Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τις παρελθούσες άδειες των πρώην δημοτικών αστυνομικών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Αθήνα 05 / 03 / 2015
Αριθ.Πρωτ.: 15248/8272


Θέμα: «Χορήγηση κανονικών αδειών στους υπαλλήλους, πρώην δημοτικούς αστυνομικούς»


Κατόπιν υποβολής στην Υπηρεσία μας πληθώρας ερωτημάτων υπαλλήλων, πρώην δημοτικών αστυνομικών που μετατάχθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δυνάμει της υπ’ αριθ.: 83123/54572/18-12-2014 (Φ.Ε.Κ. 1759/Γ’/29-12-2014) απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, αναφορικά με τη χορήγηση των κανονικών τους αδειών, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Σε εφαρμογή της ΔΙΔΑΔ/Φ.51/590/οικ.14346/29-05-2008 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τη χορήγηση αδειών που προβλέπονται στον Υπαλληλικό Κώδικα (Υ.Κ.) που έχει κυρωθεί με το Ν.3528/2007, σας γνωρίζουμε ότι η κανονική άδεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, η άσκηση του οποίου διασφαλίζει μεταξύ άλλων και την εν γένει απόδοση και παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Γι' αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Υ.Κ. η εν λόγω άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον υπάλληλο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, έστω και αν δεν τη ζητήσει.
Σύμφωνα με την παρ.3 και 4 του άρθρου 49 του Υ.Κ.: «3. Επιτρέπεται να μην χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, μετά όμως από έγκριση του οργάνου που προΐσταται εκείνου το οποίο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας. Αν τέτοιο όργανο δεν υπάρχει, αποφασίζει το αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας όργανο. 4. Η άδεια που δεν χορηγήθηκε κατ’ εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, χορηγείται υποχρεωτικά το επόμενο έτος».
Επισημαίνεται επίσης ότι, μεταφορά της άδειας σε επόμενο έτος πραγματοποιείται, όταν πρόκειται για άδεια που ανακλήθηκε, περιορίστηκε ή δεν χορηγήθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας, όπως ρητά αναφέρεται στις προαναφερθείσες διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 49 του Υ.Κ., στην οποία ευθέως παραπέμπει η αμέσως επόμενη παρ.4, ομιλώντας περί της μεταφοράς.
Κατά συνέπεια είναι δυνατόν να υποστηριχθεί ότι, σε περίπτωση κατά την οποία η μη χορήγηση του συνόλου της κανονικής άδειας δεν οφείλεται στην αντιμετώπιση έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών, αλλά σε λόγους που αφορούν το πρόσωπο του υπαλλήλου, όπως π.χ. η λήψη αναρρωτικής ή άλλης μορφής άδειας, τότε δεν γεννάται δικαίωμα χορήγησης της υπολειπόμενης κανονικής αδείας στο επόμενο έτος.
          Δυνάμει των ανωτέρω, οι υπάλληλοι, πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης της θέσης τους και υπηρετούν πλέον στο φορέα μας δυνάμει της ως άνω απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, δικαιούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπηρεσιακού τους φακέλου αναφορικά με την άδεια έτους 2013, το μεταφερθέν υπόλοιπο της μη ληφθείσας κανονικής αδείας τους, το οποίο θα πρέπει να εξαντληθεί εντός του τρέχοντος έτους λαμβανομένων υπόψη των εκάστοτε υπηρεσιακών σας αναγκών.

Με εντολή Γ.Γ. Αποκεντρωμένης
Διοίκησης Αττικής
Η Δ/ντρια Διοίκησης


Παρατήρηση: Στην απάντηση γίνεται ρητή μνεία μόνο στην άδεια του 2013, δείτε όμως την απάντηση του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή που καλύπτει και τις οφειλέμενες άδειες για το έτος 2012 (που δεν είχαν χορηγηθεί λόγω υπηρεσιακών αναγκών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου