Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Δικαίωση για την «Ανοιχτή Πόλη»: Ποινική δίωξη για υπεξαίρεση 700 χιλ. € στην “ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ” – Ποιους κατηγορεί ο ανακριτής (πόρισμα)

Mετά από τέσσερα χρόνια η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ δικαιώνεται για τις καταγγελίες του Παναγιώτη Σκούτα επί χρόνια μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.

Ο Ανακριτής του 1ου Ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη διότι από «τη διενέργεια της μέχρι τώρα ανάκρισης και όλο το αποδεικτικό υλικό, που έχει συγκεντρωθεί προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής» και απαγγέλθηκε κατηγορία στον Φώτιο Ιγνατίου (πρόεδρος της«Τεχνόπολις» επί δημαρχίας Νικ. Κακλαμάνη) και τον διευθυντή των κυλικείων ότι, «μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα και ιδιοποιήθηκε παράνομα χρήματα » του νομικού προσώπου της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.

Ο Ανακριτής εξέδωσε διάταξη περιοριστικών όρων: 1) απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και 2) εγγυοδοσία δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να ελέγχει τις διοικήσεις του Δήμου, των Οργανισμών και των Επιχειρήσεων για διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και δικαιοσύνη.


Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ από το aftodioikisi.gr, διαβάστε όμως πρώτα παλαιότερη ανάρτησή μας για το θέμα εδώ.

Στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην (επί δημαρχίας Ν. Κακλαμάνη) προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Φώτη Ιγνατίου και του τότε διευθυντή των κυλικείων του υπεύθυνου του Τομέα Αξιοποίησης και Εκμετάλλευσης των κυλικείων Δημήτριου Ζαπαντιώτη προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr ο Ανακριτής του 1ου Ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» η ποινική δίωξη ασκήθηκε διότι από «τη διενέργεια της μέχρι τώρα ανάκρισης και όλο το αποδεικτικό υλικό, που έχει συγκεντρωθεί προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής». Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στους δύο άνδρες αφορά το γεγονός ότι «μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα και ιδιοποιήθηκαν παράνομα χρήματα» του νομικού προσώπου της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Ανακριτής εξέδωσε διάταξη περιοριστικών όρων: 1) απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και 2) εγγυοδοσία δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ «μετά από τέσσερα χρόνια δικαιώνεται για τις καταγγελίες του Παναγιώτη Σκούτα επί χρόνια μέλος του Δ.Σ. της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.»

Τι περιλαμβάνει το πόρισμα του ανακριτή

Σύμφωνα με το έγγραφο Επιβολής Περιοριστικών Όρων του 1ου Ειδικού Ανακριτή που αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, οι δύο κατηγορούνται ότι “μεταχειρίστηκαν ιδιαίτερα τεχνάσματα” προκειμένου να ιδιοποιηθούν την περιόδο 2007-2010 το ποσό 726.838,59 ευρώ!

Σύμφωνα με τον ανακριτή τα “ιδιαίτερα τεχνάσματα” ήταν:

1) Απογραφή ειδών που δεν είχαν επισήμως αγοραστεί κια σε πολλές περιπτώσεις οι αγορές εμπορευμάτων ξεπερνούσαν ακόμη και τα δηλούμενα έσοδα με αποτέλεσμα την αλλοίωση των λογιστικών βιβλίων και την συγκάλυψη της απώλειας εσόδων

2) Επιστροφές εμπορευμάτων χωρίς παραστατικά και τιμολόγια αγορών κατά παράβαση της λογιστικής και της φορολογικής νομοθεσίας, στα οποία με χειρόγραφο τρόπο αναφέρονται αγορές πολλαπλάσιες των αναφερόμενων στα φορολογικά στοιχεία και στις λογιστικοποιήσεις τους

3) Ο τρόπος διενέργειας και καταγραφής στα λογιστικά βιβλία (βιβλίο απογραφών) της επιχείρησης τον οποίο καθιέρωσαν οι κατηγορούμενοι κάλυπτε τα μειωμένα δηλούμενα έσοδα είτε με μικρότερες αγορές είτε με μικρότερες αναλώσεις είτε με αποτιμήσεις αναιτιολόγητες

4)Το μεγαλύτερο μέρος (70-80%) των μειωμένων εσόδων που δηλώνονταν πραγματοποιούνταν κατόπιν υποδείξεως των κατηγορουμένων τα τελευταία λίγα λεπτά πριν από ημερήσιο κλείσιμο των ταμειακών μηχανών

5) Πραγματοποιούνταν έσοδα με κουπόνια (μη αριθμημένα και χωρίς στέλεχος) τα οποία δεν φαίνεται να εκδίδονται από τη δημοτική επιχείρηση, ώστε το προϊόν-έσοδο αυτών αν συμπεριλαμβάνεται στα έσοδα

Τι περιλάμβανε η μήνυση που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε αναδείξει η aftodioikisi.gr που προ τριετίας είχε αποκαλύψει τη μήνυση που είχε καταθέσει μετά τις καταγγελίες του κ. Σκούτα η εταιρεία «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Α.Ε.», νομίμως εκπροσωπούμενης, σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού της και την από 20.12.2011 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, από το διευθύνοντα σύμβουλο της Κωνσταντίνο Μπιζάνη.

Στο κείμενο, δε, των 90 σελίδων περιγράφονταν «πράματα και θάματα» τα οποία αφορούσαν μεταξύ άλλων «πειραγμένες» (ή καθόλου) ταμειακές μηχανές, αποδείξεις που είτε δεν εκδίδονταν είτε εκδίδονταν παράνομα, μεταμεσονύχτιους φραπέδες, εσπρέσο, νερά, αναψυκτικά και ποτά που πωλούνταν εικονικά ακόμη και 80 ευρώ το τεμάχιο ώστε να… συμπληρωθεί ο πολύ χαμηλός επίσημος τζίρος των κυλικείων λόγω ακριβώς της μη έκδοσης αποδείξεων, μαύρες σακούλες σκουπιδιών, παράνομα κουπόνια, «λαμόγια» και «ανοιχτά συρτάρια» που ζημίωσαν συνολικά την εταιρεία κατά 478.808,06 ευρώ (σ.σ. τελικώς, όπως προαναφέρθηκε, αποδείχθηκε ότι το ποσό ήταν σχεδόν διπλάσιο).

texnopolis3texnopolis4texnopolis5

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Διαβάστε σχετικά: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου