «Η όλη συζήτηση είναι δηλωτική μιας πρόθεσης από την πλευρά της αντιπολίτευσης να αφήσει σκιές για ένα νομοσχέδιο που έχει καταγραφεί θετικά στην κοινωνική συνείδηση» είπε ο κ. Ξανθός και επέμεινε ότι υπάρχουν ζητήματα ειδικά του υπουργείου Υγείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Σε αντίστοιχο ύφος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης τόνισε ότι τα τρία κόμματα αποχώρησαν για να αποφύγουν να στηρίξουν τις θετικές διατάξεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. «Η αποχώρησή σας σημαίνει ότι αρνείστε να στηρίξετε τις διατάξεις» είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ο κ. Πολλάκης και σημείωσε ότι υπάρχουν εντελώς επείγουσες διατάξεις όπως η έκδοση κάρτας ανασφάλιστων που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου.

Από τα τρία κόμματα διαφοροποιήθηκε η Ένωση Κεντρώων η οποία χαρακτήρισε ντροπή τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην επιτροπή κατά την αποχώρηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. «Ακούσαμε από τους αποχωρήσαντες βουλευτές τη φράση “λύσσα να σας φάει”. Τι πράγματα είναι αυτά;» διερωτήθηκε ο Τάσος Μεγαλομύστακας της Ένωσης Κεντρώων.


Πηγή: http://rethemnosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου