Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση ΠΟΕ-ΟΤΑ: Έγγραφο ΥΔιΜΗΔ προς την ΕΛ.ΑΣ. με την πρόταση ένταξης των εγκύων στους τελικούς πίνακες χωρίς προσκόμιση ακτινογραφίας

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησής μας για το θέμα που έχει προκύψει με τις εγκυμονούσες δημοτικούς αστυνομικούς υπό διαθεσιμότητα, παραλάβαμε από την ΠΟΕ-ΟΤΑ σχετικό έγγραφο που της απεστάλη λίγο νωρίτερα από το ΥΔιΜΗΔ, μετά από παρέμβασή της για το θέμα. Δεν πρόκειται για εγκύκλιο, αλλά για έγγραφο με τις απόψεις του ΥΔιΜΗΔ προς την ΕΛ.ΑΣ. Στο έγγραφο γίνεται λόγος για εξαίρεση υποχρέωσης υποβολής ακτινογραφίας θώρακος για τις έγκυες υπαλλήλους, και ένταξής τους στους τελικούς πίνακες διάθεσης της ΕΛ.ΑΣ. στην περίπτωση που έχουν κριθεί ικανές στις λοιπές διαδικασίες. Δυστυχώς το θέμα δεν έχει κλείσει.

Ακολουθεί πρόχειρη μετεγγραφή (λόγω βλάβης του σαρωτή μας) του έγγραφου που παραλάβαμε ιδιοχείρως από την ΠΟΕ-ΟΤΑ λίγα λεπτά νωρίτερα:

ΘΕΜΑ; Διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης πρώην Δημοτικών Αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία
Σχετ. το από με ΑΡΙΘΜ, ΠΡΩΤ: 6000/2/5250/1-η/11.2.2014 σχετικό έγγραφό σας

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και, αναφορικά με το θέμα της αντιμετώπισης πρώην δημοτικών αστυνομικών-γυναικών, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση κύησης, σας γνωρίζουμε ότι, η Υπηρεσία μας ήδη με το υπ'αριθμ. ΔΙΠΙΔ/Β2/Δ/119/οικ.425/8.1.2014 έγνραφό της, έχει διατυπώσει την άποψη ότι η τοποθέτηση των πρώην υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας στις νέες θέσεις δεν αποτελεί νέο διορισμό, αλλά ένα νέο σχήμα μετάταξης/μεταφοράς μέσω της διαθεσιμότητας και, συνεπώς, ζητήματα που αφορούν τη σωματική και ψυχική τους υγεία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευελιξία, στο πλαίσιο του σκοπού του προγράμματος κινητικότητας που είναι η βέλτιστη κατανομή πλεονάζοντος προσωπικού μι βάση το εργασιακό τους προφίλ και τις υπηρεσιακές ανάγκες.

Για τους ανωτέρω λόγους, στην υπ'αριθμ, ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/92/οικ.32993/6-12-2013 εγκύκλιό μας, αναφέρεται ότι η εξέταση των σωματικών, ψυχικών και διανοητικών προσόντων είναι απαραίτητη μόνο για τις περιπτώσεις των πρώην δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι, κατά την αρχική τους πρόσληψη, δεν είχαν υποβληθεί σε ανάλογη εξέταση. Αντίστοιχα, στην υπ'αριθμ, ΔΙΠΙΔ/Β.2/Δ/92/οικ.32993/6.12.2013 εγκύκλιο, είχε γίνει ειδική μνεία για τις περιπτώσεις των υπαλλήλων που κατά τη διάρκεια της θητείας τους στον κλάδο της Δημοτικής Αστυνομίας εμφάνισαν διαταραχές της σωματικής τους ικανότητας (πάθηση, βλάβη ή νόσημα).

Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό και, έχοντας πάντοτε ως δεδομένο ότι η θέση σε διαθεσιμότητα δεν συνεπάγεται τη λύση της υπαλληλικής σχέσης, έχουμε την άποψη ότι οι πρώην υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής ακτινογραφίας θώρακος (ή από λοιπές εξετάσεις στις οποίες έχουν αντικειμενική δυσκολία να υποβληθούν) και να ενταχθούν στους τελικούς πίνακες διάθεσης, στην περίπτωση που έχουν κριθεί επιτυχείς στις λοιπές δοκιμασίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προτεινόμενη λύση της αναβολής της ένταξής τους στους τελικούς πίνακες κατά τα πρότυπα των νεοπροσλαμβανόμενων στην Ελληνική Αστυνομία, δεν φαίνεται να είναι συμβατή με τους όρους της διαθεσιμότητας. Συνεπώς, υπάλληλοι που μεταγενέστερα κριθούν ως ακατάλληλες λόγω σωματικής ανικανότητας, όπως προτείνετε στο ως άνω σχετικό έγγραφο σας, θα βρεθούν σε ιδιαίτερη δυσμενή θέση λόγω έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στους λοιπούς Φορείς Υποδοχής της υπ'αριθμ. 5 Ανακοίνωσης, Τέλος, θέτουμε υπόψη σας την αναγκαιότητα ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας μετάταξης/μεταφοράς των υπαλλήλων της πρώην δημοτικής αστυνομίας με δεδομένο ότι η περίοδος της διαθεσιμότητας λήγει στις 23 Μαΐου 2014,

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Στεφάνου

Σχόλιο: Όπως καταλαβαίνετε, παρά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας και τις αντιδράσεις, η οριστική λύση παραπέμπεται πίσω στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο ελπίζουμε να δώσει τέλος στην αγωνία των εγκύων συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου