Είκοσι σχολικοί φύλακες επιστρέφουν στις θέσεις τους με δικαστική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση για την τύχη τους. Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι σχολικοί φύλακες που βγήκαν στη διαθεσιμότητα παρέτεινε ουσιαστικά τη θετική προσωρινή διαταγή που είχαν κερδίσει στις 4 Μαρτίου.




Μηταφίδης: Δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλυση σχολικού φύλακα


Τον Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής των σχολικών φυλάκων στις θέσεις τους, ενώ παράλληλα υπενθύμισε το γεγονός ότι για τους σχολικούς φύλακες δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο κινητικότητας σε άλλες θέσεις του Δημοσίου, όπως υπήρχε για άλλους κλάδους που οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. 

Επίσης πρόσθεσε ότι η εργασία των σχολικών φυλάκων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει από ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Ο υποψήφιος δήμαρχος Τρ. Μηταφίδης επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξής του Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη ότι "όσον αφορά τις δημοτικές αρχές η θέση μας είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε καμία απόλυση σχολικού φύλακα" και τόνισε ότι τα σχολεία κινδυνεύουν άμεσα από καταστροφές και φαινόμενα παραβατικότητας λόγω της απουσίας τους.

Οι σχολικοί φύλακες σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου έκαναν λόγο για "φιλί της ζωής", καθώς από τις 23 Μαρτίου έχουν σταματήσει να πληρώνονται. Κατήγγειλαν επίσης την κυβέρνηση ότι παραβιάζει Σύνταγμα και νόμους αλλάζοντας δύο μήνες πριν από τις εκλογές ακόμα και το διοικητικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να γίνουν εφικτές οι απολύσεις.

Δικάζονται την Δευτέρα εννιά σχολικοί φύλακες


Τη στήριξή της στους εννέα σχολικούς φύλακες, που δικάζονται τη Δευτέρα εκφράζει η ΠΟΕ - ΟΤΑ και καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι σχολικοί φύλακες κατηγορούνται για διατάραξη οικιακής ειρήνης, όταν στην κινητοποίηση της 3ης Δεκεμβρίου 2013 κατέλαβαν συμβολικά τον προαύλιο χώρο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Ο αγώνας δεν τελειώνει γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας", τονίζει η ΠΟΕ - ΟΤΑ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προωθεί την "εξόντωση" των σχολικών φυλάκων. Στηλιτεύει, μάλιστα, τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που "μέσα σε ένα 48ωρο έβαλε την 'ταφόπλακα' σε διαδικασία μηνών. Την έκλεισε συνοπτικά με την ανάρτηση δύο 'λάθος' προσωρινών πινάκων κατάταξης, 19 και 20 Μαρτίου και ενός 'τελικού' 21 Μαρτίου, προκειμένου να δείξει ότι συμμορφώνεται στις επιταγές της τρόικας για την υλοποίηση των απολύσεων".

Ενώ, για τη μετάταξη των 526 σχολικών φυλάκων στα νοσοκομεία, η ΠΟΕ - ΟΤΑ τονίζει ότι "διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά η ανεπάρκεια και η ρουσφετολογική επιδίωξη της κυβέρνησης", εξηγώντας ότι ήταν πρόχειρος ο τρόπος μοριοδότησης, αφού "όποιος έκανε αίτηση διαζυγίου μέχρι την 31.12.2013 παίρνει 15 μόρια". Καταγγέλλει, επίσης, ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να παύσει όσους έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια και αναφορικά με την αποζημίωση ότι "εκμεταλλεύεται την ανάγκη επιβίωσης" για ψηφοθηρικούς λόγους, την ίδια στιγμή που τους προτείνει να συστήσουν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες.

Πηγή: Αυγή