Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Καταγγέλει προπαγάνδα κατά των δικαστικών ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος

Του Παναγιώτη Στάθη

Απάντηση στην κριτική για τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που οδήγησαν σε αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών σε αντιδιαστολή με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για τους ένστολους και άλλες ειδικές κατηγορίες πολιτών που δημιουργούν δημοσιονομικό κενό στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επέλεξε να δώσει μέσω μηνύματός του στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο προεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος.

Ο ανώτατος δικαστής βέβαια, επέλεξε να απαντήσει στην κριτική, ρίχνοντας την ευθύνη στα ΜΜΕ, τα οποία ούτε λιγο ούτε πολύ κατηγορεί για "εκστρατεία καταπτοήεως του Δικαστηρίου" αλλά και οργανωμένη προπαγάνδα με στόχο να επηρεαστεί η κρίση των δικαστικών λειτουργών. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρίζος στην επιστολή που απευθύνεται στους συναδέλφους του:

Η επιστολή Ρίζου

"Κατά τη λήξη του δικαστικού έτους ευρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία καταπτοήσεως του Σώματος με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εκπομπές και άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Με αφορμή τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και αιτία τις εσχάτως δημοσιευθείσες ακυρωτικές αποφάσεις του Δικαστηρίου. Η προπαγάνδα ασκείται κατά τρόπο οργανωμένο και δυνάμει μπορεί να βλάψει την ελευθερία κρίσεως των δικαστών και τελικώς να προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στο δικαιοδοτικό έργο του Δικαστηρίου και σαφή μείωση και απίσχναση της αξιώσεως των πληττομένων πολιτών για έννομη προστασία. Πιστεύω ότι η επιχείρηση αυτή δεν θα ευδοκιμήσει. Διότι οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας και οφείλουν και δύνανται να εγγυηθούν την προσδοκία των πολιτών ότι το δικαστήριο αυτό θα λειτουργήσει ως το τελευταίο καταφύγιό τους. Με τις σκέψεις αυτές σας εύχομαι ένα καλό και δημιουργικό καλοκαίρι".

Η βασική εστία κριτικής πάντως, στην οποία δεν υπάρχει απάντηση, ήταν πως επί της ουσίας οι αποφάσεις οδηγούν σε αποκατάσταση τους μισθούς των ειδικών κατηγοριών μισθωτών του βαθέως κράτους (δικαστές, στρατιωτικούς κλπ) την ώρα που το δικαστήριο νομιμοποιούσε με σειρά αποφάσεων όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα κατά των ιδιωτικών ή άλλων υπαλλήλων μη ειδικών κατηγοριών του δημοσίου μέσα απο τα μνημόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου