Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι θα γίνουν οι απολύσεις και οι αξιολογήσεις στο Δημόσιο - 3% του συνόλου τα πλαστά πτυχία γλωσσομάθειας στη Δημοτική Αστυνομία

Τα «χαρτιά» του άνοιξε για το πώς θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης το 2014 σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιο κομβικά σημεία αυτής μεταρρύθμισης δεν είναι άλλα από τις απολύσεις, την κινητικότητα και την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

•Ο κ. Μητσοτάκης στην εκπομπή αυτή δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως οι απολύσεις που θα προκύψουν από τους επίορκους, όσους έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά και τους υπαλλήλους των… «προσωρινών διαταγών» (σ.σ. που θα λάβουν καταδικαστικές αποφάσεις) «μπορεί να είναι και αρκετά περισσότερες» από 2000-3000 σε σύνολο 11000 που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος του 2014. Παράλληλα ο υπουργός επισήμανε πως θα απομακρύνονται όλοι οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων που κλείνουν, πλην εκείνων που είναι «δημοσίου δικαίου».

• Στο ίδιο μέτωπο και βλέποντας το μεγάλο ήδη πλήθος πλαστών πιστοποιητικών γλωσσομάθειας (3% δείγματος), ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτίθεται να ψάξει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά όσων μπήκαν στο δημόσιο τα τελευταία δέκα χρόνια για να ελέγξει τη γνησιότητα τους. Στο στόχαστρο του υπουργείου θα βρεθούν και οι παράνομες μετατροπές συμβάσεων.

• Όσον αφορά το νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, ο οποίος θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα ψηφιστεί μέχρι μέσα Φεβρουαρίου και θα εφαρμοστεί τον προσεχή Απρίλιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή θα γίνει βάσει των επιδόσεων των υπαλλήλων και όχι βάσει του πλήθους των πτυχίων έχει ο κάθε εργαζόμενος.

«Στο μέγεθος στατιστικά το ελληνικό δημόσιο είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου πήγαν από τα 24 δισ. ευρώ στα 16 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως «ο λόγος για τον οποίο έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα είναι γιατί μαζεύτηκε το δημόσιο. Έγινε καλύτερο; Όχι δεν έγινε καλύτερο. Άρα αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη άσκηση ενδεχομένως πολλών ετών»

Το Capital.gr συνόψισε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στην εν λόγω συνέντευξη σε δεκαπέντε ερωταπαντήσεις:

1. Πόσες απολύσεις θα πρέπει να γίνουν έως τέλος του 2014;

«Η χώρα έχει μία δέσμευση να προχωρήσει σε 15000 απολύσεις το 2013 και το 2014. Οι 11000 είναι για το 2014», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

2. Από ποιους φορείς θα προέλθουν οι απολύσεις;

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «για το 2013 ο στόχος (σ.σ. των απολύσεων) έχει ουσιαστικά εκπληρωθεί», «οι απολύσεις αυτές θα προέλθουν από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου τα οποία θα κλείσουν» και, τέλος, πως «καταθέτουμε (σ.σ. εντός της τρέχουσας εβδομάδας) ένα νομοσχέδιο το οποίο καταργεί 21 τέτοια νομικά πρόσωπα».

3. Ποιοι υπάλληλοι θα απολυθούν από τα Νομικά Πρόσωπα και ποιοι όχι;

«Κάποιοι θα προέλθουν από τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας», δηλαδή «είναι εργαζόμενοι για τους οποίους δεν θα προκύψουν άλλες θέσεις προς απορρόφηση». «Όταν κλείνει ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, « οι υπάλληλοι απομακρύνονται κατευθείαν. Ο,τι έγινε με την ΕΡΤ. Ασχέτως πως προσελήφθησαν, εκτός αν είναι με καθεστώς εργασίας δημοσίου δικαίου. Σ΄αυτήν την περίπτωση μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι κανόνες είναι σαφείς και ξεκάθαροι στο νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία. Αυτό το οποίο διαφοροποιεί αυτό το νομοσχέδιο από όλα τα προηγούμενα είναι ότι αυτή τη φορά πραγματικά κλείνουν αυτοί οι φορείς. Διότι παλιά είτε κλείναμε φορείς σφραγίδα χωρίς εργαζομένους, είτε τους συγχωνεύαμε με άλλους φορείς» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

4. Ποιο είναι το σκεπτικό της κατάργησης Νομικών Προσώπων;

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «θα δημιουργήσουμε και συνεκτικές δομές και για τα υπουργεία. Λέμε δηλαδή ότι το υπουργείο πρέπει να ασκεί κεντρική πολιτική. Και αν υπάρχουν περιφερειακές δομές, αυτές θα πρέπει να επιστραφούν είτε στα υπουργεία είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση».

5. Γιατί το Υπουργείο έχει στοχεύσει στα πλαστά πιστοποιητικά, ιδίως σε εκείνα της γλωσσομάθειας;

«Είναι μια διαδικασία (σ.σ. της ανεύρεσης πλαστών πιστοποιητικών) που έχει ξεκινήσει και -δειγματοληπτικά- έχει δείξει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα», δήλωσε ο αρμόδιος yπουργός. «Για παράδειγμα, κοιτάξαμε δειγματοληπτικά τα πτυχία γλωσσομάθειας των δημοτικών αστυνομικών. Στους 3000 εντοπίσαμε 70. Δεν είναι αμελητέο το ποσοστό (3%) και υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οι οποίες εκκρεμούνε». Και το πιο σημαντικό; Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «αυτό μας υποχρεώνει στη συνέχεια να ψάξουμε να βρούμε όλους τους διορισμούς που έχουν γίνει τα τελευταία 10 χρόνια για τους οποίους η γλωσσομάθεια ήταν προϋπόθεση εισαγωγής στο δημόσιο».

«Γιατί σ’ αυτή την περίπτωση» σύμφωνα με τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης «στοιχειοθετείται αυτόματα ανάκληση του διορισμού», δήλωσε ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συμπληρώνοντας πως «ψάχνουμε τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας γιατί είναι σχετικά εύκολη η διασταύρωση. Με τα άλλα τα πτυχία τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Ο εντοπισμός κάθε πλαστού πτυχίου απαιτεί μια μεμονωμένη έρευνα και δεν μπορεί να γίνει μαζικά για όλους. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

6. Πόσοι εργαζόμενοι με «προσωρινές διαταγές» μπορεί να απολυθούν;

«Υπάρχει επίσης μια κατηγορία ακόμα, εκείνη των προσωρινών διαταγών», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επεξηγώντας πως «οι υποθέσεις αυτές μετά από νομοθετική παρέμβαση εκδικάζονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Κάποιοι δικαιώνονται, κάποιοι δεν δικαιώνονται. Το νούμερο όσων δεν έχουν δικαιωθεί έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 1000 και θα αυξάνεται όσο θα προβαίνουμε στην εκκαθάριση αυτών των περιπτώσεων. Η δική μας επιχειρηματολογία (σ.σ. έναντι της τρόικας) νομίζω είναι πολύ σωστή και πρέπει να προσμετρηθούν και αυτοί στις απολύσεις».

7. Πού αλλού θα ψάξει το Υπουργείο για «απολύσιμους»;

«Οφείλουμε να κοιτάξουμε και άλλες περιπτώσεις πχ παράνομες μετατροπές συμβάσεων», επισήμανε ο κ,. Μητσοτάκης.

8. Πόσες απολύσεις θα γίνουν από επίορκους, εργαζομένους με προσωρινή διαταγή, κατόχους πλαστών πτυχίων;

Οι απολύσεις που θα προκύψουν από τους επίορκους, όσους έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά και όσους υπαλλήλους… «προσωρινών διαταγών» λάβουν καταδικαστικές αποφάσεις θα αφορούν σε «τετραψήφιο» πλήθος και «μπορεί να είναι και αρκετά περισσότερες από 2000-3000».

9. Πόσες θα γίνουν και πότε;

«Το 2014 εκτιμούμε πως θα γίνουν λίγες περισσότερες από 10000 προσλήψεις οι οποίες θα καλύψουν τομείς αιχμής και ανάγκες που δεν μπορούμε να καλύψουμε από τη διαθεσιμότητα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Οι υπόλοιπες θα γίνουν εντός του 2015, σύμφωνα με πηγές του Capital στο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

10. Ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο για τις προσλήψεις;
«Για πρώτη φορά οι προσλήψεις γίνονται υπό τον κεντρικό έλεγχο του υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν γίνεται πρόσληψη εάν δεν την προσυπογράψουμε και εμείς» επισήμανε ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

11. Με τι κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση;

Όσο αφορά «την αξιολόγηση των ποσοστώσεων» ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε πως «μπορεί να είναι κάποιος» δημόσιος υπάλληλος να είναι «Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» (σ.σ κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου ή παλιού εξατάξιου Γυμνασίου) ο οποίος όμως να κάνει πολύ καλύτερη δουλειά για τις δικές του δυνατότητες από κάποιον που είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν σημαίνει δηλαδή νομοτελειακά πως ο επιμερισμός θα γίνει σ’ αυτό το επίπεδο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας με έμφαση πως «δεν υπεισέρχεται καθόλου αυτός ο παράγοντας» .

«Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε εμπειρία με εξαιρετικούς υπαλλήλους που δεν έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα και άλλους που έχουν τρία πτυχία και… πέντε μεταπτυχιακά και γεμίζουν το χρόνο τους προσπαθώντας να επιμορφωθούν συμπληρωματικά για να μαζέψουνε μόρια σε μία ενδεχόμενη μελλοντική αξιολόγηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως «οι πολύ εργατικοί υπάλληλοι, είναι αυτοί που βγάζουνε πραγματικά την πολύ δουλειά» και « δεν έχουν χρόνο να πάνε να επιμορφωθούνε. Άρα σε ένα σύστημα που δίνει μόρια μέχρι και την επιμόρφωση αυτοί θα αδικούνται. Είναι σωστό;» διερωτήθηκε ρητορικά ο κ. Μητσοτάκης

12. Γιατί «χρειάζεται» να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης;

«Η αξιολόγηση που γινόταν όπως γινόταν μέχρι σήμερα ήταν μη – αξιολόγηση, γιατί όλοι έπαιρναν άριστα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης». «Εμείς τι ήλθαμε και είπαμε; Παγώνουμε τη διαδικασία έτσι όπως γίνεται για να ψηφιστεί ο καινούριος νόμος».

13. Με ποια μέθοδο θα γίνει η αξιολόγηση;

«Οι υπάλληλοι του 2013 θα αξιολογηθούν με την παλιά μεθοδολογία αλλά με μια σημαντική προσθήκη: ότι δεν μπορούν να παίρνουν όλοι άριστα. Άριστα θα παίρνει το 25% και κάτω από τη βάση το 15% και το υπόλοιπο 60% θα παίρνει ένα καλό βαθμό. Υποχρεωτική ποσόστωση για να υπάρξει ένα σοκ στη δημόσια διοίκηση για να μπορέσουμε να λιμνάζοντα νερά μιας αξιολόγησης η οποία δεν υφίστατο», τόνισε ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

14. Πότε θα ψηφιστεί – πότε θα εφαρμοστεί;

Το νομοσχέδιο αυτό «το ψηφίζουμε σε δύο εβδομάδες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς «καμία υπουργική απόφαση».

«Η αξιολόγηση θα εφαρμοστεί πριν τις ευρωεκλογές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και συγκεκριμένα «με χρονοδιάγραμμα τον Απρίλιο».

«Υπάρχει η δυνατότητα σε μία γενική διεύθυνση η οποία αποδίδει να κατανεμηθεί αυτή η δυνατότητα (σ.σ. των ποσοστώσεων) καλύτερα»

15. Ποιοι θα είναι οι επόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αξιολογηθούν;
«Δυστυχώς, ειδικά σε θέσεις σημαντικής ευθύνης, ξεκινώντας από γενικούς γραμματείς υπουργείων και πηγαίνοντας σε διοικητές νοσοκομείων, θέσεις δηλαδή ευθύνης που διαχειρίζονται μεγάλους προϋπολογισμούς, δεν υπάρχει ένα σύστημα αντικειμενικής επιλογής αυτών των ανθρώπων», παραδέχτηκε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως: «Εμένα αυτό δεν μου αρέσει, το λέω ευθέως. Μακάρι να μπορούσαμε να πάμε σε θέσεις γενικών γραμματέων που δεν θα επιλέγονται με πολιτικά κριτήρια». «Αυτή είναι η δική μου εισήγηση. Το λέω ξεκάθαρα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Κάτι τέτοιο «πήγε να γίνει το Οpengov. Έτσι όπως ξεκίνησε, η κεντρική του φιλοσοφία ήταν σωστή, άσχετα να εκφυλίστηκε στην πορεία. Δεν το άντεξε το σύστημα. Έχω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Εμείς δημιουργούμε στο Εθνικό Κέντρο Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Καταργούμε τη θέση του γενικού γραμματέα και την αντικαθιστούμε με θέση προέδρου. Η θέση προέδρου θα προκηρυχτεί κανονικά» επισήμανε ο Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου