Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Εγκύκλιος ΥΔΜΗΔ για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο - Καταγγελία ΑΔΕΔΥ για αναξιοκρατία & κομματικά κριτήρια - Αιχμές Ραγκούση για «νεοδεξιό πογκρόμ αναξιοκρατίας»

Τη διαδικασία που θα γίνεται η επιλογή των προϊσταμένων στο δημόσιο, προβλέπουν δύο εγκύκλιοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις,τα προσόντα αλλά και τη διαδικασία και το περιεχόμενο της γραπτής εξέτασης. 


Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων συνοδευόμενες από βιογραφικό σημείωμα, υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ, εντός της προθεσμίας που θα οριστεί στην προκήρυξη, ενώ η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης σχετικά με τα στοιχεία που αναφέρει.
Μετά τη βεβαίωση των στοιχείων, οι αιτήσεις αποστέλλονται στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) του φορέα που προκηρύσσει τις θέσεις. 

Το ΕΙΣΕΠ θα αποφανθεί αιτιολογημένα για ποιους από τους συμμετέχοντες υποψηφίους, πληρούνται οι όροι, οι προυποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα. 

Με μέριμνα του γραμματέα του αρμόδιου ΕΙΣΕΠ, η απόφαση και οι πίνακες προκρινόμενων και αποκλειόμενων υποψηφίων, αποστέλλονται έντυπα και ηλεκτρονικά στο ΑΣΕΠ. 

Η ανεξάρτητη αρχή με τη σειρά της, θα καταρτίσει τους προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων και αποκλειόμενων, για τους οποίους οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις. Μετά την εξέταση των ενστάσεων καταρτίζονται και οι οριστικοί πίνακες των επιτυχόντων υποψηφίων. Όσοι υποψήφιοι περιελήφθησαν στον οριστικό πίνακα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία της γραπτής εξέτασης, η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας γνωστοποιείται από το ΑΣΕΠ. 

Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού με απόφασή της θα καθορίσει τη μορφή της γραπτής εξέτασης(ερωτήσεις με απαντήσεις πολλαπλών επιλογών, ή ερωτήσεις με απαντήσεις ελεύθερης ανάπτυξης, ή συνδυασμός των δύο). Μετά τη βαθμολόγηση των γραπτών, καταρτίζονται πίνακες επιτυχόντων από το ΑΣΕΠ,οι οποίοι θα υποβληθούν στη «δοκιμασία» της συνέντευξης.



Αναξιοκρατικές μεθόδους Μητσοτάκη στην επιλογή προϊσταμένων καταγγέλλει η ΑΔΕΔΥ


Άλλη μια επιβεβαίωση των παλαιοκομματικών πρακτικών του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποτελεί η κατάληψη των θέσεων ευθύνης στους νέους Οργανισμούς του Δημοσίου, σύμφωνα με καταγγελία της ΑΔΕΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, με το πρόσχημα της έναρξης ισχύος των νέων οργανισμών των Υπουργείων (στο τέλος Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου), λήγουν οι θητείες όλων των προϊσταμένων όλων των ιεραρχικών επιπέδων (Τμήματος, Δ/νσης και Γενικής Δ/νσης) και ορίζονται νέοι με μια απλή απόφαση του οικείου Υπουργού.

Αυτό προβλέπει το άρθρο 5 παρ. 1 περ. β΄, του νόμου 4275/2014 που ψηφίσθηκε, όπως τόσα άλλα, από θερινό τμήμα της Βουλής, εφέτος το καλοκαίρι, όταν η Κυβέρνηση παρέδιδε μαθήματα Δημοκρατίας, προωθώντας για ψήφιση κρίσιμα νομοσχέδια (π.χ. για τον ΕΝΦΙΑ) αποκλειστικά σε ολιγομελή θερινά τμήματα, η σύνθεση των οποίων άλλαζε, έως ότου βρισκόταν βουλευτής «πρόθυμος» να ψηφίσει.

Οι πιο πάνω διατάξεις -που εφαρμόστηκαν για την επιλογή των προϊσταμένων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ)- προέβλεπαν προτεραιότητα εκείνων των υπηρετούντων προϊσταμένων που είχαν τοποθετηθεί έπειτα από κρίση του συνταγματικώς αρμοδίου συλλογικού Οργάνου, έναντι όσων είχαν οριστεί αναπληρωτές με απλή απόφαση Υπουργού.

Αυτό φυσικά δεν τηρήθηκε, από τον «μεταρρυθμιστή» Υπουργό, ο οποίος με την ευκαιρία της έναρξης ισχύος (από 29 Σεπτεμβρίου) του νέου οργανισμού του ΥΔΜΗΔ, όρισε προϊσταμένους σε όλα τα επίπεδα (Τμήματος, Δ/νσης και Γενικής Δ/νσης), με βάση αποκλειστικά κομματικά κριτήρια. Στις περιπτώσεις μάλιστα μη επανατοποθέτησης Προϊσταμένων Τμήματος και Διεύθυνσης δεν μπήκε καν στον κόπο να αιτιολογήσει την πράξη του αυτή, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται ρητά.

Ενδεικτικό της αντίληψης του Υπουργού ΔΜΗΔ περί αξιοκρατίας και δικαιοσύνης είναι το γεγονός ότι παρέλειψε πολλούς προϊσταμένους Τμήματος: τέσσερις Δ/ντες και ένα Γενικό Δ/τη (ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν ο μόνος ΓΔ του Υπουργείου που αρνήθηκε να εκδώσει πράξεις κατανομής ποσοστών, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την «αξιολόγηση»), που κατά το παρελθόν είχαν επιλεγεί με αντικειμενικές διαδικασίες και με κριτήρια, ενώ την τύχη εκείνων που μπήκαν στο «ψυγείο» απέφυγε ημέτερος στην Κυβέρνηση Γενικός Δ/ντής (σύζυγος αδελφής πρώην Υπουργού), ο οποίος τοποθετήθηκε προϊστάμενος Δ/νσης.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. είχε εγκαίρως επισημάνει πως οι υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις δεν είχαν στόχο την προώθηση της αξιοκρατίας και της αναδιοργάνωσης του Δημόσιου Τομέα, αλλά την περαιτέρω συρρίκνωσή του και τον ασφυκτικό του έλεγχο από τα πελατειακά δίκτυα των εκάστοτε μνημονιακών κυβερνήσεων.

Πηγή: http://www.diorismos.gr/


Πυρ και μανία με το ΥΔΜΗΔ ο Ραγκούσης: Καταγγέλλει «νεοδεξιό πογκρόμ αναξιοκρατίας» και στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…


Ιδιαίτερα εκνευρισμένος με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννης Ραγκούσης. Εμφανίζεται σαφώς ενοχλημένος από το «γκρέμισμα» του έργου του και καταγγέλλει «νεοδεξιό παλαιοκομματικό πογκρόμ αναξιοκρατίας» στο Δημόσιο.

Με δύο οργισμένες αναρτήσεις στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο κ. Ραγκούσης, υποστηρίζει ότι αυτές τις μέρες παύεται στην πραγματικότητα η αξιοκρατία στο κράτος «με το πογκρόμ αλλαγής των αξιοκρατικά επιλεγέντων προϊσταμένων του 2010 από κομματικά εκλεκτούς», δίνοντας με μεγάλη δόση ειρωνείας «θερμά συγχαρητήρια» τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο υπουργείο Διοικητικής «μεταρρύθμισης» -όπως το αναφέρει, βάζοντας τη λέξη σε εισαγωγικά- επειδή «κατάφεραν να καταστρέψουν κάτι τόσο σημαντικό που για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους είχε επιτευχθεί».

Ο πρώην υπουργός συνεχίζει: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να σιωπά μπροστά σε αυτό το νεοδεξιό παλαιοκομματικό πογκρόμ αναξιοκρατίας στο Δημόσιο που πλήττει βάναυσα χιλιάδες στελέχη με κύρος, με προσόντα, με αξιοπρέπεια… και ο νοών νοείτο». Προφανώς και πρόκειται για μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου