Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ανοιχτή επιστολή του πρώην αντιδημάρχου Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Αναγνωστόπουλου προς εργαζομένους, συνεργάτες & δημότες του Δήμου Αθηναίων

Ανοιχτή επιστολή
του Αντιδημάρχου Γιώργου Αναγνωστόπουλου
προς εργαζομένους, συνεργάτες και δημότες του Δήμου Αθηναίων.

Αθήνα, 29 Αυγούστου 2014

Αγαπητοί μου φίλοι, -ες,

Μετά από πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «σαν έτοιμος από καιρό», απέρχομαι από τα κοινά της πόλης που αγάπησα.

Σε αυτό το όμορφο ταξίδι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρώτο καπετάνιο τον αείμνηστο οραματιστή και δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, και τα τριάντα και πλέον χρόνια που με διαμόρφωσαν ως προσωπικότητα και ενεργό πολίτη, διασταυρώθηκα, συγχρωτίστηκα και επηρεάστηκα από προοδευτικούς ανθρώπους και δημοκρατικές απόψεις που καθόρισαν τη σκέψη μου και την δράση μου στον στίβο των τοπικών κοινωνιών, ως μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και ως Αντιδημάρχου.

Γνώρισα και συνεργάστηκα με πλήθος υπαλλήλων και υπηρεσιακών παραγόντων. Ομολογώ ότι η εμπειρία υπήρξε ταυτόχρονα μια δοκιμασία αλλά και μια ευχάριστη έκπληξη. Δοκιμασία διότι συνειδητοποίησα ότι η μετουσίωση των απόψεων σε δράσεις έρχεται με μεγάλο κόστος και μόνο λίγες στιγμές ικανοποίησης μετά από πολλές δυσκολίες, γραφειοκρατικές ή άλλες, ενώ η ψυχική και σωματική κούραση δεν επιτρέπεται να σε καταβάλλουν. Ευχάριστη έκπληξη, όμως, για την πλειοψηφία του ανθρώπινου δυναμικού που έχει ο Δήμος Αθηναίων και σε πολλές περιπτώσεις υπερβάλλει εαυτόν για να δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έστω και αν ενίοτε υπάρχουν αστοχίες. Χωρίς ιδιοτέλεια και συχνά χωρίς ωράρια. Πολύ συχνά χωρίς καν να υπάρχει οποιαδήποτε αντίστοιχη αναγνώριση ή ανταμοιβή.

Είναι αλήθεια ότι σε μεγάλο βαθμό καταρρίφθηκαν πολλές στερεότυπες αντιλήψεις που στην πορεία των ετών ασυνείδητα είχα υιοθετήσει. Είδα και γνώρισα ανθρώπους με δημιουργική σπίθα, υπευθυνότητα και όρεξη για δουλειά, με ιδέες και ετοιμότητα για πρωτοβουλίες, που (αντι-)στέκονται και πηγαίνουν κόντρα στη λογική για το Δημόσιο. Με αυτούς τους ανθρώπους συνοδοιπόρησα και μοιράστηκα αγωνίες, ιδέες, διαφορετικές προσεγγίσεις και ανησυχίες. Δουλέψαμε μαζί, δώσαμε αγώνες και δεν τα παρατήσαμε ακόμα και όταν δεχτήκαμε αντιδράσεις, ιδίως την αδράνεια των γραναζιών της υδροκέφαλης δημόσιας διοίκησης, τον πόλεμο από ιδιωτικά συμφέροντα και συντεχνίες, ακόμα και τις πολιτικές αντιδράσεις. Για αυτή μας τη συνεργασία νιώθω ιδιαίτερα τυχερός και ευγνώμων, έστω και αν κάποιοι εξ υμών, Δημοτικοί Αστυνομικοί και Σχολικοί Φύλακες, δεν βρίσκονται πλέον στους κόλπους των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων. Έστω και αν πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί του Δήμου Αθηναίων, διεσπαρμένοι ανά τη χώρα και με αλλότρια καθήκοντα εξ αιτίας της παρωπιδικής κυβερνητικής πολιτικής, δεν αναγνωρίστηκαν, δυστυχώς, παρά αρκετά αργότερα για το κοινωνικό έργο που προσέφεραν. Σας θυμάμαι όλους και τον κάθε έναν ξεχωριστά με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό.

Πιστεύω από καρδιάς ότι προασπιστήκαμε το κοινό καλό και τα συμφέροντα του δήμου με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ισονομία, χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς λόγω κομματικής ταμπέλας, χωρίς προσωπικές αβαρίες. Σε μεγάλο βαθμό καθήκον μου ήταν, παρά τις όποιες αστοχίες ή παραλείψεις μου, να δώσω όραμα και συγκεκριμένη κατεύθυνση στη δουλειά σας, να προβάλλω, να αναδείξω και να προωθήσω στο προσκήνιο την εργασία που εκπονούσατε αθόρυβα πίσω από την αυλαία εσείς, οι αθέατοι πρωταγωνιστές της συλλογικής προσπάθειας. Σε όλους εσάς, τους συνεργάτες των υπηρεσιών, τους συνεργάτες μου και, θέλω να πιστεύω, φίλους εύχομαι καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία σας και σε κάθε πλευρά του βίου σας.

Θα ήμουν αγνώμων αν δεν αναφερόμουν στους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε όλους όσους μας ενώνουν, όχι τυπικοί ή παραταξιακοί, αλλά πραγματικοί δεσμοί δημοκρατικών αξιών και αρχών. Σε όσους μοιραστήκαμε ένα κοινό όραμα αλλά και όσους ανταλλάξαμε πολιτικούς διαξιφισμούς, με ευπρέπεια και ουσιαστικό πολιτικό λόγο, με επιχειρήματα διαφορετικής προσέγγισης. Όλους όσοι συνέβαλλαν καθοριστικά στην πολύχρονη πορεία μου ανάμεσα από τους σκοπέλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε όλους εσάς αλλά και τους νέους δημοτικούς συμβούλους, εύχομαι καλό αγώνα!

Ιδιαίτερα όμως, οφείλω να αποταθώ στον κάθε Αθηναίο, το δημότη που με τίμησε όλη αυτή την περίοδο και με ξεπροβόδισε στην αρχή αυτού του ωραίου ταξιδιού, εδώ και τριάντα χρόνια, και να τους ευχαριστήσω όλους. Διότι αυτοί όλοι ήσαν η πυξίδα μου όλα αυτά τα χρόνια. Οι θέσεις και οι αποφάσεις μου ως Αντιδημάρχου πολλές φορές εκλήφθηκαν ως ανυποχώρητες, χωρίς την απαραίτητη «ευελιξία», χωρίς θετικό ισοζύγιο στη δημοφιλία της δημοτικής αρχής. Την ίδια αντιμετώπιση δέχτηκα ακόμα και από «πολιτικούς παράγοντες». Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω όλους σας, και τους ίδιους, ότι ελήφθησαν με μοναδικό γνώμονα το καλό του συνόλου και όχι από προσωπικό «γινάτι». Η στάση μου αυτή υπήρξε συνειδητή επιλογή και επένδυση προς τον Αθηναίο πολίτη που νιώθει ότι δεν έχει φωνή και βήμα να ακουστεί, τον ευσυνείδητο επιχειρηματία, τον δημότη που μας εμπιστεύτηκε να κάνουμε τη δουλειά μας. Να εμπεδωθεί μια σχέση εμπιστοσύνης στην ισοπολιτεία. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη στάση μου υπήρξε ουσιαστική και απαραίτητη. Ας είναι αυτή η μόνη παρακαταθήκη μου. 
 
Στη μακρόχρονη πορεία μου κινήθηκα πάντοτε στο άπλετο φως της κριτικής και στο προσκήνιο των κοινωνικών αγώνων. Ήρθα σε ρήξη με όσα θεωρούσα κακώς κείμενα. Δεν υπάκουσα ποτέ σε δοτές εντολές, δεν ακολούθησα υπόγειες διαδρομές ούτε ξεπρόβαλα από χθόνιες στοές. Οι απόψεις μου και οι ιδέες μου δεν τέθηκαν ποτέ υπό διαπραγμάτευση προσωπικού οφέλους ή ανταλλάγματα σε αξιώματα. 
 
Ως εκ τούτου, η …απόφαση να μην κατέλθω στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, να μην εκτεθώ στην κρίση των συμπολιτών μου, υπήρξε, για μένα τουλάχιστον, επώδυνη. Πώς άραγε αποχωρίζεσαι την ζωηρή βουή της γενέθλιας πόλης σου; Δεν αποσύρομαι, ούτε εγκαταλείπω. Από κάθε μετερίζι, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με κάθε τρόπο θα σκέφτομαι πρωτίστως ως πολίτης και συμμέτοχος στα κοινά και όχι ως ιδιώτης ησυχάζων στον ατομικό μου βίο. Πάντα πρέσβευα, και το έκανα και πράξη, ότι, για να υπάρχουν καρποί, το παλαιό πρέπει να μπολιάζεται με το καινούργιο, να υπάρχει αναζωογονητική ανανέωση, σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε απόψεις. Αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας. Το όραμα προόδου και η υλοποίηση της. Όχι μόνο η λογιστική διαχείριση των κρίσεων. Οι δημόσιες θέσεις και τα αξιώματα είναι ανοικτά για να δοκιμαστούν και να κριθούν όλοι όσοι νιώθουν ικανοί να προσφέρουν.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για αποψίλωση, συρρίκνωση αλλά και στοχοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων είναι πλέον εμφανής και χωρίς καν στοιχειώδη προσχήματα. Οι κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν στοχοποιηθεί και η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική τα έχει θέσει στην κλίνη του Προκρούστη, όπως και το περιβάλλον, την οικολογία και την εν γένει ποιότητα ζωής των πολιτών. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να σταθούμε ενάντιοι με αρραγές μέτωπο. Στέκομαι σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνταγματική αυτοτέλεια και η κοινωνική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αποκεντρωθούν και άλλες αρμοδιότητες της κρατικής εξουσίας με τους αντίστοιχους πόρους, ώστε να βρίσκονται τα όργανα και οι αποφάσεις πιο κοντά στον πολίτη, όπως επιτάσσει η Δημοκρατία. 
 
Η σχέση μου με τα κοινά, τους συμπολίτες μου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όσους συνεργάστηκα, παραμένει βιωματική και συνάμα οραματική. Κρατάω με στοργή και εκτίμηση βαθιά μέσα στην ψυχή μου όλα όσα έδρεψα και με αυτά θα συνεχίσω να πορεύομαι στις μελλοντικές επιλογές μου. Μιας και «χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», κατά τον μελωδό, «στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε… παλιά τραγούδια για να θυμηθούμε, ονόματα και βλέμματα και δρόμους».


Για το όμορφο αυτό ταξίδι οφείλω σε όλους ΕΣΑΣ ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Με βαθιά συγκίνηση,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Η Ε.Κ.Ε.Δ.Α. ευχαριστεί τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο για τη συνεισφορά του στο Δήμο Αθηναίων και στην υπηρεσία μας και για τη συνεργασία που είχαμε, παρά τις όποιες έντονες αντιπαραθέσεις ζήσαμε κατά καιρούς. Αναγνωρίζουμε και το γεγονός ότι ήταν από τους ελάχιστους που είχαν το θάρρος να τα βάλουν με συγκεκριμένα οργανωμένα συμφέροντα στο Δήμο Αθηναίων... Με την ευκαιρία θα αναφέρουμε επιγραμματικά ότι ο κ. Αναγνωστόπουλος μέσω της Κ.Ε.Δ.Ε. επρόκειτο να προωθήσει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διόρθωση των στρεβλώσεων που υπήρχαν στο νομικό πλαίσιο για τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά δεν κατέστη δυνατό λόγω της αιφνίδιας απόφασης κατάργησης της υπηρεσίας μας -ερήμην μάλιστα του κλιμακίου της τρόικα για τους ΟΤΑ στο οποίο συμμετείχε ο ίδιος- με την ανάληψη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τον υπουργό των απολύσεων, των συμφερόντων, της ευνοιοκρατίας, τον υπουργό που υποκρίνεται ότι αλλάζει το Δημόσιο, αλλά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επαναφέρει το κομματικό κράτος. Υπάρχουν ίσως κάποια πράγματα που έπρεπε να ειπωθούν στο άρθρο, όπως τον πραγματικό -κατ' εμάς- λόγο που δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος με τη Δημοτική Αρχή Καμίνη, μια δημοτική αρχή που εκλέχθηκε για να επιτελέσει συγκεκριμένο ρόλο. Όσο και αν μας θλίβει το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων θα είναι πιο φτωχός με την απουσία του, άλλο τόσο χαιρόμαστε που δεν θα είναι συμμέτοχος (έστω και έμμεσα) σε όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Προσοδοκούμε στη δικαίωσή μας από το ΣτΕ και στην εκ νέου συνεργασία μας με τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο, μέσω κάποιας άλλης θέσης ή ιδιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου