Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΜΕ.Τ.Α.: ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο και στη συνέχιση των αντεργατικών πολιτικών - «Η πρόταση της κυβέρνησης δυστυχώς είναι ένα νέο μνημόνιο!», άρθρο του Γ. Χαρίση

Η πρόταση της κυβέρνησης για την υπογραφή συμφωνίας με τους λεγόμενους «θεσμούς» αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, το ίδιο επώδυνο για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους, με το οποίο θα συνεχιστούν η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του πλούτου της χώρας, καθώς και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γίνεται με τους ίδιους αποικιοκρατικούς όρους που έγιναν και τα προηγούμενα.

Η κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε να διαπραγματευτεί μ’ αυτήν την «ιερά συμμαχία» των δανειστών - τοκογλύφων, συνάντησε «τοίχος» άρνησης και εκβιασμών, παράκαμψης και αδιαφορίας της λαϊκής ετυμηγορίας, έτσι όπως εκφράστηκε στις εκλογές στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη 2015, και αντί να στηριχτεί σ’ αυτή και να εμμείνει μέχρι τέλους στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της, υποχωρεί στα τελεσίγραφα των δανειστών, φοβούμενη τον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας και τις κοινωνικές αντιδράσεις που ενδεχόμενα να είχε.

Με την ενέργειά της αυτή, όμως, στέλνεται λάθος μήνυμα στον ελληνικό λαό και αναγνωρίζεται ότι οι λαοί δεν μπορούν να τα βάλουν με τους ισχυρούς, τους εκβιαστές και τους δυνάστες τους και ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων και της διάλυσης του ασφαλιστικού αποτελούν μονόδρομο, χωρίς δυνατότητες άλλων ελπιδοφόρων προοπτικών για τους εργαζομένους και για τους λαούς της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολιτικό και ηθικό δικαίωμα και καμιά λαϊκή νομιμοποίηση να προχωρήσει στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, αφού ούτε οι προεκλογικές της εξαγγελίες, ούτε οι προγραμματικές της δεσμεύσεις επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Πολύ περισσότερο, όταν ο ελληνικός λαός με το παλλαϊκό και ισχυρό “ΟΧΙ” στους εκβιασμούς και στη λιτότητα απέρριψε τις προτάσεις των δανειστών, που είναι περίπου ίδιες μ’ αυτές που κατάθεσε η ελληνική κυβέρνηση, και για το λόγο αυτό έτυχαν της υποστήριξης των δυνάμεων του «ΝΑΙ», που αποδοκιμάστηκαν από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις 5 του Ιούλη.

Το ΜΕΤΑ καλεί την κυβέρνηση να μη συνομολογήσει σε μια τέτοια συμφωνία, που θα οδηγήσει σε νέα βάσανα και περιπέτειες τον ελληνικό λαό και τον τόπο.

Δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα συνεχίσει, μέσα από τις γραμμές εργατικού - λαϊκού κινήματος, τον αγώνα για να μην περάσουν και αυτά τα μέτρα και καλεί κάθε εργαζόμενο και τον ελληνικό λαό να μη συναινέσουν στη νέα λεηλασία των δικαιωμάτων τους και να αγωνιστούν για την ανατροπή της λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων - αντεργατικών πολιτικών, για το πέρασμα των τραπεζών σε δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς το συμφέρον του λαού και του τόπου και για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Τέλος, ακόμη και μέτρα σε θετική κατεύθυνση, όπως, η αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου, είναι βέβαιον ότι θα «εξυπηρετήσουν» τη μαύρη τρύπα του χρέους, ενώ η αναφορά για διαγραφή χρέους παραπέμπεται σε ένα ασαφές και αβέβαιον μέλλον.

ΜΕΤΑ, Ιούλης 2015

Πηγή: ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α.



Του Γιώργου Χαρίση

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι ένα νέο μνημόνιο το ίδιο επώδυνο όπως τα προηγούμενα, παρόμοιο μ' αυτό που καταψήφισε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα στις 5 του Ιούλη, προβλέπει αποικιοκρατικούς όρους, φορτώνει νέα βάρη σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους και αγρότες και ανατροφοδοτεί την οικονομία με νέα υφεσιακά μέτρα.


Αν η κυβέρνηση ψηφίσει αυτή τη συμφωνία η κατάσταση θα επιδεινωθεί, η κοινωνική δυσαρέσκεια θα αναζωπυρωθεί και θα ενταθεί και κυρίως η κυβέρνηση αυτή θα χάσει τα κοινωνικά της στηρίγματα που είναι τα στρώματα της κοινωνίας που είχαν πληγεί περισσότερο απ' τις μνημονιακές πολιτικές της προηγούμενης πενταετίας και έτσι η ίδια θα επιταχύνει τη διαδικασία για να αποτελέσει σύντομη αριστερή παρένθεση.

Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ διαφορετική και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό δεν πρέπει να αναλάβουν τέτοια ευθύνη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα οι βουλευτές αυτοί που αναδείχτηκαν μέσα από τους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος.

Η κυβέρνηση αντί να καταργήσει τα μνημόνια φέρνει και άλλο, αντί να συζητήσει με τους δανειστές μόνο τη ρύθμιση του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ζητάει την άδεια για την οικονομική και κοινωνική πολιτική που θα εφαρμόσει, αντί να υιοθετεί το ταξικό-ριζοσπαστικό περιεχόμενο του «ΟΧΙ» το ευνουχίζει και το κάνει να προσομοιάζει περισσότερο με το «ΝΑΙ» και αντί να στηριχτεί στη λαϊκή του δυναμική βάζει συνομιλητές όλους αυτούς (ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ-ΠΑΣΟΚ) που συντάχθηκαν ανοιχτά με τους δανειστές και που ο ελληνικός λαός μαζικά και εκκωφαντικά τους αποδοκίμασε.

Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα του για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και να υλοποιηθούν οι θέσεις, που διαμορφώθηκαν μέσα στους αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πλήρη κατάργηση των μνημονίων, για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την εθνικοποίηση των τραπεζών, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Δεν υπάρχουν μονόδρομοι για τη χώρα, αντίθετα οι τελευταίες εμπειρίες δείχνουν ότι μέσα στη ευρωζώνη δεν υπάρχουν περιθώρια ανάκαμψης και άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής γι' αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να τολμήσει να έρθει σε σύγκρουση και ρήξη μ' αυτούς τους μηχανισμούς και τις λυκοσυμμαχίες τους.

Ο Γιώργος Χαρίσης είναι Γραμματέας του ΜΕΤΑ

Πηγή: http://megalo-limani.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου