Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Σαρωτικές αλλαγές και κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο - Πώς και πότε θα επαναπροσληφθούν οι 3.900 υπάλληλοι – Έτοιμα ν/σ & εγκύκλιος

Τα νέα οργανογράμματα στα υπουργεία και η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει το "πράσινο φως" για μετακινήσεις προσωπικού από το Κράτος σε Δήμους και Περιφέρειες. Τι περιλαμβάνει ο χάρτης των αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο


Σαρωτικό κύμα μετακινήσεων υπαλλήλων στο Δημόσιο φέρνουν οι αναδιαρθρώσεις δημοσίων υπηρεσιών που σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, ο χάρτης των αλλαγών στον κρατικό μηχανισμό που αναμένεται να θεσμοθετηθεί το επόμενο εξάμηνο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων για τα υπουργεία και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που θα δώσει το πράσινο φως για τις μετακινήσεις του αντίστοιχου προσωπικού από το κράτος σε δήμους και περιφέρειες.

Ειδικότερα, από τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, πόροι και προσωπικό στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ αυτές θα αντικατασταθούν από ευέλικτες Δομές, ως Υπηρεσίες, που θα μεσολαβούν μεταξύ του Κεντρικού Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις νέες Δομές, στις οποίες θα ηγούνται στελέχη του Κρατικού Μηχανισμού, θα περιλαμβάνονται και οι Υπηρεσίες των Ελεγκτών Νομιμότητας, που θα ασχολούνται με τους ελέγχους των οικονομικών πράξεων των Δήμων και των Περιφερειών.

Στα Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. προετοιμάζεται ένα "κύμα" συγχωνεύσεων ομοειδών Οργανισμών, ενώ μετά την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων, θα ξεκινήσει η διαμόρφωση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, βάσει των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση του προσωπικού, που θα περιλαμβάνει τη μοριοδότηση και τη συνέντευξη, η οποία θα έχει, όμως, συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Τα Υπουργεία θα κρατήσουν μόνο τις επιτελικές αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη θα μεταφερθούν - με το αντίστοιχο προσωπικό - στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Στους εποπτευόμενους Φορείς των Υπουργείων, επίσης, σχεδιάζεται ένα σαρωτικό "κύμα" συγχωνεύσεων ομοειδών Οργανισμών, που δεν θα συνοδεύονται από απολύσεις, αλλά από μετακινήσεις προσωπικού.

Ενδεικτικά, συζητείται η συγχώνευση του ΟΚΑΝΑ με το ΚΕΘΕΑ.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, η αναδιοργάνωση υπηρεσιών του Δημοσίου αποτελεί μείζονα στόχο του Υπουργείου, αναδιοργάνωση που θα ακολουθήσει των δύο νομοσχεδίων: α) Το πρώτο αφορά θέματα εκδημοκρατισμού, εξορθολογισμού και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και η επαναφορά των απολυμένων και των "διαθέσιμων" δημοσίων υπαλλήλων και β) το δεύτερο, το σύστημα επιλογής στελεχών και την αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Πηγή: Έθνος, news247.gr


Πώς και πότε θα επαναπροσληφθούν οι 3.900 υπάλληλοι στο Δημόσιο – Έτοιμα ν/σ και εγκύκλιος


Προς το τέλος Απριλίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναπρόσληψης των απολυμένων και της αποκατάστασης των διαθέσιμων στο Δημόσιο, οι οποίοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέρχονται σε περίπου 3.900. Οι θέσεις αυτές θα αφαιρεθούν από τις 15.000 προσλήψεις που έχουν συμφωνηθεί για το 2015 μεταξύ των δανειστών μας και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η διαδικασία για όσους επιστρέψουν στο Δημόσιο θα γίνει ως εξής:

-Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή πιθανότατα προς τα τέλη Μαρτίου

-Ταυτόχρονα με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα είναι διαθέσιμος ο πίνακας κενών θέσεων στο Δημόσιο τις οποίες θα κληθούν να επιλέξουν εθελοντικά οι υπάλληλοι εφόσον δεν επιστρέψουν στις παλιές τους θέσεις. Γι’ αυτό το λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, είτε σήμερα είτε αύριο πρόκειται να εκδοθεί εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου με την οποία θα ζητά από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου να κοινοποιήσουν τις κενές θέσεις.

-Η αποκατάσταση αφορά όλες τις κατηγορίες: απολυμένους, προς απόλυση, με προσωρινούς πίνακες, σε διαθεσιμότητα, εκτός από αυτούς που έχουν ήδη τοποθετηθεί. Οι τελευταίοι θα κληθούν να επιλέξουν, σε δεύτερη φάση, να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στη παλιά θέση. Η επιστροφή ή παραμονή θα γίνει με αποκατάσταση της μισθολογικής και βαθμολογικής κατάστασης για όλους. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν και νομικά πρόσωπα όπως τα ΤΕΟ, ΙΓΜΕ κλπ.

-Για τους Διοικητικούς ΑΕΙ, Καθηγητές ΤΕ και Σχολικούς Φύλακες που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, προβλέπεται επανασύσταση οργανικών θέσεων και κατηργημένων κλάδων με απόφαση του Γ. Κατρούγκαλου ή οποία θα περιλαμβάνεται στο αναμενόμενο νομοσχέδιο. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες, με απόφαση του οικείου υπουργείου, θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις.

-Επιστρέφουν και οι κατηγορίες εργαζομένων της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας

-Δεν προβλέπεται μισθολογική αποκατάσταση όσων υπέστησαν μειώσεις ή συνολική απώλεια μισθών από τη διαθεσιμότητα ή την απόλυση παρά την επιμονή με την οποία τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το αίτημα από τους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης την περασμένη Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου