Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Ενημέρωση ΠΟΕ-ΟΤΑ για τις διατάξεις του ν.4262/2014 - Αποζημίωση απόλυσης με συμψηφισμό αποδοχών διαθεσιμότητας, επιτυχόντες σε πολλές Ανακοινώσεις

Αθήνα, 19 Μαΐου 2014
Αριθμ. Πρωτ.: 499

Προς:
Συλλόγους-Μέλη
της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι στο Ν.4262/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Α’-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 114/10-5-2014), «Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», περιλαμβάνονται εκτός των άλλων διατάξεις που αφορούν στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι οποίες αναλυτικά είναι οι πιο κάτω:
ΑΡΘΡΟ 41-Παρ. 1:
«Τροποποιήσεις των Νόμων 4093/2012, 4254/2014, Π.Δ. 344/2000.
1.       Οι διατάξεις της υποπερίπτωσης 4.α.ι. της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου Θ.1 της παραγράφου Θ΄ του άρθρου πρώτου του Ν.4254/2014 (Α’ 85) αντικαθίστανται, από τότε που ίσχυσαν, ως εξής:
      «4.α.ι. Στους μόνιμους και στους με σχέση εργασίας ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου και του Ν.4172/2013 (Α’ 167) και στη συνέχεια, λύεται η εργασιακή τους σχέση λόγω κατάργησης της θέσης τους, το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης. Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικό μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν.4024/2011 (Α’ 226), καθώς και ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 55 του Π.Δ. 410/1988 (Α’ 191), όπως ισχύει. Στο ανωτέρω προσωπικό, εφόσον έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης, καταβάλλεται στον μεν επικουρικά ασφαλισμένο το 40%, στο δε μη επικουρικά ασφαλισμένο το 50% της ως άνω προβλεπόμενης αποζημίωσης.
      Οι αποδοχές διαθεσιμότητας, που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι, συμψηφίζονται με την ως άνω αποζημίωση απόλυσης.
      Η ανωτέρω αποζημίωση, μετά και τον προβλεπόμενο ως άνω συμψηφισμό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.
      Υπάλληλοι που λαμβάνουν την αποζημίωση του παρόντος άρθρου δεν δικαιούνται ταυτόχρονα καμία άλλη αποζημίωση για την ίδια αιτία.
Η αποζημίωση της παρούσας υποπαραγράφου φορολογείται όπως κάθε άλλη αποζημίωση διακοπής σχέσεως εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν.4172/2013, όπως εκάστοτε ισχύει.
      Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθορίζονται ο υπόχρεος για την καταβολή, ο τρόπο καταβολής, η διαδικασία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας. Στις ανωτέρω ρυθμίσει υπάγονται και οι υπάλληλοι των οποίων η εργασιακή σχέση λύθηκε κατ’ εφαρμογή των ως άνω διατάξεων, για τους οποίους η σχετική πράξη εκδόθηκε πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης».

Με την διάταξη αυτή (άρθρο 41, παρ.1), αντικαθίστανται οι διατάξεις της υποπερίπτωσης 4.α.ι. της περίπτωσης 2 της υποπαραγράφου θ.1 της παραγράφου θ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4254/2014 (Φ.Ε.Κ.-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 85-ΤΕΥΧΟΣ Α’) και πλέον ορίζεται ότι η αποζημίωση λόγω απόλυσης των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα συμψηφίζεται πλήρως με τις αποδοχές που αυτοί έλαβαν κατά την περίοδο αυτή.

ΑΡΘΡΟ 48:
«Μετά το δεκατοπέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 91 του Ν.4172/2013 (Α’ 167) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Υπάλληλοι που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας με τις διατάξεις του Ν.4172/2013 και συμμετέχουν σε διαδικασίες κινητικότητας, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση μετάταξης/μεταφοράς τους σε περισσότερες από μια Ανακοινώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τοποθετούνται υποχρεωτικά στους φορείς υποδοχής, με τη χρονική σειρά κατά την οποία καταρτίζονται και αναρτώνται τα οριστικά αποτελέσματα από τα αρμόδια Τριμελή Ειδικά Υπηρεσιακά Συμβούλια εκάστης Ανακοίνωσης. Στην περίπτωση αυτή, ο υπάλληλος παραιτείται των δικαιωμάτων που απορρέουν από την υποβολή αίτησης στις άλλες Ανακοινώσεις, δηλαδή του δικαιώματος μετάταξης σε θέσεις άλλων Ανακοινώσεων».

Με τη διάταξη αυτή, προστίθεται νέο εδάφιο στο άρθρο 91 του Ν.4172/2013 που προβλέπει ότι ο υπάλληλος που έχει τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας και έχει υποβάλλει αίτηση μεταφοράς σε περισσότερες από μία ανακοινώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τοποθετούνται υποχρεωτικά στους φορείς υποδοχής με τη χρονική σειρά που καταρτίζονται και αναρτώνται τα οριστικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος παραιτείται των υπολοίπων αιτήσεών του.
Συνάδελφοι,
Σας καλούμε όπως τις πιο πάνω διατάξεις του Ν.4262/2014 τις κοινοποιήσετε στις υπηρεσίες του Δήμου σας και ενημερώσετε τους εργαζόμενους.

Με συναδελφικούς  χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

        Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας

Θέμης Μπαλασόπουλος      Γιάννης Τσούνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου