Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Δεσμεύσεις Κικίλια για αλλαγές ουσίας στην ΕΛ.ΑΣ. - Τι ειπώθηκε για τους δημοτικούς αστυνομικούς


Αλλαγές στη βάση της εξυπηρέτησης του πολίτη και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας, υποσχέθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα Χανιά και το Ρέθυμνο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο υπουργός δήλωσε

πως τα όποια προβλήματα υπάρχουν θα αντιμετωπιστούν χωρίς «παλαιοκομματικές» λογικές και σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως σε ό,τι αφορά το προσωπικό, η ΕΛ.ΑΣ. δεν πάσχει από έλλειψη αλλά από λάθος κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Κικίλιας δέχτηκε «καταιγισμό» αιτημάτων και από τους δυο νομούς, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε το πολύ σημαντικό θέμα της αναδιάρθρωσης της αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα το Ρέθυμνο και το φλέγον ζήτημα της κατασκευής νέου κτηρίου για την αστυνομική διεύθυνση, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα συζητείται με την τοπική ΕΛ.ΑΣ. και τον δήμαρχο Ρεθύμνου, χωρίς να δεσμευτεί για κάτι πιο συγκεκριμένο, τονίζοντας ότι τα «πράγματα πρώτα γίνονται και μετά λέγονται».

Για την αναγκαιότητα επίσης των επιπλέον δημοτικών αστυνομικών που χρειάζεται το Ρέθυμνο, αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος και είπε πως θα γίνει προσπάθεια να λυθεί.

Ο κ. Κικίλιας στην επίσκεψή του στο Ρέθυμνο, συνοδευόταν από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή κ. Μανώλη Καραμαλάκη και τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το θέμα της δημοτικής αστυνομίας μετά τη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη βουλή, εξέφρασε ο κ. Κικίλιας, καθώς στη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και τον αστυνομικό διευθυντή συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα.

«Στα πλαίσια της νομοθετικής ρύθμισης που περάσαμε με προεδρικό διάταγμα, θα ρυθμιστούν οι αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας. Είναι προφανές ότι η παλιά πόλη δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τέσσερις δημοτικούς αστυνομικούς που τώρα ανήκουν στην ελληνική αστυνομία.

Τα προβλήματα πάνε μαζί με τις λύσεις που σημαίνει ότι στην Ελλάδα της κρίσης και των δυσκολιών υπάρχουν δυο οπτικές. Η μια που λέει ότι τα παρατάει κανείς και αφήνεται στη μοίρα του την οποία δεν θα ενστερνιστούμε σε καμία περίπτωση και η άλλη που λέει ότι ειδικά η δική μας γενιά της κρίσης σηκώνεται ξανά και προσπαθεί και είναι προφανές ότι σημαιοφόρος σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι η ελληνική αστυνομία.

Θα δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και πως θα τα αντιμετωπίσουμε, όχι με την παλαιοκομματική λογική. Υπάρχουν ανάγκες στις οποίες δεν χωρούν ούτε παρεμβάσεις ούτε η εντύπωση ότι αγόμαστε και φερόμαστε από τον οποιοδήποτε. Αυτό θα καταστεί σαφές σε όλους», δήλωσε ο υπουργός.

ΝΕΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέου κτηρίου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της αστυνομικής διεύθυνσης Ρεθύμνου, τέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον υπουργό, τόσο με τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, όσο και με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου Κώστα Λαγουδάκη και τα στελέχη της τοπικής ΕΛ.Α.Σ.

Ο κ. Κικίλιας απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων είπε χαρακτηριστικά πως «το κτήριο έχει την ιστορικότητα του, υπάρχει και η σχολή της αστυνομίας που αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο και θα δούμε πως μπορούν συγκεραστούν σε κάτι πιο μοντέρνο και πιο λειτουργικό».

Τόνισε, δε, σχολιάζοντας την κακή κατάσταση του κτηρίου, ότι είναι «οξύμωρο» η αστυνομία να πρέπει να εφαρμόζει την τάξη και τους νόμους και για το κτήριο στην οποία στεγάζεται «να υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για αυτό».

Πάντως όπως είπε ο κ. Κικίλιας, οι όποιες αλλαγές χρειάζονται τη συγκατάβαση της τοπικής κοινωνίας και χρειάζονται ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης.

«Επειδή στη μεταπολίτευση στην Ελλάδα οι πολιτικοί δούλεψαν με τη λογική των ανακοινώσεων και των λόγων και εγώ δεν πιστεύω στα λόγια αλλά στα έργα, θα προτιμούσα να βρούμε με την τοπική αστυνομία και το δήμαρχο ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις και μετά να πούμε κάτι. Θα έδειχνε αυτό ότι στην ελληνική κοινωνία κάτι αλλάζει και δεν έχει να κάνει με ανακοινώσεις, κορδέλες κ.ά., αλλά με την ουσία.

Τα πράγματα πρώτα γίνονται και μετά λέγονται.
Για πολλά χρόνια δύσκολα άλλαζαν πράγματα, η κρίση που μας έχει ακουμπήσει όλους, και την ελληνική αστυνομία αποτελεί ίσως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνομε πιο εύκολα και με τη συγκατάβαση όλων αλλαγές. Για να γίνουν οι αλλαγές πρέπει να συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίας πρώτα απ’ όλα και να υπάρχει σύμπνοια και δεν μπορώ να βρω ούτε ένα λόγο που να μη θέλουμε να βελτιωθούν κάποια πράγματα».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνου εξέφρασε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επαναφορά του κτηρίου και του χώρου που στεγάζεται η Σχολή της Αστυνομίας στο δήμο, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό.

Εάν δε λειτουργήσει τελικά ξανά η Σχολή, όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, θα διεκδικήσει τις εγκαταστάσεις προς όφελος του δήμου και των δημοτών και όχι για να στεγάσει την τοπική αστυνομία.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε επίσης στον υπουργό, ότι το υπάρχον κτήριο προσβάλλει το Ρέθυμνο, είναι αυθαίρετο και στο πλαίσιο μάλιστα της ανάπλασης που γίνεται στην περιοχή της Σοχώρας, θα έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Ο αστυνομικός διευθυντής κ. Λαγουδάκης, πρότεινε στον υπουργό να εξεταστεί και να συζητηθεί με το υπουργείο Εθν. Άμυνας, το ενδεχόμενο παραχώρησης από την πλευρά του, ενός οικοπέδου απέναντι από το στρατόπεδο για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην αστυνομική διεύθυνση Ρεθύμνου με τους αξιωματικούς και εκπροσώπους του συνδικαλιστικού σωματείου των αστυνομικών, ο κ. Κικίλιας συζήτησε ζητήματα ενίσχυσης με προσωπικό και υλικοτεχνικής υποδομής.

«Δεν έχω πάει πουθενά σε όλη τη χώρα που να μην έχει τεθεί θέμα υποστελέχωσης μονάδων ή διευθύνσεων. Υπενθυμίζω όμως ότι είμαστε 55.000 αστυνομικοί και αυτό λέει ότι υπάρχει αστυνομία στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να γίνει σωστός καταμερισμός, να δούμε δείκτες εγκληματικότητας, ποσοστό αστυνομικών σε σχέση με τους κατοίκους των περιοχών και να δούμε τι δεν έχει γίνει σωστά και να διορθωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια αστυνομία για τον πολίτη, τόνισε ο κ. Κικίλιας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας. «Όχι συνδικαλιστικά και υπηρεσιακά και όχι στην κοντόφθαλμη οπτική ενός πολιτικάντη. Αντίθετα να πάμε από την άλλη πλευρά και να δούμε όταν κόσμος κριτικάρει την ΕΛ.ΑΣ. γιατί το κάνει και τι ζητάει από εμάς και αυτό να διορθώσουμε».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, όπου συναντήθηκε με το Διοικητή της, Δημοσθένη Μπουντουράκη.

Ο κ. Κικίλιας μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Υπάρχει διαρκής επαγρύπνηση με όλο το μηχανισμό, ώστε να προασπίσουμε το φυσικό πλούτο της χώρας μας, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, καθώς και τους 20 εκατομμύρια τουρίστες που αναμένουμε να επισκεφθούν τη χώρα μας. Τα προβλήματα υπάρχουν με τα εναέρια και επίγεια μέσα και είναι γνωστά, ούτε θα τα υποβαθμίσουμε, ούτε θα αφήσουμε την επίλυσή τους στην τύχη τους».

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στέγαση υπηρεσιών και οικονομικά στο επίκεντρο

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού Ρεθύμνου παραθέτει σε υπόμνημα που κατέθεσε στον υπουργό η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου.

Αναλυτικά:
Α) Στέγαση Αστυνομικών Υπηρεσιών Δ. Α. Ρεθύμνου.
Εν έτει 2014, σε πανελλήνιο επίπεδο, οι περισσότερες αστυνομικές υπηρεσίες στεγάζονται σε σύγχρονα κτήρια, που πληρούν, κατά το μέτρο του δυνατού, τις προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζουν ικανό εργασιακό περιβάλλον στο αστυνομικό προσωπικό, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις απατήσεις του δύσκολου έργου του.
Με λύπη μας, όπως διαπιστώσατε και ο ίδιος κατά την επίσκεψή σας, το «Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου», το οποίο στεγάζει τις περισσότερες και κεντρικότερες Υπηρεσίες του νομού, σε καμία περίπτωση, δεν πληροί τις κτηριακές προδιαγραφές ως προς την παρούσα χρήση του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν κτήριο έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο και ακατάλληλο, από σχετικές εκθέσεις και μελέτες, κατά την προσπάθειά μας και στο παρελθόν να αναδείξουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ως εκ τούτου, εγκυμονεί κινδύνους τόσο για το αστυνομικό προσωπικό, τους πολίτες – επισκέπτες, καθώς και τους κρατούμενους που φιλοξενούνται στα υποτυπώδη κρατητήριά μας.
Θέλουμε να σας αναφέρουμε ότι κατά τις παρελθούσες προσπάθειές μας, προς επίλυση του θέματος, το Υπουργείο αναγνώρισε το πρόβλημά μας, το ένταξε στο πρόγραμμα Σ.Δ.Ι.Τ. με σκοπό την ανέγερση καινούργιου Αστυνομικού Μεγάρου.
Πιστεύουμε ότι με την παρουσία σας στο Υπουργείο θα δοθεί λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημά μας και θα υλοποιηθεί άμεσα η ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου.

Β) Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών Δ. Α. Ρεθύμνου.
Στα πλαίσια της επικείμενης αναδιάρθρωσης υπηρεσιών ΕΛ.ΑΣ., σε πανελλήνιο επίπεδο και ειδικότερα όσο αφορά τις υπηρεσίες της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, η Ένωσή μας, σας παραθέτει τα ακόλουθα:
1) Βάσει επίσημου οργανογράμματος, οι υπηρεσίες του Νομού μας, θα έπρεπε να στελεχώνονται, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους και βάσει των οργανικών θέσεων, με 325 άτομα Αστυνομικού Προσωπικού. Αντίθετα σήμερα υπάρχουν μόνο 220 άτομα.
2) Στο Νομό Υπάρχουν και δραστηριοποιούνται επιπλέον δύο ειδικές υπηρεσίες, τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, με υπάρχουσα δύναμη 80 και 45 ατόμων αντίστοιχα (Αστυνομικών & Ειδικών Φρουρών). Ο εκάστοτε Αστυνομικός Διευθυντής του Νομού (Ταξίαρχος) δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης χρησιμοποίησης των δυνάμεων αυτών, όταν παραστεί ανάγκη, καθόσον ανήκουν στην Περιφερειακή Αστ/κή Δ/νση Τάξης Κρήτης (Π.Α.Δ.Τ. Κρήτης). Οι όποιες εντολές, λαμβάνονται απευθείας από την Π.Α.Δ.Τ. Κρήτης (γίνεται έγγραφο αίτημα από τον Ταξ/χο προς την Π.Α.Δ.Τ. Κρήτης και ακολουθεί έγκριση, εφόσον κριθεί ότι συντρέχουν λόγοι, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις που υπάρχει άμεση ανάγκη, να μην είναι εφικτή η άμεση χρησιμοποίηση των δυνάμεων αυτών.
3) Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης, όπως μας έχουν ενημερώσει οι αντίστοιχες Συνδικαλιστικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Δε γνωρίζουμε τις προθέσεις του Υπουργείου για την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών στο Νομό μας. Εάν κινείται μόνο στη λογική της σύμπτυξης και κατάργησης περιφερειακών Υπηρεσιών, θα εξοικονομήσει μικρό αριθμό Αστυνομικών, που δε θα είναι αρκετός να στελεχώσουν τις ήδη αποδυναμωμένες Υπηρεσίες.
Πιστεύουμε ότι με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι πολυτέλεια για ένα νομό, όπως του Ρεθύμνου να στελεχώνει σε Ειδικές Υπηρεσίες & Ομάδες (Ο.Π.Κ.Ε. , Ο.Ε.Π.Τ.Α., ΔΙ.ΑΣ. και Τ.Α.Ε.) 152 άτομα προσωπικό και οι υπόλοιπες Υπηρεσίες να υποφέρουν με υποστελέχωση και για το λόγο αυτό προτείνουμε τα ακόλουθα:
Δημιουργία μίας μόνο ειδικής υπηρεσίας με δύναμη το πολύ 40 Αστυνομικών - Ειδικών Φρουρών που θα δραστηριοποιούνται σε όλο το νομό και θα υπάγονται απευθείας στον Αστυνομικό Διευθυντή του Νομού.
Τα υπόλοιπα άτομα που εξοικονομούνται να στελεχώσουν τις ήδη αποδυναμωμένες υπηρεσίες του νομού.

Γ) Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου.
Όπως γνωρίζετε, με τους μνημονιακούς νόμους αναστέλλεται έως το 2015 η εισαγωγή ιδιωτών στον Οργανισμό μας, η δε όποια κατάταξη πραγματοποιηθεί, θα ανέλθει αριθμητικά στο επίπεδο του έτους 2012 (580 άτομα κατ’ έτος).
Στην πόλη μας, το Ρέθυμνο, μέχρι πρόσφατα, λειτουργούσε σε άρτιες εγκαταστάσεις το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων, του οποίου έχει ανασταλεί σήμερα η λειτουργία, λόγω μη προσλήψεων νέων αστυνομικών. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η λειτουργία της Σχολής είναι πολυετής, στο δε χώρο αυτής σε μνημείο αναπαύονται τα οστά των Δοκίμων Χωροφυλάκων, που έπεσαν μαχόμενοι και υπερασπιζόμενοι το νησί μας κατά τη Γερμανική εισβολή το 1941.
Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η οικοδομική έκταση των 12 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης μας, είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνου, η οποία έχει παραχωρηθεί με τον όρο ότι θα λειτουργεί ως Σχολή Αστυφυλάκων και σε περίπτωση μη λειτουργίας της για τρία (3) χρόνια περιέρχεται αυτοδικαίως προς χρήση στον Δήμο. Ήδη έχουν παρέλθει δύο (2) έτη μη λειτουργίας και όπως είναι αντιληπτό ενέχει ο κίνδυνος να απωλέσουμε μια ζωτική για την αστυνομία εγκατάσταση.
Προς τούτο, σας προτείνουμε να εξετάσετε και να προωθήσετε την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση (η οποία ήδη επεξεργάζεται από την Αστυνομική Ακαδημία), ώστε να αξιοποιηθούν οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις με τη λειτουργία παράλληλα, με το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων και Τμήματος Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης για τους συναδέλφους μας, που υπηρετούν στις Περιφερειακές Δ/νσεις Κρήτης (άνω των 1.800 ατόμων) και Νοτίου Αιγαίου.

Δ) Οικονομικά Θέματα.
Οι Έλληνες Αστυνομικοί ήταν ανέκαθεν οι πιο αδικημένοι και παραμένουν οι πιο κακοπληρωμένοι κρατικοί λειτουργοί, σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον Έλληνα πολίτη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε θρηνήσει 126 νεκρούς συναδέλφους μας, εν ώρα καθήκοντος. Γνωρίζουμε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας και σε καμία περίπτωση δε διεκδικούμε κάτι το οποίο κατά τη γνώμη μας θα επιδεινώσει την κατάσταση.
Ελπίζουμε ότι η θητεία σας στο Υπουργείο μας, δε θα συνδεθεί με:
τη διάλυση του υγιούς ταμείου μας ΤΕΑΠΑΣΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται (μείωση ΕΦΑΠΑΞ κλπ), το οποίο συντηρείται με χρήματα των συναδέλφων μας και χωρίς κρατική επιχορήγηση.
Περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, με το κατά φημολογία, άδικο ενιαίο μισθολόγιο».

Χ.Β.
goodnet.gr

Αναδημοσίευση από:  bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου