Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Αναδιάρθρωση εκ βάθρων της ΕΛ.ΑΣ. - Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ: «Το προερχόμενο από τη Δημοτική Αστυνομία προσωπικό δεν θα οπλοφορεί»

Νέο μοντέλο οργάνωσης για την Αστυνομία - Από τον «Ηλία του 16ου» στην ΕΛ.ΑΣ. νέας γενιάς

Ριζικές δομικές αλλαγές με σκοπό μια αποτελεσματική Αστυνομία προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας


 «Το υπάρχον σύστημα ανταποκρίνεται στο πρότυπο του Ηλία του 16ου. Δεν μπορούμε με αυτό να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα». Με αυτήν τη φράση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε το στίγμα της αναγκαιότητας «για ριζικές, δομικές αλλαγές, πέρα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» που οδήγησε στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου για την «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας» και την αναβάθμιση υπηρεσιών του υπουργείου.

Για τη δημιουργία μιας «Αστυνομίας νέας γενιάς» όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης στη χθεσινή παρουσίαση του πολυσέλιδου νομοθετήματος, επιδιώκεται μεγάλη εξοικονόμηση δυνάμεων με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την κατάργηση άχρηστων δομών, την αποδέσμευση από άχρηστες διαδικασίες, με σκοπό την ενίσχυση της αστυνόμευσης, μέσω της αύξησης των περιπολιών.

Στη δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. εντάσσονται οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί ως ειδικής κατηγορίας προσωπικό: δεν θα οπλοφορούν και θα καλύπτουν τις ανάγκες της δημοτικής αστυνόμευσης, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.  

Παράλληλα, καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις - αλλά προβλέπεται να αυξηθεί κατά 50% η δύναμη των ΕΚΑΜ (από 200 σε 300), ενώ με επιπλέον προσωπικό θα ενισχυθούν και οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

Πρόθεση του υπουργείου είναι να μειωθεί κατά τουλάχιστον 25% ο χρόνος της επιχειρησιακής ανταπόκρισης της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στις κλήσεις των πολιτών για βοήθεια.
Με τις νέες δομές «απο-αστυνομικοποιείται» το υπουργείο - καθώς στις προθέσεις του είναι να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί στον δρόμο για περιπολίες. Παράλληλα, δημιουργούνται Αυτοτελείς Υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου, με στόχο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου - θέμα για το οποίο η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη κριτική στο εξωτερικό.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, με την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος πρόκειται να ακολουθήσουν και νέες συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων.
Το δόγμα πλέον της ΕΛ.ΑΣ. είναι «η κινητή Αστυνομία και όχι η ακίνητη σκοπιά». Ριζικές αλλαγές προβλέπονται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Το σχέδιο νόμου που προβλέπει τη ριζική αναδιοργάνωση - ανασύνθεση υπηρεσιών κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αποτελεί την πρώτη φάση των αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ. Θα ακολουθήσουν προεδρικά διατάγματα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού και την εξέλιξη των αξιωματικών της Αστυνομίας.

Οι επτά αλλαγές
* Καταργείται επί της ουσίας το μέχρι σήμερα Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει στο εξής τρεις διακριτούς όσο και αυτόνομους κλάδους. Πρόκειται για τον Κλάδο Τάξης, τον Κλάδο Ασφαλείας και τον Κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, με επικεφαλής γενικούς επιθεωρητές οι οποίοι θα υπάγονται απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Το δε Αρχηγείο μετεξελίσσεται σε Επιτελείο που χειρίζεται πλέον σε κεντρικό επίπεδο μόνο θέματα διοικητικής φύσεως ενώ υποστηρίζει τους κλάδους σε θέματα αρμοδιότητάς τους.

* Ο υπό σύσταση Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων θα έχει ως αποστολή τη συντονισμένη και αποτελεσματική διαχείριση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Με τη συγκρότηση του κλάδου αυτού η κυβέρνηση αποδέχεται τη σημασία του μείζονος προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης - η οποία αντιμετωπίζεται προς το παρόν με τις επιχειρήσεις Ξένιος Δίας.

* Υπερκλάδο (στα πρότυπα του FBI) με τους πιο νευραλγικούς τομείς συνιστά ο υπό σύσταση Κλάδος Ασφαλείας. Στην «ομπρέλα» του γενικού επιθεωρητή βρίσκονται τέσσερις επιτελικές Διευθύνσεις Ασφαλείας (δημόσιας και κρατικής) και υπάγονται οι Κεντρικές Διευθύνσεις της Αντιτρομοκρατικής, της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Από τον ίδιο κλάδο εποπτεύεται και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών - για την οποία προβλέπεται η αναβάθμισή της, καθώς έχει σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο διάστημα.

* Ο Κλάδος Τάξης συνεχίζει να έχει την αρμοδιότητα θεμάτων γενικής αστυνόμευσης και Τροχαίας και σε αυτόν υπάγονται η διεύθυνση εξυπηρέτησης πολιτών και η Δημοτική Αστυνομία.

* Αναδιοργανώνεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Το γραφείο θωρακίζεται περαιτέρω μέσω της συμμετοχής και εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ η αρμοδιότητά του διευρύνεται σε συμπεριφορές ενστόλων που ενέχουν ρατσιστικά κίνητρα ή άλλου είδους διάκριση.

* Ψηφιακή αστυνόμευση. Το νέο σχήμα επενδύει ιδιαίτερα στη νέα τεχνολογία. Αναβαθμίζεται ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών. Στην ηλεκτρονική αναβάθμιση περιλαμβάνονται η ψηφιοποίηση των αρχείων της ΕΛ.ΑΣ. και η ηλεκτρονική αναγνώριση-ταυτοποίηση πολιτών και σύστημα καταγραφής τροχαίων παραβάσεων και ατυχημάτων. Με την ψηφιοποίηση των αρχείων δίνεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στην αναζήτηση των αρχείων. Με την ηλεκτρονική αναγνώριση-ταυτοποίηση προσδοκάται η άμεση ταυτοποίηση προσώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

* Αμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών. Με τις νέες δομές γίνεται προσπάθεια για την πιο άμεση και αποτελεσματική online εξυπηρέτηση των πολιτών, ώστε να παρακάμπτονται οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με την online διαδικασία όσον αφορά την έκδοση αδειών και πιστοποιητικών εκτιμάται ότι θα απλουστευθούν οι διοικητικές διαδικασίες.

Μοριοδότηση για τους εθελοντές πυροσβέστες
Δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικού Σώματος. Οι εθελοντικές οργανώσεις και τα μέλη τους πιστοποιούνται από την Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας όπου εκπαιδεύονται. Ο χρόνος εθελοντικής απασχόλησης λογίζεται ως χρόνος απασχόλησης στην κύρια εργασία και με τουλάχιστον τετραετή ευδόκιμη υπηρεσία μοριοδοτούνται για διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Αναδιάρθρωση εκ βάθρων της ΕΛ.ΑΣ.


Η βελτίωση της αστυνόμευσης και η εξοικονόμηση δαπανών αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσίασε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Φιλοδοξία της ηγεσίας είναι η μείωση κατά 25% του χρόνου ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. στα αιτήματα των πολιτών και η προσέγγιση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρ (από το ελληνικό 9,7% στο ευρωπαϊκό 17% - 19%). Το νέο οργανόγραμμα προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών οργανικών θέσεων και μείωση των διοικητικών δομών, από 120 που είναι σήμερα, σε 68.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προβλέπει επιπλέον αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καθώς και «αποαστυνομικοποίηση» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την ίδρυση ανεξάρτητης Διεύθυνσης (Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού) που θα στελεχωθεί από πολιτικό προσωπικό. Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Δένδιας προανήγγειλε συγχωνεύσεις αστυνομικών τμημάτων και ανατροπές στη διαδικασία ιεραρχικής εξέλιξης των ενστόλων (οι αλλαγές θα προωθηθούν το επόμενο διάστημα υπό μορφήν Προεδρικών Διαταγμάτων), ωστόσο, απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των τακτικών κρίσεων.

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας σε τρεις αυτόνομους κλάδους, τον Κλάδο Τάξης, τον Κλάδο Ασφάλειας και τον Κλάδο Αλλοδαπών. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αντικαθίσταται από Επιτελείο, ενώ εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις (π.χ. Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας κ.ο.κ.). Τον Κλάδο Τάξης θα συγκροτούν η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Αστυνόμευσης, αλλά και η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πολιτών και Δημοτικής Αστυνομίας. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος διευκρίνισε ότι το προερχόμενο από τη Δημοτική Αστυνομία προσωπικό δεν θα οπλοφορεί, καθώς «δεν προβλέπεται αλλαγή του υπηρεσιακού του καθεστώτος». Στον Κλάδο Ασφάλειας, αντίστοιχα, θα υπαχθούν η Αντιτρομοκρατική, η Δίωξη Οργανωμένου και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και οι συνολικά 8 Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφαλείας. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «ο κλάδος Ασφάλειας μπορεί να ανταποκριθεί στον όρο “Ελληνικό FBI”». Ο τρίτος πυλώνας της «νέας» αστυνομίας, δηλαδή ο Κλάδος Αλλοδαπών, θα αποτελείται μεταξύ άλλων από τις Διευθύνσεις Προστασίας Συνόρων, Παράνομης Μετανάστευσης, Αλλοδαπών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Οπως ανακοινώθηκε χθες, για τη χρηματοδότηση των μεταρρυθμίσεων δεν έχουν προβλεφθεί πρόσθετα κονδύλια, πέραν δηλαδή εκείνων που έχουν προβλεφθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Αντίθετα, μάλιστα, υπάρχει φιλοδοξία για περαιτέρω αξιοποίηση των διατιθέμενων μέσω ΕΣΠΑ χρημάτων. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Δένδια, το ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ τον Ιούνιο του 2013 ανήλθε σε 65% από σχεδόν μηδενικό που ήταν τον Ιούνιο του 2012. Μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξάλλου, προωθείται η ψηφιοποίηση του αρχείου της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας ταυτοποίησης δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται αύξηση κατά 50% των αστυνομικών που υπηρετούν στην Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) και στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Με άξονα την τρομοκρατία

«Οι δομές που έχουν προβλεφθεί στο νέο οργανόγραμμα έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την ανάγκη αυξημένης ανταπόκρισης στις τρομοκρατικές προκλήσεις». Αυτό υπογράμμισε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, στο περιθώριο παρουσίασης του νέου σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ρεπορτάζ της «Κ» (δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου) σύμφωνα με το οποίο η ΕΛ.ΑΣ. συνεργάζεται με υπηρεσίες Ασφαλείας ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη Ξηρού.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ακόμα ότι προωθείται αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Επισήμων και αποκάλυψε ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της τρομοκρατίας, «τα αιτήματα για αστυνομική προστασία κατατίθενται σωρηδόν».

Χθες, αστυνομικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε συνολικά έξι σπίτια αντιεξουσιαστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνελήφθησαν τέσσερα άτομα. Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, φορητοί πομποδέκτες, μαχαίρια, σφεντόνες, βαριοπούλες και σε μια περίπτωση, μικροποσότητα ναρκωτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου