Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ψήφισμα για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Τρικκαίων

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε χθες βράδυ το ψήφισμα για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Τρικκαίων. Στο ψήφισμα προτείνεται:
  1. Επανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας ως αυτόνομη και αυτοτελή ένστολη υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  2. Οι υπάλληλοι που τοποθετήθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες μέσω του προγράμματος κινητικότητας, όσοι έμειναν αδιάθετοι, όσοι παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και όσοι παρέμειναν στους Δήμους ως εξαιρεθέντες της διαθεσιμότητας επανατοποθετούνται ύστερα από εθελούσια αίτησή τους στις θέσεις που κατείχαν μέχρι την 23/09/2013 και που καταργήθηκαν με τον νόμο 4172/2013. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί δύνανται να τοποθετηθούν και σε άλλο Δήμο επιλογής τους, λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο συμφερόντων τους. Να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αστυνομία αποτελούνταν από ειδικό ένστολο προσωπικό υψηλών τυπικών προσόντων, το οποίο έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και εκτελούσε καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου.
  3. Η νέα υπηρεσία αποκτά όλες τις αρμοδιότητες που με το Ν. 4172/2013 μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία.
  4. Δημιουργία Ξεχωριστής Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνόμευσης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η Διεύθυνση έχει την εποπτεία και την ευθύνη για την ενιαία, ομοιόμορφη δράση και λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα.
  5. Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ εμπλεκομένων φορέων για την ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού ώστε να ανταποκρίνεται στην νέα μορφή της Δημόσιας Διοίκησης.
Στο σχέδιο ψηφίσματος μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:
 «Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας (στις 23 Σεπτεμβρίου 2013) με τον νόμο 4172/2013, άρθρο 81, στέρησε από τους Δήμους της χώρας, ένα βασικό και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη εύρυθμη λειτουργία των πόλεων.

Οι επιπτώσεις από την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν καταστροφικές α) για την βιωσιμότητα των πόλεων, β) την καθημερινότητα των πολιτών, γ) την οικονομική κατάσταση των Δήμων και δ) για τους ίδιους τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς σαν πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι υπέστησαν καταναγκαστική εσωτερική μετανάστευση λόγω έλλειψης του κριτηρίου της ομοεδρικότητας, των λίγων θέσεων που τους δόθηκαν μέσα από την κινητικότητα και της αποδοχής νέων θέσεων υπό τον φόβο της απόλυσης, οι οποίες τους οδήγησαν σε απόγνωση, προσωπική και οικονομική εξαθλίωση.

Καθημερινά «καταστρέφονται» και υποβαθμίζονται υποδομές των πόλεων λόγω της ανύπαρκτης στοιχειώδους αστυνόμευσης τους. Δυστυχώς, η μεταφορά μέρους του προσωπικού της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας (μόλις 1500 από τους 3500 πανελλαδικά) στην Ελληνική Αστυνομία δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα.

Χωρίς τη Δημοτική Αστυνομία είναι εξαιρετικά δύσκολη η λειτουργία των πόλεων αλλά και η καθημερινότητα των ίδιων των πολιτών, καθώς παρουσιάζονται δυσεπίλυτες καταστάσεις, ενδεικτικά αναφέρονται, άναρχη και παράνομη στάθμευση, παρεμπόδιση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, ηχορρύπανση καταστημάτων, ανεπαρκής έλεγχος καταστημάτων K.Y.E., ανεξέλεγκτη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, έξαρση του παρεμπόριου πλήττοντας ανεπανόρθωτα την τοπική οικονομία, στέρηση γνησίων υπογραφής κατ’οίκον, στέρηση φύλαξης δημοτικής περιουσίας, απουσία ελέγχου καταλληλότητας των παιδότοπων, απουσία ελέγχου του νόμου περί του καπνίσματος, απώλεια του σημαντικότερου συνδετικού κρίκου μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και τέλος στέρηση του Δημοτικού Αστυνομικού από τους πολίτες.

Σε όλα τα παραπάνω η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με την ίδια αποτελεσματικότητα, καθώς με τη μεταφορά επιπλέον αρμοδιοτήτων, αυτών της καταργηθείσας Δημοτικής Αστυνομίας, επιβαρύνθηκε σημαντικά το έργο της. Η δε Τοπική Αυτοδιοίκηση ανέλαβε μέρος των παραπάνω αρμοδιοτήτων με αισθητά λιγότερο αριθμητικά και ανεκπαίδευτο προσωπικό με αρνητικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση με την ένσταση ότι δεν πρέπει να είναι κατασταλτικός μηχανισμός.

1 σχόλιο: