Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Συνάντηση ΠΟΕ-ΟΤΑ με τη Ρένα Δούρου για τη διαχείριση των απορριμάτων στην Αττική - Ένα γκλομπ και μία κρότου-λάμψης της χάρισε ο Μπαλασόπουλος!

Τα «λάφυρα» των απεργιακών κινητοποιήσεων δώρισαν στη νέα περιφερειάρχη Αττικής

Ένα... γκλομπ και μία χειροβομβίδα κρότου – λάμψης ήταν τα αν μη τι άλλο πρωτότυπα δώρα που έκαναν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση στην καινούρια περιφερειάρχη


Συνάντηση με τον πρόεδρο, Θέμη Μπαλασόπουλο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων-Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α) είχε η Ρένα Δούρου, η νέα περιφερειάρχης Αττικής.

Οι εργαζόμενοι όμως δεν έφτασαν στην πρώτη συνάντηση με την νεοεκλεγείσα περιφερειάρχη με άδεια χέρια, αλλά έφεραν μαζί τα δώρα τους, τα οποία και τράβηξαν το ενδιαφέρον: Επρόκειτο για ένα γκλομπ και μία χειροβομβίδα κρότου - λάμψης. Όχι, δεν τα έφεραν για να εκφράσουν τη διάθεσή του για το πώς θα την αντιμετωπίσουν όταν αναλάβει καθήκοντα, αλλά ως ένδειξη του τι είχαν «αποκομίσει» από τις «απόπειρές τους να συναντήσουν τον απερχόμενο περιφερειάρχη».


Η κ. Δούρου δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει τα «δώρα» στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.


Στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της διαχείρησης των απορριμάτων, με την κ. Δούρου να δηλώνει πως η «εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως ήδη φάνηκε από την προεκλογική περίοδο», ενώ από την πλευρά της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για την κατασκευή των εργοστασίων απορριμμάτων.

 
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ κα ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 760
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. συναντήθηκε σήμερα με τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και συζήτησαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, μεταξύ των οποίων η διαχείριση των απορριμμάτων, στη βάση προάσπισης των συμφερόντων των πολιτών της Αττικής και όχι των επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων, όπως έκανε και συνεχίζει η απερχόμενη Διοίκηση.
          Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11.00 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζήτησε από τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής να υπάρξει ένα δημοψήφισμα όσον αφορά στην αναγκαιότητα κατασκευής των εργοστασίων απορριμμάτων και να γίνει ένας ευρύς διάλογος για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Συμβούλια), η οποία έως τώρα δεν έχει τοποθετηθεί, είτε από επιλογή, είτε λόγω αδιαφορίας.
          Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. επισήμανε στη κ. Δούρου ότι, πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη χρήση του Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής, του οποίου οι δυνατότητες έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που δέχεται. Κάτι που έχει αναγνωρίσει η διοίκηση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., αλλά την ίδια στιγμή προχωρά στην περαιτέρω επιβάρυνσή του με τη λήψη συνεχών αποφάσεων μεταφοράς ακόμη μεγαλύτερων ποσοτήτων απορριμμάτων. Πρόσφατα, αποφάσισε τη μεταφορά των σκουπιδιών από την Ερμιονίδα.
          Ζήτησε επίσης από τη νέα Περιφερειάρχη Αττικής να παρέμβει στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος για την μεταφορά απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής από άλλες περιοχές της Ελλάδας με τη μορφή υπολειμμάτων της ανακύκλωσης.
Επέστησε τέλος, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. την προσοχή της κ. Δούρου στις πιέσεις των επιχειρηματικών-εργολαβικών συμφερόντων όσον αφορά στην εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι ο κ. Γιάννης Σγουρός υπογράφει ακόμη και σήμερα αποφάσεις που εξυπηρετούν τα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα και δεσμεύουν τη νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Τελευταίες είναι αυτές της αναβάθμισης του αποτεφρωτήρα των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, η οποία επί της ουσίας εισάγει από το… παράθυρο την καύση των απορριμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής και η αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων στο Σ.Μ.Α. Σχιστού.
Η Περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου, από την πλευρά της, δεσμεύτηκε στην υλοποίηση μιας εναλλακτικής πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω ενός διευρυμένου μετώπου δυνάμεων που θα στηρίξει στην πράξη όλες τις αναγκαίες αλλαγές.
Έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔ Αττικής, απορρίπτοντας το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και υιοθέτησε την πρόταση της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή όσον αφορά στον περιορισμό του όγκου τους και τη βέλτιστη λύση της ανακύκλωσης.
Υποστήριξε το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πώς θα απαιτηθούν επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας για την υλοποίηση του και συμφώνησε με την Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο από κοινού αίτημα προς την κυβέρνηση για την άμεση άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα που δεν θα επιβαρύνουν άλλωστε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. κ. Θέμης Μπαλασόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, παρέδωσε στην κυρία Ρένα Δούρου ένα γκλόπ και μία ανενεργή χειροβομβίδα κρότου λάμψης, από αυτά που έκαναν χρήση τα Μ.Α.Τ.  κατά των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν επιχειρούσαν να συναντήσουν τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής για να του καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Η νέα Περιφερειάρχης Αττικής απάντησε πώς θα τα παραδώσει στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, καθώς όπως υποστήριξε, η βία και η καταστολή δεν έχουν θέση μεταξύ των δύο πλευρών, παρά μόνο ο διάλογος.  
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.