Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Ο Σπηλιωτόπουλος ξαναχτυπά: Θα βάλει αντιδήμαρχο επικεφαλής του νέου σώματος δημοτικής αστυνομεύσης στην ΕΛ.ΑΣ!

Τα χαρτιά του στο Βήμα ανοίγει δυο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος και δίνει απαντήσεις για όλα τα καυτά θέματα της προεκλογικής περιόδου.

Εμφανίζεται αισιόδοξος για την εκλογική μάχη, επικρίνει με σφοδρότητα τον Γιώργο Καμίνη και ζητεί ντιμπέιτ μαζί του.  Απορρίπτει τις επικρίσεις ότι υιοθετεί ακροδεξιό λόγο και χαρακτηρίζει τις δημοτικές εκλογές ως το κορυφαίο δημοψήφισμα.

Ερ.: Πολλοί έχουν ξαφνιαστεί  με τις τοποθετήσεις σας πως γίνεται ένας φιλελεύθερος πολιτικός  να υιοθετεί ακροδεξιό λόγο;
Απ.: Θα σας θυμίσω ότι εσείς σε άλλη συνέντευξη με ρωτήσατε στο παρελθόν, πως χωράει ένας «αριστερός» στο φιλελεύθερο χώρο. Οι δογματισμοί, οι ετικέτες και οι επίπεδοι χαρακτηρισμοί ανήκουν στο παρελθόν. Τελικά τι είμαι για εσάς, αριστερός, λιμπεραλιστής, δεξιός; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτεί σύνθεση.
Η αντίληψη ότι η διαβούλευση  και ο σεβασμός της άποψης  της κοινωνίας των πολιτών περιγράφουν το ενδεικνυόμενο μοντέλο μιας σύγχρονης δημοτικής  διακυβέρνησης που ενθαρρύνει στο πλαίσιο  της συνυπευθυνότητας την ενεργή συμμετοχή των πολιτών για την ανάκαμψη μιας πολλαπλώς τραυματισμένης πόλης είναι βαθύτατα σύγχρονη και δημοκρατική. Η ασφάλεια ως αναγκαία προϋπόθεση για να αισθάνεται και να είναι κανείς ελεύθερος αποτελεί ένα κοινωνικό αίτημα που διαπερνά οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους. Όσοι αγνοούν την οργανωτική συγκρότηση της κοινωνίας και την ανάγκη της για ευταξία ως προϋπόθεση προόδου, τρέφουν με τη στάση τους τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό. Πιστεύω στην ελευθερία του ατόμου και αυτή θέλω να διασφαλίσω, και υποθέτω ότι ούτε ο Κος Σαρκοζί ,ούτε ο κος Τζουλιάνι κατατάσσονται στην ακροδεξιά.

Ερ.: Η θέση σας για το τέμενος έχει προκαλέσει σφοδρή κριτική προς το πρόσωπό σας. Γιατί επιμένετε; Είναι δυνατόν να μπαίνουν τα θρησκευτικά δικαιώματα σε δημοψήφισμα;

Aπ.: Πότε είπα ότι τα θρησκευτικά δικαιώματα μπαίνουν σε δημοψήφισμα; Ποτέ. Αυτό το λένε όσοι θέλουν να καλύψουν τον αυταρχισμό της ετσιθελικής χωροθέτησης ερήμην της κοινωνίας των πολιτών. Επιμένω να υποστηρίζω ότι η χωροθέτηση του τεμένους και όχι η απόφαση για τη δημιουργία του θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των πολιτών. Να συζητήσουμε δηλαδή και την υπεύθυνη θέση των ειδικών, να προκρίνουμε την καλύτερη τοποθεσία έτσι ώστε να μη δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρούμε να λύσουμε. Όσοι διαστρεβλώνουν τη θέση μου είναι επειδή δε θέλουν να απαντήσουν στα κεντρικά ερωτήματα που έθεσα: αντέχει το κέντρο της Αθήνας και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες η δημιουργία ενός χώρου που θα γίνει ένας νέος πόλος συγκέντρωσης των λαθρομεταναστών; Τι συνέπειες θα έχει η συνύπαρξη ενός θρησκευτικού χώρου με ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο; Πόσο συμβατή είναι η χωροθέτηση του τεμένους στο κέντρο της πόλης- δε συμβαίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα – με την  ανάδειξη του σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο έλξης; Αυτή είναι η θέση μου και σε αυτή θα κριθώ όπως θα κριθούν ο Κος Καμίνης και ο Κος Σακελλαρίδης που δεν απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.

Ερ.: Κατηγορείτε  τον κ. Καμίνη για ανυπαρξία έργου. Μήπως είστε υπερβολικός ; Στο κάτω κάτω συμμάζεψε τα οικονομικά και η κρίση δεν αφήνει και πολλά περιθώρια…
Aπ.: Το πάλεψα πολύ για αν βρω ένα έργο ώστε να αυξήσω την αξιοπιστία μου όταν ασκώ κριτική αλλά δε βρήκα κανένα. Αν η καθαριότητα, το άλλαγμα μιας λάμπας, η αντικατάσταση μιας σπασμένης πλάκας ή η συντήρηση μιας παιδικής χαράς είναι υπερβολική απαίτηση για τον κ. Καμίνη τότε δεν κάνει για αυτή τη δουλειά . Αντίθετα  στην καταστροφική εκχώρηση του Εθνικού κήπου σε ιδιώτες έδειξε πρωτοφανή ενεργοποίηση. Η Αθήνα όμως βίωσε την κρίση με τον πιο επώδυνο τρόπο, ενώ μπορούσε να κάνει ότι έκαναν άλλοι γειτονικοί δήμοι με τις ίδιες αρμοδιότητες και λιγότερους πόρους, έκαναν δήμους φωτεινούς, καθαρούς χωρίς αστέγους. Και οι Αθηναίοι έμειναν μόνοι και αβοήθητοι, ξένοι στην ίδια την πόλη τους, με μία προκλητικώς απούσα δημοτική αρχή. Ο κ Καμίνης επικαλείται το οικονομικό συμμάζεμα που το επέβαλαν οι μνημονιακές υποχρεώσεις σε όλους τους δήμους της χώρας. Το αυτονόητο το βαφτίζει επιτυχία και το ελάχιστο ως μέγιστη δράση. Η Αθήνα όμως είναι μια βρόμικη εγκαταλελειμμένη και φοβισμένη πόλη και αυτό είναι ευθύνη της Δημοτικής αρχής .

Ερ.: Τη δημοτική αστυνομία η κυβέρνησή σας όμως την κατάργησε…
Aπ.: Ούτε η απόφαση ήταν σωστή ούτε είχαμε όμως δημοτική αστυνομία με την πραγματική υπόσταση που θα έπρεπε να είχε ένα τέτοια σώμα. Η πρότασή μου και είμαι ικανοποιημένος που έγινε αποδεκτή από τον κ. Δένδια είναι τα στελέχη της δημοτικής αστυνομίας να συγκροτήσουν ένα ειδικό σώμα, με την σωστή εκπαίδευση και τις κατάλληλες αρμοδιότητες, να αναλάβουν το ρόλο που απαιτείται για την δημοτική αστυνόμευση. Να θεσμοθετηθεί σε αυτό η συμμετοχή του Δήμου, προτείνω μάλιστα τον ορισμό Αντιδημάρχου Ασφαλείας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι η δράση αυτού του σώματος θα κατευθύνεται εκεί που πραγματικά το έχουν ανάγκη οι δημότες..


Ερ.: Επιμένω μήπως είστε ισοπεδωτικός;
Απ.: Αν είχα λάθος μπορούσε να το αποδείξει. Να αναφέρει έργα και να αποδεχτεί την πρόσκληση μου να περπατήσουμε γειτονιά-γειτονιά. Ποιό έργο του θυμούνται οι Αθηναίοι; Και αν το έκανε και το ξέχασαν γιατί δε βγαίνει να τους το θυμίσει; Ποια είναι πρότασή του για το αύριο της πόλης; Γιατί δεν εμφανίζεται για να το συζητήσει;
Του πρότεινα αντί η αντιπαράθεση να γίνει μέσω τηλεοπτικών σποτ να πάμε σε θεματικά debates προκειμένου οι Αθηναίοι να κρίνουν και να συγκρίνουν.
Να μην ξοδέψουμε χρήματα για μάρκετινγκ αλλά το χρόνο μας για να πείσουμε τους Αθηναίους. Φαντάζεστε κάποιον επιτυχημένο δήμαρχο που θα αρνούνταν μια τέτοια πρόταση; Θέλει όμως να δοξαστεί κρυπτόμενος ενώ αυτό που θα συμβεί θα είναι να αποχωρίσει και κανείς να μην αναρωτηθεί για το γιατί.

Ερ.: Είστε δηλαδή τόσο πολύ σίγουρος ότι θα περάσετε στο β’ γύρο, και πόσο σας προβληματίζει η υποψηφιότητα του κύριου Κακλαμάνη;
Απ.: Έχω μία ξεκάθαρη και διακριτή πρόταση για την Αθήνα έτσι ώστε να μετατραπεί σε μία πόλη που θέλεις να ζεις και ανοιχτή και φιλόξενη στον κόσμο επί 12 μήνες που θέλεις να έρθεις. Πιστεύω σε αυτή, παραιτήθηκα από βουλευτής για να είναι απόλυτη η δέσμευσή μου και είπα ότι στο τέλος της δημαρχιακής μου θητείας θα αξιολογηθώ για την υλοποίησή της. Οι δημοτικές εκλογές είναι το κορυφαίο δημοψήφισμα. Όποιος πιστεύει ότι αυτή η δημοτική αρχή απέτυχε και ότι η κατάσταση στην Αθήνα δεν πάει άλλο, πρέπει να μας εμπιστευθεί. Κάθε άλλη επιλογή στηρίζει την απελθούσα αρχή.

Ερ.: Στην περίπτωση που εκλεγείτε Δήμαρχος, ποιές θα είναι οι πρώτες κινήσεις που θα κάνετε;
Aπ.: Καθαριότητα φωτισμός, πράσινο, αισθητική, με την πλήρη συστράτευση όλων των υπηρεσιών του δήμου σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας. Θέλω η Αθήνα να γίνει υπόθεση όλων μας και να κάνω τα πάντα για να το πετύχουμε. Η αγάπη για την Αθήνα πρέπει να εκδηλωθεί έμπρακτα από το δήμο, τους δημότες αλλά και από τους ιδιώτες. Να αναβιώσουμε την ευεργεσία για να ευεργετήσουμε τη ζωή μας.
Το δεύτερο είναι η προστασία της εμπορικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει μηδενική ανοχή στο παραεμπόριο αλλά και προστασία από την παράλυση λόγω διαδηλώσεων του εμπορικού κέντρου. Πρότασή μου είναι να προστατεύονται οι τρεις βασικοί εμπορικοί δρόμοι Σταδίου, Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας και να απαιτείται η άδεια του δήμου και ύστερα από συνεννόηση με τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα.
Και τρίτον η δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου αλληλεγγύης με σκοπό κανένας άστεγος πια στην Αθήνα, κανένας ανασφάλιστος δημότης χωρίς φάρμακα.
Σε αυτή τη νέα συμφωνία με την Αθήνα η συνευθύνη, η αγάπη για την πόλη και η προώθηση των συμφερόντων όλων των  δημοτών μπορούν να συναντηθούν χωρίς να συγκρούονται.

Ερ.: Και μια τελευταία ερώτηση για τον Παναθηναϊκό..

Απ.: Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι αυτή η ομάδα, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Αθήνα, χρειάζεται να έχει το δικό της γήπεδο. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι να προχωρήσει η κατασκευή του νέου γηπέδου θα έπρεπε να υπάρξει η ανάπλαση της Λ. Αλεξάνδρας. Το γήπεδο αυτό να χρησιμοποιεί και η ΠΑΕ και ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν ένα συγκεκριμένο χώρο άθλησης, ένα χώρο πολλών δραστηριοτήτων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλιο: Τι να σχολιάσουμε γι' αυτό το άτομο, δεν ξέρει πού πάνε τα τέσσερα, να τον χαίρονται οι δικοί μας που θα τον ψηφίσουν, τιμώντας την κατάργηση της υπηρεσίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου