Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΣτΕ: Συνταγματικό το «μαύρο» της ΕΡΤ - Απορρίφθηκε με οριακή πλειοψηφία η προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ

Οι δικαστές επισήμαναν ότι η «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας...


Με οριακή πλειοψηφία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε - σύμφωνα με πληροφορίες - συνταγματικό και νόμιμο το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ τον περασμένο Ιούνιο.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, η οποία ήταν η δεύτερη κατά σειρά για το θέμα της ΕΡΤ, απορρίφθηκε η προσφυγή της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) και του πρόεδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υποστήριζε ότι η κυβερνητική απόφαση με την οποία την 12η Ιουνίου 2013 (23,15) σίγησε η ΕΡΤ, προσκρούει σε μία πλειάδα συνταγματικών κανόνων και είναι αντίθετη σε υπερνομοθετικού περιεχομένου Ευρωπαϊκές συμβάσεις, αλλά και στην Ελληνική νομοθεσία.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τον πρόεδρο Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη, απέρριψε για λίγες μόλις ψήφους την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ.

Οι δικαστές επεσήμαναν ότι η «σιγή ασυρμάτου» που επιβλήθηκε στη ΕΡΤ ήταν μικρής διάρκειας, καθώς το κενό καλύφθηκε από τον νέο κρατικό τηλεοπτικό φορέα που δημιουργήθηκε, την Δημόσια Τηλεόραση. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν τίθεται θέμα παράνομης ενέργειας από την πλευρά της Πολιτείας.

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος, που προβλέπει, μεταξύ των άλλων, ότι «η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στο άμεσο έλεγχο του κράτους», δεν επιβάλλει την υποχρέωση στην Πολιτεία να δημιουργήσει και να λειτουργήσει κρατική τηλεόραση.

Οι δικαστές που μειοψήφησαν εξέφρασαν ενδιαφέρουσες απόψεις σε επιμέρους θέματα που ανέκυψαν κατά την διάσκεψη, οι οποίες όμως θα γίνουν γνωστές με τη δημοσίευση της απόφασης, η οποία σύμφωνα με όλα τα δεδομένα θα αργήσει, λόγω των πολλών θέσεων που εκφράστηκαν.

Να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη διάσκεψη που είχε γίνει για το θέμα της ΕΡΤ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών και του κ. Ρίζου επί των νομικών ζητημάτων που προέκυπταν και για το λόγο αυτό η διάρκειά της ήταν σχετικά μικρή.

Κατά τη δεύτερη διάσκεψη, που έγινε σε μεγάλη χρονική απόσταση από την πρώτη, δεν υπήρξαν μεν εντάσεις, αλλά δημιουργήθηκαν οριακές πλειοψηφίες, που θα θέσουν υπό θεωρητική αμφισβήτηση το «διά ταύτα» της απόφασης που θα δημοσιευθεί.

Φυσικά η δικαστική κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αμφισβητείται, αλλά η κρίση της πλειοψηφίας των συμβούλων Επικρατείας για ένα τέτοιο θέμα όπως είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ, έχει έντονο ενδιαφέρον.

Με την προσφυγή της η ΠΟΣΠΕΡΤ ζητούσε να ακυρωθεί η από 11.6.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ υπογράμμιζε ότι η επίμαχη κυβερνητική απόφαση για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης (διάδοση πληροφοριών μέσω και της ραδιοτηλεόρασης).
Ακόμη, σύμφωνα με όσα υποστήριζε η ΠΟΣΠΕΡΤ, προσκρούει η σφράγιση της ΕΡΤ και των θυγατρικών εταιρειών της στη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η οποία με τη σειρά της προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και την έκφραση μέσω της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.

Προσκρούει όμως, σύμφωνα πάντα με την η ΠΟΣΠΕΡΤ, το κλείσιμο της ΕΡΤ και στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που αφορά τους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως επίσης προσκρούει και στο άρθρο 25 του συνταγματικού χάρτη της χώρας που καθιερώνει την αρχή της αναλογικότητας.

Επιπρόσθετα, η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι παράνομη, καθώς δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον τότε υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, σημείωνε η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Παναγιώτης Τσιμπούκης 26/02/201418:45

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου