Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Σκέψεις και παρατηρήσεις για την ένταξη των δημοτικών αστυνομικών και την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ, άρθρο του Νικόλαου Μπλάνη

Ανασύρουμε από τα σχόλια στις παρατηρήσεις του Αντώνη Ζαχαριουδάκη για την αναδιάρθρωση (ΕΔΩ ) μια ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό δημόσιας τάξης του αντιστράτηγου ε.α. Νικόλαου Μπλάνη, στην οποία εκθέτει τις απόψεις του για την ένταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ και επιμέρους παρατηρήσεις για την αναδιάρθρωση του σώματος.

"Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.

Ας μου επιτραπεί να Σας εκθέσω ορισμένες σκέψεις μου για την ανάθεση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης-Ελληνική Αστυνομία και για την αναδιάρθρωση εν γένει:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος " Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού". Το Κράτος ασκεί... εποπτεία!!! Επομένως οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας δεν μπορεί να ασκηθούν-ανατεθούν στην Κεντρική Διοίκηση (εν προκειμένω Υπουργείο Δημόσιας Τάξης-Ελληνική Αστυνομία).
2. Κατά συνέπεια η ανάθεση των αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης-Ελληνική Αστυνομία (πέραν του ουσιαστικού προβλήματος που δημιουργεί) τυγχάνει και αντισυνταγματική!!!
3. Επίσης να επαναλάβουμε σε σχέση με την αναδιάρθρωση ότι θα πρέπει τουλάχιστον:
α) Να επανασυσταθούν οι Αστυνομικές Διευθύνσεις και οι Γενικές Αστυν. Διευθύνσεις.
β) Να επανασυσταθεί το Αρχηγείο και το Ενιαίο Επιτελείο του.
γ) Να ενοποιηθούν οι Υπηρεσίες Ασφαλείας για την Ενότητα της Προσταγής και τον καλύτερο Συντονισμό και Έλεγχο.
δ) Να περιορισθούν οι υπαγόμενες απευθείας στον Αρχηγό ή σε άλλα μονοπρόσωπα όργανα Υπηρεσίες. Να υπαχθούν όλες στις υφιστάμενες οργανωτικές δομές-Επιτελείο.
ε) Να περιορισθεί ο υδροκεφαλισμός και να ενισχυθεί η αποκεντρωμένη δράση.

Με εκτίμηση Νικόλαος Αθ. Μπλάνης Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α./Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών. Απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Πολέμου. Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Στρατηγική και Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας Καθηγητής Αστυνομικού Δικαίου Σχολής Αξιωματικών Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου