Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΕΛΑΣ: Οσοι Αστυνομικοί παίρνουν θέση δημόσια για το δημοψήφισμα θα αποτάσσονται

Με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, κατά πάγια πρακτική, απαγορεύεται οι Αστυνομικοί να λαμβάνουν δημόσια θέση υπέρ του «ναι» ή του «όχι» στην αποτροπή συμπεριφορών «εκτροπής».

Με εσωτερική εντολή προς τις Διευθύνσεις, σύμφωνα με το nantiareport.wordpress.com, ζητήθηκε από τους Διοικητές των Υπηρεσιών, να συγκαλέσουν συγκέντρωση ώστε να ενημερωθεί το ένστολο προσωπικό (29/06) να απέχουν από δημόσιες εκφράσεις και τοποθετήσεις για το επικείμενο δημοψήφισμα (05/06).

Ηδη κάποιες υπηρεσίες σε συγκεντρώσεις το ένστολο προσωπικό, ενημερώθηκε πως, «οποιαδήποτε καταγγελία για δημόσια θέση ενστόλου, από πολίτη ή από συνάδελφό του, αναφορικά με το δημοψήφισμα, και δημόσια θέση υπέρ του «ναι» ή του «όχι», θα θέτει αυτομάτως αίτημα προς απόταξη».

Όπως διευκρινίζεται από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, η εγγραφή διαταγή παραπέμπει στις διατάξεις του εκλογικού νόμου που έχει δημοσιευτεί στο Π.Δ. 26/2012. και πως «στο περιεχόμενο της διαταγής δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, που αναφέρονται σε διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για το δημοψήφισμα της 05-07-2015, ανακοινώνονται - διευκρινίζονται τα ακόλουθα, προς άρση οποιασδήποτε αμφισβήτησης ή παρερμηνείας:

η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε την 29-06-2015 και περιγράφει, μεταξύ άλλων, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, 

στο πλαίσιο αυτό μνημονεύονται και επεξηγούνται οι ισχύουσες διατάξεις για την εμφάνιση, παράσταση και συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού,

στο περιεχόμενο της διαταγής δεν υπάρχει καμιά αναφορά σε αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές ή κυρώσεις, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι ανάλογες διαταγές εκδίδονται πάγια σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής της εκλογικής νομοθεσίας.

Τι προβλέπει το άρθρο 118

Στο άρθρο 118 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Οι δικαστικοί, διοικητικοί στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, δήμαρχοι, και δημοτικοί σύμβουλοι, δικαστικοί αντιπρόσωποι, μέλη εφορευτικών επιτροπών, γραμματείς ή διερμηνείς αυτών, που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος, ή επεμβαίνουν ενεργώς και με τρόπο που δεν επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις σ’ εκλογικές ενέργειες ή δείχνουν συμπεριφορά ασυμβίβαστη προς τα αξιώματα και τις ιδιότητές τους σε ζητήματα εκλογικά, τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου