Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Αντισυνταγματικό το ν/σ Μητσοτάκη - ΝΔ & ΠΑΣΟΚ απέρριψαν την ένσταση - Θα κριθεί στα Δικαστήρια λέει ο υπουργός(!)


Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απερρίφθη αργά το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξαν Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, που ανέπτυξε την ένταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής τονίζοντας ότι «έκρινε εκτός συνταγματικής και έννομης ελληνικής τάξης όχι μόνο άρθρα, αλλά ολόκληρα κεφάλαια». Πρόσθεσε, δε, ότι παραβιάζονται τα άρθρα 1, 1 παρ.3, 4, 5, 21 και 103 του Συντάγματος, οι νόμοι για τις ομαδικές απολύσεις και την καταγγελία συμβάσεων. Επίσης υπάρχουν ουσιαστικές παραβιάσεις σε διεθνείς κανόνες εργασίας που έχει ενσωματώσει η Ελλάδα, όπως της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και αρχές της χρηστής δημόσιας διοίκησης όπως εκείνες της αμεροληψίας, της αξιοκρατίας και της προστασίας του διοικουμένου.

Στην Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αναφέρθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αξιοθρήνητη η τοποθέτηση της ΝΔ. Δεν ξέρετε να διαβάζετε; Εδώ υπάρχει μία Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Οφείλετε να την διαβάσετε. Είναι θεσμός της Βουλής η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Υπηρετεί ένα ρόλο που δεν μπορεί να τον γράφουμε συνεχώς στα παλιά μας τα παπούτσια».

«Η  Έκθεση κατά τη γνώμη μας εγείρει ορισμένα ζητήματα με τρόπο ζυγισμένο και ισορροπημένο», υποστήριξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο «υπερβολή που διακρίνει τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ».

Για την αξιολόγηση ο υπουργός αναρωτήθηκε: «παραβιάζεται η αρχής της ίσης μεταχείρισης και αξιοκρατίας με την ποσόστωση; Η αρχή της ίσης μεταχείρισης παραβιάζεται βάναυσα από την σημερινή κατάσταση που επιβραβεύει όλους τους υπαλλήλους με άριστα και όχι από την συγκριτική αξιολόγηση». «Έχετε αλλεργία ως Αριστερά στην έννοια της αξιολόγησης. Σας αρέσει μία δημόσια διοίκηση όπου όλοι ισοπεδώνονται προς τα πάνω», πρόσθεσε ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι η συνταγματικότητα θα κριθεί από τα δικαστήρια.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr/

Βουλή: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις


Νέα δεδομένα για την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση στο Δημόσιο δημιουργεί η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που κρίνει αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συζήτησης σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής θέτει ευθέως ζήτημα αντισυνταγματικότητας της διαθεσιμότητας και των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας ειδική αναφορά στις απολύσεις χωρίς αποζημίωση.

Συγκεκριμένα στην έκθεση των 14 σελίδων επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Η μεταβολή στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων που έχει συνέπειες στην οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, δεν συνάδει προς το συνταγματικό πλαίσιο που θεσπίζεται διά του άρθρου 103 του Συντάγματος, όταν αφενός δεν «βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό των λειτουργιών του Κράτους και διοικητική αναδιοργάνωσή του κατ’ εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών και με κριτήριο την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών», αφετέρου «ο επιδιωκόμενος (…) περιορισμός του Κράτους και η μείωση της δημόσιας δαπάνης (…), καταλήγει στην αντίστοιχη κατά περίπτωση κατάργηση οργανικών θέσεων και την επακόλουθη τροποποίηση των οικείων οργανισμών των υπηρεσιών, χωρίς να βασίζεται σε προηγούμενο ανακαθορισμό των λειτουργιών του Κράτους και μεταρρύθμιση των οργανωτικών αναγκών της Διοικήσεως με ορθολογικό τρόπο, εν όψει και των υφισταμένων εν γένει πόρων και μέσων, (…) η δε σκοπούμενη οργάνωση των επιμέρους υπηρεσιών είναι παρεπόμενο αποτέλεσμα διαδικασίας απομακρύνσεως μονίμων υπαλλήλων με κριτήρια (ηλικία υπαλλήλου και χρόνος υπηρεσίας) τυχαία και συμπτωματικά μη συνδεόμενα με τον επιδιωκόμενο σκοπό και θεσπιζόμενα κατ’ απόκλιση των γενικώς και παγίως ισχυουσών διατάξεων».

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου προκαλεί ήδη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απόσυρση εδώ και τώρα αυτού του νομοσχεδίου. Ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματκής αντιπολίτευσης Αλέξης Μητρόπουλος επισημαίνει τα εξής:

Με μια έκθεση καταπέλτη, που ανακοινώθηκε σήμερα η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, κρίνει αντισυνταγματικές και παράνομες αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου που εισάγεται σήμερα το απόγευμα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ανάμεσα στις διατάξεις που κρίνονται αντισυνταγματικές και παράνομες από την επιτροπή της Βουλής είναι και:

Α. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των εργαζομένων στους καταργούμενους φορείς (ΤΕΟ κ.α.) χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις (ν. 1387/83)
Β. Η διάταξη που προβλέπει την απόλυση των συμβασιούχων στους καταργούμενους οργανισμούς χωρίς αποζημίωση
Γ. Ηη διάταξη που προβλέπει την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που συνεπιφέρει την κατάργηση της οργανικής τους θέσης.
Δ. Τη διάταξη που προβλέπει τον αναδρομικό έλεγχο όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου που μετετράπησαν σε αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ σε βάθος εικοσαετίας!

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω την τελευταία στιγμή, να αποσύρει το αντισυνταγματικό βαθιά αντικοινωνικό και υπαλληλοκτόνο νομοσχέδιο.

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Απορία: Το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής είχε δηλαδή βρει συνταγματική τη διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών, σχολικών φυλάκων και εκπαιδευτικών, και «κόλλησε» στους φορείς του δημοσίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου