Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας που θα επανασυσταθεί εκφράζουν δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν στελεχώσει την υπηρεσία πριν από την διάλυσή της, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013.

"Το ζητούμενο είναι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας να συνδυαστεί με την οργάνωση και την απεξάρτησή της από τις παθογένειες που την συνόδευαν" ανέφερε στην "Α" ο Σταύρος Σπετσαρίας, που είχε εννιά χρόνια προϋπηρεσία στη Δημοτική Αστυνομία και ανήκει στους 1.542 δημοτικούς αστυνομικούς που μετακινήθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ. "Δεν είχαμε σαφείς αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα να χάσουμε τον σεβασμό των πολιτών, που θεωρούσαν ότι υπάρχουμε μόνο για να κόβουμε κλήσεις", τονίζει, επισημαίνοντας επίσης πως "κάθε δήμος διέθετε διαφορετικές αρμοδιότητες, διαφορετικό μπλοκάκι αποδείξεων, ακόμα και διαφορετική εμφάνιση". Από την πλευρά τους, ο Κώστας και ο Δημήτρης, δημοτικοί αστυνομικοί με πέντε χρόνια προϋπηρεσία, μας δήλωσαν πως "δεν ξέραμε πότε και αν έπρεπε να επέμβουμε, ενω δεν μας επιτρεπόταν και η χρήση εξοπλισμού αυτοπροστασίας, με αποτέλεσμα να είμαστε παντελώς απροστάτευτοι".

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να καταστεί ο δημοτικός αστυνομικός "αστυνομικός της γειτονιάς", προτείνει η Ευαγγελία, που δούλευε από το 2005 στον Δήμο Δάφνης - Υμηττού και πλέον βρίσκεται σε διαθεσιμότητα. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, που ύστερα από τη διαθεσιμότητα προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Α.Τ. Βούλας, εμφανίστηκε "επιφυλακτικός ως προς την επανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας με περίπου τα μισά άτομα από όσα διέθετε στο δυναμικό της".

Βασίλης Ανδριανόπουλος

Πηγή: Αυγή