Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Κατερίνη: Εκδήλωση για την «επόμενη μέρα» στην Αυτοδιοίκηση - Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Η Δημοτική Αστυνομία του Δ. Αθηναίων έφερνε έσοδα 800 χιλ. ευρώ ετησίως»

5d84b9c34359206b51646334e744fc5d_M


Το αυτοδιοικητικό τοπίο που διαμορφώνεται, τις προσδοκίες που έχει η Αριστερά και η προοπτική που οικοδομείται για τους δημότες, ήταν το αντικείμενο της ανοιχτής συζήτησης που διοργάνωσε ο «Άλλος Δρόμος» την Πέμπτη το απόγευμα στην Κατερίνη, με κεντρικούς ομιλητές τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων Γαβριήλ Σακελαρίδη και τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφούσας παράταξης «Αντίσταση» του Δήμου Χαλανδρίου Χρήστο Κασσίμη.

Κατά τη συζήτηση, τέθηκαν αυτονόητα, αλλά εξαιρετικά επίκαιρα ζητήματα όπως η δημοκρατία στην αυτοδιοίκηση, η σχέση της με την κεντρική εξουσία, καθώς και η ενίσχυση της φωνής του δημότη, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις ή και τοπικά δημοψηφίσματα.

Τη συζήτηση άνοιξε, ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» για την Κατερίνη Χρήστος Γιαννούλης, θέτοντας ως στόχο της εκδήλωσης την συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων, ώστε να η αυτοδιοίκηση να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά στο δημότη.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, ο οποίος έκανε λόγο για «συντεταγμένη επίθεση» που δέχθηκε (και εξακολουθεί να δέχεται) η δημοτική αρχή του δήμου του για προβλήματα που κληρονόμησε και ξαφνικά όλοι θυμήθηκαν μόλις λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο κ. Κασσίμης, σχολίασε ακόμα και την κλήση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου από τον εισαγγελέα επειδή δεν δέχθηκε να εφαρμόσει «μνημονιακό νόμο», ακολουθώντας την απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου. «Λόγω όλων αυτών των επιθέσεων δεν έχουμε μπορέσει ακόμη να υλοποιήσουμε τις Λαϊκές Συνελεύσεις στις γειτονιές και άλλες προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Όμως είναι καλή αρχή η ρήξη με τα μνημονιακά θέσφατα και η κοινή στάση μαζί με άλλους 19 δημάρχους που δεν θα συμπράξουν στις απολύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη η αριστερά και οι εκπρόσωποί της στα δημοτικά συμβούλια να δώσουν πραγματικό νόημα και δυνατότητα αυτοτέλειας στην Αυτοδιοίκηση, τόνισε από την πλευρά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Αθηναίων, χαρακτήρισε τους Ο.Τ.Α. «μεγάλο πολιτικό εργαστήριο», μέσα στο οποίο διαμορφώνονται συνειδήσεις και συμπεριφορές, σημειώνοντας πως σ’ αυτό το επίπεδο είναι αναγκαία συνθήκη για να βάλεις σε τάξη τα υπόλοιπα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.

«Οι δήμοι πρέπει να αποτελέσουν ασπίδες κοινωνικής αλληλεγγύης», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής τους, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί, οργανώνοντας και υποστηρίζοντας τις απαραίτητες δομές.

Ο κ. Σακελλαρίδης, έκανε ειδική αναφορά στην υποστελέχωση των δήμων, υποστηρίζοντας πως η κατάργηση σχολικών φυλάκων και δημοτικών αστυνομικών είχε αρνητικές επιπτώσεις στην πράξη για τα οικονομικά των δήμων. «Οι ζημιές στα σχολεία είναι 2,5 φορές ακριβότερες από την μισθοδοσία των σχολικών Φυλάκων και τώρα θα προκηρύξουν την εγκατάσταση καμερών στα σχολεία, που είναι και ανήθικο και θα κοστίσει 5 εκ. ευρώ. Η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων έφερνε έσοδα 800 χιλ. ευρώ ετησίως», ανέφερε ως παράδειγμα ο κ. Σακελλαρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη συζήτηση παρακολούθησε (και συμμετείχε) και ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ακομμάτιστης αυτοδιοίκησης, αλλά και στη δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων εντός των δημοτικών συμβουλίων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας-φιλόλογος Αντώνης Κάλφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου