Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Διαθεσιμότητα: Αγώνας στο ΣτΕ και στον δρόμο - Για «θετικό κλίμα» μιλάει η ΟΛΜΕ σε σχέση με τη δίκη

Συζητήθηκαν χθες οι προσφυγές εκπαιδευτικών, δημοτικών αστυνομικών και υπάλληλων του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι ζητούν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επέβαλαν το μέτρο της διαθεσιμότητας

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν χθες οι προσφυγές κατά της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, υπό την προεδρία του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζου. Εκπαιδευτικοί, δημοτικοί αστυνομικοί αλλά και υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, με προσφυγές που έχουν καταθέσει στο ανώτατο δικαστήριο, ζητούν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που επέβαλαν το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Η υπόθεση εκδικάζεται με τον θεσμό της πρότυπης δίκης, που σημαίνει ότι η ετυμηγορία του ανώτατου δικαστηρίου θα αποτελέσει οδηγό και για την εκδίκαση χιλιάδων προσφυγών που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στη Δικαιοσύνη. Η κρίση του ΣτΕ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι το θέμα έχει διχάσει τα δικαστήρια που έχουν το τελευταίο διάστημα εκδώσει αντικρουόμενες αποφάσεις ως προς τη συνταγματικότητά του.

Για «θετικό κλίμα» μιλάει η ΟΛΜΕ

«Εκτιμούμε ότι το κλίμα είναι θετικό», είπε εξερχόμενος του κτιρίου του ΣτΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, αναφερόμενος στην εκδίκαση της προσφυγής των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης κατά των διατάξεων της διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με τον Θέμη Κοτσιφάκη, οι εισηγήσεις των συνηγόρων της ΟΛΜΕ ήταν «καταπέλτης»: υποστήριξαν ότι οι περικοπές των θέσεων εργασίας έγιναν προκειμένου να συμπληρωθούν τα «νούμερα των απολύσεων», προκάλεσαν βλάβη σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και έκαναν λόγο για ευθέως αντισυνταγματικές διατάξεις, για την έκδοση των οποίων το υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία νομική εξουσιοδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη, τα επιχειρήματα από την πλευρά των εκπροσώπων του υπουργείου ήταν αστήρικτα: υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως ήταν αναγκαία η «μεταρρύθμιση», η οποία οδηγεί στην «ποιοτική αναβάθμιση» της Μέσης Εκπαίδευσης και πως όλοι οι καθηγητές απορροφήθηκαν στα ΙΕΚ μετά από ένα διάστημα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Περιγράφοντας τα παραπάνω στους συγκεντρωμένους έξω από το κτήριο του ΣτΕ, η αντίδραση ήταν μία: πως είναι «ψεύτες».

Πριν και κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της προσφυγής, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση. Ανω των 5.000 χιλιάδων υπαλλήλων ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα των ΟΛΜΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ και συγκεντρώθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Μικρής διάρκειας ένταση σημειώθηκε όταν οι διαδηλωτές αυξήθηκαν σε αριθμό και θέλησαν να διακόψουν την κυκλοφορία. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους απωθήσουν. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν πετώντας πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με μερικές… φυσουνιές, πριν υποχωρήσουν μπροστά στο πλήθος των συγκεντρωθέντων.

Το οδόστρωμα παρέμεινε «κατειλημμένο» και ξαναδόθηκε τμήμα του στην κυκλοφορία όταν η μεγαλύτερη μερίδα των διαδηλωτών ξεκίνησε πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκεί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τους παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους ήταν ότι η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει τις απολύσεις τους και πως ο υπουργός τούς εμπαίζει. Στη συνέχεια η πορεία επέστρεψε έξω από το ΣτΕ, όπου έμαθε τις εξελίξεις στην δικαστική αίθουσα από τον κ. Κοτσιφάκη.

Κλιμάκωση κινητοποιήσεων

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα καθυστερήσει, ενδεχομένως και μετά τη λήξη του οκταμήνου της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών και των σχολικών φυλάκων, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους με μοναδικό στόχο την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής στο δημόσιο τομέα. Επιδίωξή τους η συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου ώστε «οι απολύσεις να μείνουν στα χαρτιά».

Από το κτίριο του ΣτΕ, οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου αντιπροσωπεία τους συνάντησε τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού και ορίστηκε ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα, στις 17 Φεβρουαρίου.

● Εξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χθες όσοι εκπαιδευτικοί δεν κατέβηκαν στην Αθήνα, στο πλαίσιο της απεργίας και των κινητοποιήσεων για την εκδίκαση της διαθεσιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Περισσότεροι από 300 εκπαιδευτικοί-μέλη των ΕΛΜΕ συμμετείχαν στη συνέχεια σε πορεία μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου, Εγνατίας και Αντιγονιδών, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου