Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη Γ. Καμίνη στον 9,84 - Τι λέει για την κατάργηση Δημ. Αστυνομίας - σχολικών φυλάκων - Τι αλλάζει στο μνημόνιο συνεργασίας με την ΕΛ.ΑΣ.

ath984lg
Σημεία συνέντευξης  δημάρχου  Αθηναίων  Γιώργου  Καμίνη  στον ραδιοφωνικό  σταθμό "Αθήνα 984" και τη δημοσιογράφο  Νόνη  Καραγιάννη.



  •  Για την απόφαση του ΣτΕ για την ανέγερση Ισλαμικού Τεμένους στον Βοτανικό:
Δημοσιογράφος: Χτες είχαμε μία απόφαση του ΣτΕ για ένα θέμα το οποίο έγινε και πεδίο αντιπαράθεσης στις εκλογές στον Δήμο της Αθήνας. Έχουμε την απόφαση του ΣτΕ που δίνει το πράσινο φως για την ανέγερση Ισλαμικού Τεμένους στην Ιερά οδό, στην περιοχή του Βοτανικού και φυσικά μέσω κρατικής χρηματοδότησης. Δεν ξέρω εάν θέλετε να το σχολιάσετε, γιατί ήταν από τα θέματα που δημιούργησαν εντάσεις προεκλογικά...
Γ. Καμίνης: «Δημιούργησαν εντάσεις και κακώς, διότι ένταση θα έπρεπε να δημιουργεί το φαινόμενο των περισσότερων από 100 παράνομων τζαμιών που λειτουργούν στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα. Αυτό δεν μας ενοχλεί; Το ότι κάποιοι άνθρωποι ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα σε υπόγεια, σε αποθήκες, σε γκαράζ, χωρίς καμία αδειοδότηση, χωρίς κανέναν έλεγχο, αυτό δεν μας ενοχλεί; Και μας ενοχλεί ένα μεσαίου μεγέθους -για να μην πω μικρό- τέμενος, το οποίο θα χτιστεί στον Βοτανικό και θα κοστίσει ένα εκατομμύριο ευρώ στο ελληνικό δημόσιο και είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες; Είναι χαρμόσυνη είδηση η απόφαση αυτή, να χτιστεί, δηλαδή, το τέμενος, να τελειώνουμε επιτέλους με αυτά τα πράγματα και ν' ασχοληθούμε με πιο σοβαρά θέματα».
  • Για τους σχολικούς φύλακες και την δημοτική αστυνομία:
Δημοσιογράφος: Ένα από τα σοβαρά θέματα είναι η κατάσταση στα σχολεία και υπάρχει ένα θέμα το οποίο το βλέπω πολύ έντονα από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, μετά την αφαίρεση της αρμοδιότητας φύλαξης των σχολείων από τους δήμους, συνδέεται σε κάθε περίπτωση και με την κατάργηση του θεσμού των σχολικών φυλάκων. Είναι από τα ζητήματα που και η Κεντρική Ένωση Δήμων θέτει ως προτεραιότητα. Θα ήθελα τη γνώμη σας γι' αυτό. Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα και πώς προτίθεστε ν' ανοίξετε τη βεντάλια των σχετικών αιτημάτων;
Γ. Καμίνης: «Αποτελεί μείζον θέμα αυτό. Δεν είναι μόνο το γεγονός της γενικότερης τήρησης της νομιμότητας στην πόλη. Γιατί αν θυμάστε καλά οι σχολικοί φύλακες αφαιρέθηκαν εν μία νυκτί από τους δήμους, μαζί με τη δημοτική αστυνομία και αυτό εντάσσεται σ' ένα γενικότερο ζήτημα. Τα σχολεία φυσικά είναι μία ειδική περίπτωση και χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία. Ένας τρόπος υπάρχει. Ν' αποκατασταθεί η πραγματική νομιμότητα. Πρέπει το κράτος να προβλέψει τρόπους φύλαξης των σχολείων ή να μας δώσει τους πόρους να φροντίσουμε εμείς γι' αυτό. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Και το γεγονός ότι μπορούν οι λεγόμενοι εξωσχολικοί -γιατί δεν κάνουν μαθητές τους βανδαλισμούς- να μπαίνουν τα βράδια στα σχολεία, τα οποία ουσιαστικά ο δήμος αδυνατεί να τα φυλάξει και τώρα μιλάμε για πάνω από 100 σχολικά συγκροτήματα τα οποία υπάρχουν στην Αθήνα... Πετάει στα σύννεφα όποιος νομίζει ότι μπορεί ο δήμος να φυλάξει αυτά τα σχολεία. Επιτέλους πρέπει ν' αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έκαναν αυτό το έγκλημα, αφαίρεσαν εν μία νυκτί σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνομικούς -αφήνω το γεγονός της ευταξίας στην πόλη, είναι και και μία αντίληψη που προδίδει εθνική οπισθοδρόμηση- και τώρα πρέπει να δουν τι θα κάνουν».
 
Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα πρέπει να υπάρξει, ειδικά για τους σχολικούς φύλακες, επαναπρόσληψη;
Γ. Καμίνης: «Δεν ξέρω τι θα κάνουν συγκεκριμένα, διότι αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί έχουν και το καρπούζι. Θα πρέπει να υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος φύλαξης των σχολείων. Αν δεν μπορούν να το διασφαλίσουν αυτό, ας μας δώσουν τα χρήματα να το κάνουμε εμείς».
 
Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα ζήτημα που συνδέεται με τη δημοτική αστυνομία και αν θυμάμαι καλά συζητώντας μαζί σας και προεκλογικά ήταν από τα θέματα τα οποία είχατε πει ότι είναι στην κορυφή της ατζέντας σας στη νέα θητεία και με παρεμβάσεις και συζητήσεις και με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αναρωτιέμαι τι προγραμματίζετε...
Γ. Καμίνης: «Το πρόβλημα σε αδρές γραμμές σας το περιέγραψα πριν. Τίθεται γενικότερο θέμα ευταξίας στην πόλη. Ειδικά για την ελεγχόμενη στάθμευση είναι διπλό το πρόβλημα. Είναι και πρόβλημα απώλειας πολύ σημαντικών εσόδων για το δήμο. Από τα πρόστιμα που είχαμε και από την πώληση καρτών -κυρίως από αυτό- προέκυπτε ένα σεβαστό έσοδο για το Δήμο. Το έσοδο αυτό αυτή τη στιγμή έχει χαθεί, προσωρινά τουλάχιστον. Η ευταξία στην πόλη πάσχει. Προεκλογικά ήταν απερίγραπτη η κατάσταση. Εγώ είπα ότι οι Αθηναίοι που μας ψήφισαν, πρέπει να διέγνωσαν σ' εμάς πρωτοφανείς αρετές, γιατί σε πάρα πολλά σημεία η εικόνα της πόλης ήταν απαράδεκτη, λόγω της απουσίας της δημοτικής αστυνομίας. Υπέγραψα μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Δένδια, αλλά η ηγεσία του υπουργείου άλλαξε. Γνωρίζουμε δυστυχώς ότι είμαστε σε μία χώρα που όταν αλλάζει η ηγεσία ενός υπουργείου, όλα πρέπει να γίνουν ξανά από την αρχή. Όχι όμως το μνημόνιο. Η πολιτεία δεσμεύεται και δεν έχω ακούσει τον κ. Κικίλια να λέει ότι δεν θα το εφαρμόσει. Περιμένουμε να βγάλουν τις εγκυκλίους οι αστυνομικοί. Έχω δώσει ένα περιθώριο στον κ. Κικίλια να ενημερωθεί. Μου το ζήτησε και ο ίδιος προτού συναντηθούμε. Επίσης, πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του δήμου».
 
Δημοσιογράφος: Το οποίο, παρά το γεγονός ότι ήταν μέσα στις εξαγγελίες που είχε κάνει ο κ. Δένδιας εκείνη την εποχή, δεν προχώρησε και λέτε ότι το πράγμα επαναπροσδιορίζεται και με την αλλαγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Γ. Καμίνης: «Δεν θα επαναπροσδιοριστεί. Θα δούμε τους τρόπους εφαρμογής, μόνο αυτό. Δεν υπάρχει περίπτωση ν' αρχίσουμε από την αρχή. Και δεν νομίζω ότι το θέλει και ο κ. Κικίλιας αυτό».
 
Δημοσιογράφος: Έχετε κάποιο πλάνο εσείς να προτείνετε στο υπουργείο για τον τρόπο εφαρμογής;
Γ. Καμίνης: «Έχουμε κάνει λεπτομερή σχεδιασμό για το πώς θα συνεργάζονται οι υπηρεσίες του δήμου με την Ελληνική Αστυνομία. Επιπλέον, τους διαθέτουμε χώρους στέγασης των τμημάτων που θα συνεργαστούν με τον δήμο και υποδομή, αυτοκίνητα, ηχόμετρα κ.λπ.. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας ουσιώδης λόγος για να κωλυσιεργούμε».
 
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου