Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πρόταση για τους δημοτικούς αστυνομικούς που επιθυμούν ένταξη στην ΕΛ.ΑΣ: Ένταξη εναλλακτικά στην ένοπλη Υπηρεσία Εξωτ. Φρούρησης Κ.Κ.!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ύστερα από την πολιτικά ορθή απόφαση της νέας κυβέρνησης να επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία στους Δήμους, με ταυτόχρονη ανασύσταση των οργανικών θέσεων των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στους ΟΤΑ, προέκυψε ένα ζήτημα σχετικό με την αξιοποίηση των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών που επιθυμούν να παραμείνουν στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με δεδομένο ότι τα προγράμματα κινητικότητας που εφαρμόστηκαν ως τώρα, δεν λάμβαναν υπόψη την ιδιαίτερη προτίμηση των υπαλλήλων αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προσόντα του καθενός, σαφώς και πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη νέα κυβέρνηση η επιθυμία των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προστασία του Πολίτη και να συνδράμουν στις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα αστυνομικά τμήματα.

Το θέμα όμως είναι η επιθυμία τους αυτή να έρχεται σύμφωνη και με τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών του δημοσίου σε συνάρτηση με την προσφορά και την αξιοποίηση αυτών των υπαλλήλων.

Όπως είναι γνωστό,πολλοί αστυνομικοί λείπουν από τη δύναμη των αστυνομικών τμημάτων και απασχολούνται καθημερινά είτε στη φύλαξη των δικαστηρίων , είτε πραγματοποιώντας μεταγωγές σε όλη τη χώρα, είτε πραγματοποιώντας περίπολα και παρέχοντας συνδρομή κατά τις μεταγωγές κρατουμένων από και προς τα Καταστήματα Κράτησης.

Την ίδια στιγμή, οι υπάλληλοι της ΥΕΦΚΚ (Εξωτερικής Φρουράς Καταστημάτων Κράτησης) , είναι ένα προσωπικό καταρτισμένο, με μεγάλη εμπειρία σε θέματα φύλαξης και μεταγωγών αλλά δυστυχώς λόγω της υποστελέχωσής τους, δεν δύνανται να αναλάβουν όλες τις αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη φύλαξη και τις μεταγωγές, αρμοδιότητες δηλαδή που ανήκουν στο Υπ. Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδία τους ΠΟΥΕΦ – και προς τιμήν της- πάντα σε απόλυτη σύμπνοια με την ΠΟΑΣΥ, ζητά προσωπικό για να μπορέσει να αποδεσμεύσει την Ελληνική Αστυνομία από αυτές τις αρμοδιότητες.

Όπως είναι γνωστό, οι Εξωτερικοί Φρουροί φέρουν ατομικό οπλισμό, είναι ένστολοι και εκπαιδευμένοι για αυτές τις αρμοδιότητες και μέχρις στιγμής έχουν πραγματικά συνεισφέρει τα μέγιστα στην ασφάλεια των πολιτών,καθώς παρά την υποστελέχωση της υπηρεσίας, έχουν ανταπεξέλθει άριστα απέναντι σε ότι τους ανατέθηκε. Άλλωστε δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη ως προστασία του πολίτη μόνο την παρουσία της ΕΛΑΣ και τις περιπολίες στους δρόμους της χώρας, καθώς η αντιμετώπιση έκνομων ενεργειών από και προς τα καταστήματα κράτησης είναι ύψιστης σημασίας, εφόσον μιλάμε για άτομα με αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά, που κρίνει την παρουσία της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρουράς εντελώς απαραίτητη.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη, ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που επιθυμούν την ένταξή τους σε ένα σώμα που θα έχει ως αποτέλεσμα την ατομική οπλοφορία και την ενασχόλησή τους με αυτά τα καθήκοντα, ότι γνωρίζουν και επιθυμούν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη και ότι παράλληλα δεν είναι πανάκεια αυτή η προσφορά τους να γίνεται μόνο από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα μπορούσαν λοιπόν, οι Δημοτικοί Αστυνομικοί που ζητούν πλήρη ένταξη στην Ελληνική Αστυνομία να ενταχθούν τελικά στις τάξεις της ΥΕΦΚΚ.

Έτσι θα ληφθεί υπόψη το αξιόμαχο του χαρακτηρα τους, θα ενταχθούν πλήρως σε μία υπηρεσία ήδη οργανωμένη, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην Προστασία του Πολίτη όπως οι ίδιοι δηλώνουν ότι επιθυμούν και θα βοηθήσουν και την Ελληνική Αστυνομία να απεμπλακεί απο θέματα φύλαξης που αφορούν το Υπουργείο Δικαιοσύνης.Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι αστυνομικοί θα επιστρέψουν στα Α.Τ για να μπορέσουν πια να ασχοληθούν με την καθημερινότητα του πολίτη και όχι με θέματα που ανήκουν αμειγώς στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Από την άλλη η ΥΕΦΚΚ θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματα υποστελέχωσης, αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες όπως πχ η φύλαξη δικαστηρίων, μεταγωγές σε όλη τη χώρα, και ταυτόχρονα ενισχύοντας την ασφάλεια και την καλή λειτουργία της υπηρεσίας.

Επίσης θα μπορούσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να απεμπλέξει έτσι και κάποιους από τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς που εντάχθηκαν στην ΥΕΦΚΚ και επιθυμούν να γυρίσουν στους Δήμους τους , στην υπηρεσία Κοινοτικής Διαμεσολάβησης, καθώς η μετάταξή τους εκεί έγινε σε κάποιες περιπτώσεις καταναγκαστικά και υπό την απειλή της απόλυσης. Διότι,όπως αντιλαμβάνεστε, έχει μεγάλη σημασία για κάποιον υπάλληλο να απασχολείται σε μια υπηρεσία ενώ πραγματικά το επιθυμεί και νοιώθει ότι μπορεί να αποδώσει και όχι να παρέχει τις υπηρεσίες του ως μία αγγαρεία ή κωλυόμενος να αποδώσει.

Άλλωστε τα καθήκοντα και η εκπαίδευση των Εξωτερικών Φρουρών είναι όμοια με αυτά των Ειδικών Φρουρών, επομένως δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα από τους πρώην Δημοτικούς Αστυνομικούς σχετικά με την ένταξή τους εκεί. Φαντάζομαι θα επιθυμούν πάρα πολύ να ασχοληθούν με την προστασία των πολιτών από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης με βάση την αξιόμαχη προσωπικότητα και την θέλησή τους να προσφέρουν σε αστυνομικά καθήκοντα.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω καλώ τις Ομοσπονδίες ΠΟΥΕΦ-ΠΟΑΣΥ-ΣΕΦΕΑ να έλθουν άμεσα σε συνάντηση και να ζητήσουν από την ηγεσία να δει το θέμα με μεγάλη σοβαρότητα.

Εξάλλου είναι σημαντικό η μεταρρύθμιση να ενισχύει τις σημαντικές υπηρεσίες, όπως επίσης να αξιοποιεί και τα θέλω των υπαλλήλων κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο.

(Τα στοιχεία του συναδέλφου είναι στη διάθεσή μας)

1 σχόλιο:

  1. Μας χάριζαν γάιδαρο και τον κοιτάγαμε στα δόντια. φοβάμαι μη πούμε..έγινε αυτό που όλοι είχαμε βγεί στους δρόμους κ απαιτούσαμε κ τώρα φτάσαμε να ζητάμε ο καθένας όχι άλλο Δήμο αλλά να πάμε κ σε άλλες υπηρεσίες. Άρχισαν τα όργανα.. Σαφώς όσοι επιθυμούν ΕΛ.ΑΣ. άν επιθυμούν ας πάνε Κ.Κ.αλλά μη μας τραβήξουνε αναγκαστικά με "νέα" κινητικότητα όπου να ναι! Μη το γυρνάμε εναντίων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή