Κυριακή 26 Απριλίου 2015

«Σε φιάσκο οδηγείται η Επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας» - Άρθρο πρώην συνδικαλιστή του κλάδου για τα αδιέξοδα του νομοσχεδίου

Σε πρωτοφανές φιάσκο για την κυβέρνηση οδηγείται η προσπάθεια επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας αφού οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο υπονομεύοντας επί της ουσίας την επανασύσταση ενός θεσμού τόσο χρήσιμο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. 

Ο κ. Κατρούγκαλος προς μεγάλη έκπληξη ενώ στην αρχή εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας και ενώ ήταν ένας από τους δικηγόρους οι οποίοι υπερασπίστηκαν υπαλλήλους ενάντια στην διαθεσιμότητα (γνωρίζοντας δηλαδή από πρώτο χέρι την αδικία την οποία υπέστησαν) με τις κινήσεις του έχει βάλει σε σκέψεις τον Υπέρ-υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση ο οποίος σκέφτεται σοβαρά την απόσυρση του εν λόγο άρθρου από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην βουλή και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε επεξεργασία στις αντίστοιχες επιτροπές της βουλής «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» μέχρι να λυθούν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

Συγκεκριμένα όταν ανακοινώθηκε η  επανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, αυτό έγινε με την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ η οποία όμως είχε ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των Δημοτικών Αστυνομικών από όλους τους φορείς στους οποίους είχε μετακινηθεί το προσωπικό της μέσο της κινητικότητας η οποία είχε χαρακτηριστεί από τις χρονοβόρες διαδικασίες της αλλά και από καταγγελίες για αδιαφανείς και φωτογραφικές διατάξεις υπέρ συγκεκριμένων Δημοτικών Αστυνομικών. Προς γενική έκπληξη το προσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση τον προηγούμενο μήνα  ξεσήκωσε πλήθος διαμαρτυριών όλων των φορέων καθώς δεν ικανοποιούσε κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη αφού:

α) Η ΚΕΔΕ διαπίστωσε ότι αφενός δεν είχαν διασφαλιστεί πλήρως οι απαραίτητοι πόροι και αφετέρου ότι οι υπηρεσίες της Δημοτικής Αστυνομίες ανά την Ελλάδα θα αδυνατούσαν να λειτουργήσουν λόγο υποστελέχωσης. Δήμοι της επαρχίας θα έπρεπε να λειτουργήσουν έχοντας μονάχα 3-4 Δημοτικούς Αστυνομικούς.

β) Οι Δήμαρχοι είδαν ότι ενώ τους επιστρέφονται όλες οι αρμοδιότητες (και όλη η ευθύνη) όπως ακριβώς αυτές ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2013 που επήλθε η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας αλλά με προσωπικό μόνο το 50% ! καθώς στο προσχέδιο υπήρχε η πρόβλεψη για υποχρεωτική επιστροφή μόνο των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών που είχαν μετακινηθεί στην Ελληνική Αστυνομία, συν όλους αυτούς που βρισκόταν ακόμα σε διαθεσιμότητα, δηλαδή από τους 3.500 Δημοτικούς Αστυνομικούς που υπηρετούσαν προ κατάργησης δίδονταν πίσω μόνο 1.700 και αυτή σε εθελοντική βάση! Αφού όσοι δεν ήθελαν να γυρίσουν στην Δημοτική Αστυνομία είχαν δικαίωμα με αίτηση τους να παραμείνουν αόριστα «στην διάθεση του Υπουργού»

γ) Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί είδαν με αγανάκτηση για άλλη μια φορά να χωρίζονται σε «πατρικίους και πληβείους» αφού 1700 υποχρεωτικά θα έπρεπε να γυρίσουν στην υπό σύσταση Δημοτική Αστυνομία (κάποιοι μέσω της κινητικότητας είχε καταφέρει να επαναπατριστούν)  ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιποι 1800 δεν είχαν καν αυτό το δικαίωμα (με συνέπεια όποιος είχε αναγκαστεί να γίνει εσωτερικός μετανάστης και ήθελε να γυρίσει στον τόπο συμφερόντων του να μην μπορεί).

Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξουν «οι ασκοί  του Αίολου» και το Υπουργείο Εσωτερικών  να κατακλύζεται από δίκαια  αιτήματα με ορθότατα και λογικά επιχειρήματα ανά κλάδο ή φορέα και ανάλογα με την σκοπιά και του συμφέρον του καθένα :Έτσι τα σωματεία των Δημοτικών Αστυνομικών ζήτησαν να δοθεί το δικαίωμα για  εθελοντική επιστροφή όλων των Δημοτικών Αστυνομικών, η ΚΕΔΕ και οι Δήμαρχοι απαίτησαν την καθολική επιστροφή όλων των Δημοτικών Αστυνομικών, φορείς υποδοχείς που απορρόφησαν Δημοτικούς Αστυνομικούς (Περιφέρειες, Εφορίες, Καταστήματα Κράτησης) να προβάλλουν βέτο για μηδενική αποχώρηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα αδιέξοδα. 

Το τελειωτικό χτύπημα έφτασε όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής, αποφασίστηκε να δοθεί το δικαίωμα για παραμονή στην ΕΛ.ΑΣ  350 Δημοτικών Αστυνομικών με συνέπεια το νούμερο για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας να υπολογίζεται σε ούτε 1200 άτομα, πράγμα που καθιστά την λειτουργία της απαγορευτική και επικίνδυνη. Είδη πολλοί  Δήμαρχοι σκέπτονται να εκμεταλλευτούν διάταξη του νομοσχεδίου που τους επιτρέπει να μην προβούν στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αφήνοντας τον έλεγχο και τις αρμοδιότητες στην Ελληνική Αστυνομία.

1 σχόλιο:

  1. AΠΟΣΥΡΣΗ του άρθρου 19 ΤΩΡΑ καθώς σε καμια περιπτωση δεν αποκαθιστά αδικίες και δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα παρα να λύνει.
    Σαν "ηθική" αποζημείωση για όλη την ταλαιπωρία που έχουμε υποστεί εδώ και 2 χρόνια, προτείνω ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μισθολογικών αδικιών 1) Επαναφορά προσωπικής διαφοράς 2) Προσμέτρηση του χρόνου σε διαθεσημότητα ως πραγματική υπηρεσία 3) Υπαγωγή στο βαθμό που ανήκουμε κανονικά μετά την τοποθετηση μας.

    Επίσης δικαίωμα συνυπηρέτησης σε όλους τους συναδέλφους και τέλος μέριμνα αποκατάστασης οσων αναγκάστηκαν να υποβιβάσουν τα πτυχία τους , οπως πχ αναγνώριση πτυχίου σε όσους έχουν κλείσει 8ετια υπολογίζοντας τα έτη στη δημοτική αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή