Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβλημα στην ενδοδημοτική κινητικότητα με το εξάμηνο πάγωμα προσλήψεων - απολύσεων λόγω εκλογών ΟΤΑ - Όσους είναι σε διαθεσιμότητα τους ξέχασαν;

Αστάθμητος παράγοντας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που ξεκινά σήμερα με τη φιλοδοξία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 7 Μαρτίου είναι η πορεία της ενδοδημοτικής κινητικότητας και η τύχη των εργαζόμενων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας με το οκτάμηνο να λήγει την άνοιξη. Ο νόμος προβλέπει πάγωμα προσλήψεων-απολύσεων-μετακινήσεων για ένα ολόκληρο εξάμηνο, που ξεκινά δύο μήνες πριν από τις εκλογές και φθάνει μέχρι να ορκιστούν οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Από την πλευρά των αιρετών έχει διαμηνυθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε παραβίαση αυτής της νομικής απαγόρευσης πρόσληψης, απόλυσης ή ακόμα και μετακίνησης προσωπικού στην περίοδο 18ης Μαρτίου – 1 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν ισχύουν πλέον. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ή στους ΟΤΑ κάποια νομική γνωμοδότηση που να στηρίζει την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εσωτερικών. Από την άλλη, η Τρόικα αποκλείεται να αποδεχθεί την ακύρωση όλου του προγράμματος αναδιάρθρωσης στο Δημόσιο για έξι ολόκληρους μήνες. Ετσι, ο κόμπος που έχει δημιουργηθεί μοιάζει με αυτούς που δεν λύνονται.


Σχόλιο: Το πρόβλημα για τα Υπουργεία δείχνει να είναι μόνο η εξέλιξη της ενδοδημοτικής κινητικότητας, υποβαθμίζοντας το γεγονός ότι το πρόβλημα αφορά πρωτίστως όσους είναι σε διαθεσιμότητα. Εκτός αν δεχθούμε την άποψη του ΥΔιΜΗΔ ότι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες υπό διαθεσιμότητα δεν είναι δημοτικοί υπάλληλοι, αλλά δημόσιοι. Αυτό βέβαια θα σήμαινε ότι δεν υπάγονται πλέον στα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια των ΟΤΑ, αλλά αυτά του Δημοσίου, δεν ισχύει για αυτούς ο ΚΚΔΚΥ (ν. 3584/2007), αλλά ο Υπαλληλικός Κώδικας (ν. 3528/2007) κλπ. Και αναρωτιέται κανείς πώς ενώ ο υπάλληλος διανύει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας σε εφαρμογή του ν. 3584/2007 για τους υπαλλήλους ΟΤΑ, θεωρείται ότι το διανύει δυνάμει άλλου νόμου... Περιμένουμε να δούμε αυτή την περίφημη γνωμοδότηση του Υπ. Εσωτερικών για να διαπιστώσουμε αν έχει βάση και αν καλύπτει και την περίπτωσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου