Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Υπουργό Εσωτερικών για την -υπό κατάργηση- Δημοτική Αστυνομία

Να σπάσει στα δύο η Δημοτική αστυνομία, με το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού της να μεταφερθεί στην Ελληνική Αστυνομία και το μικρότερο να παραμείνει στο δήμο Θεσσαλονίκης, αποφάσισε να προτείνει προς τα αρμόδια υπουργεία η διοίκηση του δήμου κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Του Νίκου Ηλιάδη

Έπειτα από εκτενή συζήτηση η Ε.Ε. αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να διατηρήσει τις αρμοδιότητες ελέγχου των καταστημάτων ψυχαγωγίας, καθώς και της ρύπανσης που σχετίζεται με τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά να ελέγχει εκείνος την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων (συμπεριλαμβανομένης και της άδειας για χρήση μουσικής) αλλά και την τήρηση του νόμου περί υπαίθριας διαφήμισης (μπάνερ, επιγραφές καταστημάτων κ.λπ.). Επίσης θα ασκούνται έλεγχοι και για τυχόν περιβαλλοντική ρύπανση εξαιτίας της αυθαίρετης εναπόθεσης απορριμμάτων από πολίτες ή καταστηματάρχες. Η δημοτική αρχή θα εκχωρήσει στην ΕΛ.ΑΣ. ό,τι έχει σχέση με το συγκοινωνιακό έργο (συμπεριλαμβανομένης και της παράνομης στάθμευσης), τον έλεγχο του παραεμπορίου και την τήρηση της νομοθεσίας από τα καταστήματα ψυχαγωγίας (ωράριο μουσικής, απαγόρευση καπνίσματος κ.ά.). Οι προτάσεις αυτές του δήμου θα σταλούν τις προσεχείς ημέρες προς το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται ενόψει της μετακίνησης σε άλλες υπηρεσίες των υπαλλήλων οι οποίοι υπηρετούσαν στη Δημοτική αστυνομία.

Όσοι από τους νυν υπαλλήλους απομείνουν στο δήμο, προκειμένου να ασκούν τους προαναφερθέντες ελέγχους, θα μεταφερθούν στο τμήμα Προσόδων και το κτίριο της Μοναστηρίου θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση άλλων υπηρεσιών, πιθανότατα της διεύθυνσης Αλλοδαπών, η οποία στεγάζεται σήμερα στην οδό Σαπφούς.

Σημειώνεται ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση περί κατάργησης της Δημοτικής αστυνομίας, οι υπάλληλοι ουσιαστικά απέχουν από τα καθήκοντά τους. «Λόγω του καλοκαιριού η απουσία τους από τους δρόμους της πόλης δεν είχε έως τώρα δραματικές επιπτώσεις. Όμως από το Σεπτέμβριο πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει αδιαχώρητο», τονίζει στέλεχος του δήμου. Αναφέρει ότι οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους έχουν πάρει το σύνολο της αδείας τους, καθώς και τα οφειλόμενα ρεπό και στο μόνο στο οποίο συνεισφέρουν όλο το τελευταίο διάστημα είναι στον έλεγχο των καταστημάτων ψυχαγωγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου