Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πρώτο stop του Αρείου Πάγου στο επίδομα των 176€ – Στην Ολομέλεια η τελική απόφαση

Ακόμη ένα “επεισόδιο” στο “σίριαλ” της καταβολής ή μη του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων του δημόσιου τομέα «παίχτηκε» στις δικαστικές αίθουσες.

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr, προσφάτως, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά δικαίωσε τον πολυετή δικαστικό αγώνα των εργαζομένων του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη σχετικά με την καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες προσφυγές και αποφάσεις και για άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου.

Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη αφορά εισήγηση της εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπης Κουτζαμάνη που εισηγήθηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να μην επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος των 176 ευρώ στους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και σε υπαλλήλους παιδικού σταθμού του Δήμου Ζωγράφου οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Για το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο έχει δοθεί σε πολλές κατηγορίες υπαλλήλων, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί αντικρουόμενες δικαστικές αποφάσεις, ενώ αν αυτή τη φορά κριθεί θετικά από τον Άρειο Πάγο αναμένεται να επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία με περίπου 3 δισ. ευρώ.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και η αρεοπαγίτης Ασπασία Καρέλου εισηγήθηκαν να μην χορηγηθεί το επίδομα των 176 ευρώ συντασσόμενες με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ.

Για τον θέμα πάντως υπάρχουν τουλάχιστον 30 σχετικές Αρεοπαγιτικές αποφάσεις την τελευταία 5ετία που θεωρούν το επίδομα «προσαύξηση του μισθού» και συνεπώς για λόγους ισότητας πρέπει να δοθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε ως εξαιρετικής σημασίας στην πλήρη Ολομέλεια ΑΠ (μέσα από τρεις «πιλοτικές» αποφάσεις), καθώς αφορά ευρύτατο κύκλο προσώπων. Και στις δύο υποθέσεις η νομολογία του ΑΠ και του ΣτΕ (π.χ το ΣτΕ το μπλόκαρε για τους δικαστικούς υπαλλήλους) έχει διχαστεί και αν η Ολομέλεια ΑΠ υιοθετήσει τις απόψεις των τμημάτων ΑΠ, τότε την τελική λύση ίσως χρειαστεί να δώσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr


Άρειος Πάγος: Αναβολή της συζήτησης για ΕΕΤΗΔΕ


Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέβαλε για τις 19 Νοεμβρίου 2015 την συζήτηση για το εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος υπέρ του Δημοσίου στις Ηλεκτροδοτούμενες Δομημένες Επιφάνειες (ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο «χαράτσι») που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει εάν θα επικυρώσει ή όχι την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχει κρίνει ότι το Έκτακτο Ειδικό Τέλος είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης, υποστηρίζοντας ότι λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της υπόθεσης, καθώς έχουν καταβληθεί από το «χαράτσι» 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων και ο Γ. Κόκκας ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά του ΕΕΤΗΔΕ, αντέδρασαν στο αίτημα αναβολής, αλλά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ανέβαλε την συζήτηση για 19 Νοέμβριο 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το «χαράτσι» παραβιάζει διατάξεις τόσο του Συντάγματος όσο και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου