Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Δήμοι και περιφέρειες οδηγούν σε ναυάγιο την αξιολόγηση – Γιατί δεν προλαβαίνει να εφαρμοστεί ο νόμος Μητσοτάκη

Σε ναυάγιο καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η αξιολόγηση Μητσοτάκη (Ν. 4250/2014) που εισήγαγε τις ποσοστώσεις και, κυρίως, την υποχρέωση ένα 15% των δημοσίων υπαλλήλων να βαθμολογείται κάτω από τη βάση (σ.σ. με βαθμούς κάτω από τη βάση)!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία έχει λήξει και μετά τις παρατάσεις προ πολλού (σ.σ. μέχρι 1η Σεπτεμβρίου έπρεπε να είχε γίνει ο επιμερισμός των ποσοστών και μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου και οι εκθέσεις αξιολόγησης από τους αξιολογητές), ένα μεγάλο τμήμα του Δημοσίου, οι ΟΤΑ, γύρισαν την πλάτη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οι δήμοι που έχουν στείλει τους επιμερισμούς των ποσοστών δεν είναι παραπάνω από 15 (από τους συνολικά 325, δηλαδή, ποσοστό 4,6%!), ενώ από τις περιφέρειες δεν έχει στείλει καμία. Να σημειωθεί ότι από τις 13 περιφέρειες στις εννέα έχουν εκλεγεί «γαλάζια» ή πρώην «γαλάζια» στελέχη, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στοιχεία δεν έχει στείλει ούτε και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ και εκλεγείς πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Οι αποφάσεις ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ και οι διαρροές του ΥΔΜΗΔ
Άλλωστε, επί προεδρίας του Γιάννη Σγουρού που σήμερα είναι α΄ αντιπρόεδρος (θέση την οποία κατείχε στην προηγούμενη διοίκηση ο σημερινός πρόεδρος Κώστας Αγοραστός) οι περιφερειάρχες είχαν ταχθεί κατά τη αξιολόγησης και είχαν αποφασίσει να παρέμβουν υπέρ της ΑΔΕΔΥ στο ΣτΕ.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει πρόσφατα και η ΚΕΔΕ επί προεδρίας του Κώστα Ασκούνη, η οποία, πάντως, δεν έχει επαναβεβαιωθεί μετά την εκλογή του Γιώργου Πατούλη ο οποίος δεν συμμετείχε στο προηγούμενο Δ.Σ. Πάντως, κατά την πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ οι “γαλάζιοι” δήμαρχοι τάχθηκαν κατά της αξιολόγησης αλλά και του επανελέγχου των συμβάσεων, ενώ και ο κ. Πατούλης εξέφρασε τη διαφωνία του με την «αξιολόγηση με ποσοτικούς στόχους».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες της aftodiokisi.gr, παρότι η εικόνα από τα υπουργεία είναι εντελώς διαφορετική από αυτή στους ΟΤΑ, καθώς περί το 80% των υπουργείων έχει στείλει τους επιμερισμούς των ποσοστών, και παρά τους συχνούς-πυκνούς λεονταρισμούς του ίδιου του υπουργού, ο νόμος Μητσοτάκη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ.

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τονίζουν ότι αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ όπου έχει προσφύγει η ΑΔΕΔΥ, προσθέτουν ωστόσο ότι σύντομα θα δημοσιοποιηθεί το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί από 1.1.2015. Άρα, εκ των πραγμάτων ο νόμος 4250/2014 δεν προλαβαίνει η εφαρμοστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου