Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Θεσσαλονίκη: Έναρξη μιας νέας περιόδου για την αστυνόμευση της πόλης - Εισαγγελική εντολή στη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου για μηδενική ανοχή

Μηδενική ανοχή έναντι της παράνομης στάθμευσης, της άσκησης παρεμπορίου και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, ζητά εισαγγελέας με έγγραφη παραγγελία του ενόψει της επαναλειτουργίας -από την ερχόμενη Δευτέρα- της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμενος προς τον επικεφαλής της Δημοτικής Αστυνομίας, τον διευθυντή της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, τους διοικητές του Α' Τμήματος Τροχαίας και των Αστυνομικών Τμημάτων Πλατείας Δημοκρατίας και Λευκού Πύργου, ο εποπτεύων εισαγγελέας στο έργο των προανακριτικών καθηκόντων της Δημοτικής Αστυνομίας, εισαγγελέας πλημμελειοδικών Λάμπρος Τσόγκας, τονίζει -μεταξύ άλλων- στο έγγραφό του ότι είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.) και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) με την «χωρίς εξαίρεση και συνεχή βεβαίωση παραβάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο εισαγγελέας παρατηρεί ότι «η εμπειρική παρατήρηση των συνθηκών κυκλοφορίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οδηγεί στο συμπέρασμα της συνεχούς παραβίασης των κανόνων δημόσιας τάξης στην κυκλοφορία των οχημάτων, στην άσκηση του εμπορίου και στην ελεύθερη χρήση των κοινόχρηστων χώρων (πλατειών, πεζοδρομίων)».

«Τούτο διότι οδηγοί οχημάτων (σε πολλές περιπτώσεις και επαγγελματικών, όπως ταξί και δημόσιας χρήσης φορτηγών) καταλαμβάνουν λωρίδες δημόσιων δρόμων (π.χ. Τσιμισκή, Δωδεκανήσου, Μητροπόλεως, Λεωφ. Νίκης κ.ά.) και μάλιστα και τις λωρίδες κίνησης των λεωφορείων, δημιουργώντας συνθήκες ανωμαλίας και έτσι κινδύνους ατυχημάτων».

Υπό τις παραπάνω συνθήκες επισημαίνει τα εξής:
  • Να τηρηθούν οι διατάξεις του Π.Κ. και του Κ.Ο.Κ. με την χωρίς εξαίρεση και συνεχή βεβαίωση παραβάσεων (…) αδιακρίτως σε οδηγούς οχημάτων ιδιωτικής χρήσης και επαγγελματικών. Όπως αναφέρεται, επιπλέον, «είναι αυτονόητο ότι η αποκατάσταση της τάξης δεν νοείται με την ανάπτυξη διαλεκτικής με εκείνους που την παραβιάζουν».
  • Να συνδράμουν καθημερινά τα όργανα του Α' Τμήματος Τροχαίας Θεσσαλονίκης τη Δημοτική Αστυνομία και ιδιαίτερα στο θέμα της κατάληψης δρόμων από οδηγούς ταξί και φορτηγών
  • Να είναι διαθέσιμοι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, ώστε όταν δημοτικοί αστυνομικοί αντιμετωπίζουν φαινόμενα απειλών και σωματικής βίας από τους παραβάτες, να συλλαμβάνονται οι «θερμόαιμοι» από την Άμεση Δράση με την αυτόφωρη διαδικασία (αντίσταση, απείθεια κ.ά.) και να ενημερώνεται ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης.
  • Να υπάρξει συντονισμός δράσεων της Δημοτικής Αστυνομίας με τα οικεία ΑΤ για την πάταξη του παρεμπορίου και της κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών από τραπεζοκαθίσματα. Και εδώ να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία για περιπτώσεις επιθετικής συμπεριφοράς από παραβάτες.

Πηγή: www.festival.gr


Θεσσαλονίκη: Έναρξη μιας νέας περιόδου για την αστυνόμευση της πόλης


Το πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα στη Δημοτική Αστυνομία και στη Διεύθυνση Τροχαίας συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015, σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το Διευθυντή Τροχαίας Θεσσαλονίκης, στο Δημαρχείο.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των επίσημων ανακοινώσεων  για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές η έναρξη μιας νέας περιόδου για την  αστυνόμευση της πόλης, χωρίς καμία ανοχή στην παραβατικότητα και στη βάση στενής συνεργασίας με στόχο τον αποτελεσματικό συντονισμό.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έθεσε τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου, οι οποίες επικεντρώνονται στην τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με έμφαση στην παράνομη στάθμευση, τη διαφύλαξη των λεωφορειολωρίδων και την αστυνόμευση πολυσύχναστων δρόμων. Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ακόμη ότι το επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζονται επαφές του Δήμου με εκπροσώπους φορέων όπως τα ταξί και τα τουριστικά λεωφορεία, ώστε να αναζητηθούν τρόποι για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης, ενώ στόχος είναι, μεταξύ άλλων, και η επανεξέταση του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων.

Ο Διευθυντής της Τροχαίας, Ταξίαρχος, Φώτης Δομζαρίδης, διαβεβαίωσε το Δήμαρχο ότι η Τροχαία Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην  αποτελεσματική αστυνόμευση και την πάταξη της παραβατικότητας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις Δημοτικής Αστυνομίας και Δημόσιας Τάξης, Λευτέρης Κιοσέογλου, ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αστυνόμευσης, Μιχάλης Αλλαγιώτης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Θωμάς Ψαρράς.

Πηγή: http://www.typosthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου