Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

«Τώρα τους λείπει η Δημοτική Αστυνομία» - Ενημερωμένο άρθρο της Ελευθεροτυπίας με το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών στην Αθήνα

Να «βάλουν πλάτη» ζητεί από τους υποψήφιους ανέργους ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, καθώς η Αθήνα και άλλες πόλεις τελούν σε καθεστώς διάλυσης, με την απουσία κάθε ελέγχου για παράνομη στάθμευση, παρεμπόριο, καταστήματα κ.λπ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι το έργο των δημοτικών αστυνομικών θα αναλάβουν... σεκιουριτάδες 

 

Χάος επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας λόγω της βίαιης κυβερνητικής απόφασης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία. Η απουσία ελεγκτικού μηχανισμού από τους δρόμους της πόλης και το κλίμα διάλυσης γρήγορα εμπεδώθηκαν από την κοινωνία, με αποτέλεσμα η παράνομη στάθμευση, το παρεμπόριο, οι καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και η προβληματική λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, όπως διαμορφώνεται τον τελευταίο μήνα.

«Είναι λογικό, όταν καταρρέει η ζωή σου, η κατάρρευση της πόλης να έρχεται σε δεύτερη μοίρα», τονίζει ο Γιάννης Λεβεντάκης, μέλος του Δ.Σ. στο σωματείο εργαζομένων δημοτικών αστυνομικών, αναφερόμενος στην έκκληση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να «βάλουν πλάτη» ώστε να μπει φραγμός στη χαοτική κατάσταση. Ομως, με δεδομένη τη διάχυτη απογοήτευση μεταξύ των εργαζομένων λόγω της διαθεσιμότητας στην οποία τίθενται από τις 23 Σεπτεμβρίου και την απονομιμοποίησή τους στα μάτια των πολιτών λόγω της απαξίωσης του φορέα, τα προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα.
 
 «Ως φορέας, δεν πάψαμε να προσφέρουμε. Ομως είμαστε ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι και ορισμένες αρμοδιότητες προβλέπουν αυτόφωρη διαδικασία, η οποία δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί όταν η υπηρεσία τον επόμενο μήνα παύει να υπάρχει», σημειώνει ο Γ. Λεβεντάκης.

Αστυνομία!
Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας ζήτησε την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που θα προβλέπει την ανάθεση στην Ελληνική Αστυνομία αρμοδιοτήτων που ασκούσε η Δημοτική Αστυνομία.


Με επιστολή του ο πρόεδρος της Ενωσης Κ. Ασκούνης ενημέρωσε προχθές τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ότι για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο, να εκδώσουν ΚΥΑ, η οποία θα προβλέπει την παράλληλη άσκηση της αρμοδιότητας μέχρι την οριστική μεταφορά της στην Ελληνική Αστυνομία στις 22 Σεπτεμβρίου 2013. Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει δέκτης σχετικών αιτημάτων από ένα μεγάλο μέρος των 81 δήμων που είχαν Δημοτική Αστυνομία.

Καλοπιάσματα
Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοτικών αστυνομικών αναφέρουν ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων, τους ειπώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που θα παραμείνουν στο δήμο από 10% σε 20%. Ως αντάλλαγμα ζητήθηκε να λειτουργήσει ξανά η ελεγχόμενη στάθμευση, καθώς η αίσθηση ότι το παρκάρισμα επιτρέπεται παντού επικράτησε με ευκολία υπέρ των οδηγών και εναντίον των πεζών και των αναπήρων, που έβλεπαν τις ράμπες κατειλημμένες.




Υπενθυμίζεται ότι η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στο κέντρο της Αθήνας και γύρω απ' αυτό σε 12 ζώνες και αφορά περίπου 5.500 θέσεις αυτοκινήτων. Ηδη από την Παρασκευή διενεργούνται έλεγχοι αφού προηγήθηκε διακίνηση και προμήθεια των περιπτέρων με ειδικές κάρτες και διανομή ενημερωτικών σημειωμάτων στους οδηγούς. Υπολογίζεται ότι χάρη στη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μπαίνουν στα ταμεία του δήμου περίπου 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 5 προέρχονται από πωλήσεις καρτών.

Συνεχίζονται, αν και σε περιορισμένη κλίμακα, ο έλεγχος της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και άλλες εμπορικές δραστηριότητες, καθώς και ο έλεγχος για κακοποίηση ζώων συντροφιάς. Παρομοίως, η φύλαξη πάρκων και κτηρίων, η κατ' οίκον εξυπηρέτηση ανήμπορων πολιτών για τη βεβαίωση γνησίου της υπογραφής και οι περιπολίες για την πυρασφάλεια σε χώρους πρασίνου.

Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, όπου η Δημοτική Αστυνομία είχε τη μεγαλύτερη στελέχωση (1.050 άτομα σε σύνολο 3.500 όλων των δήμων), η δύναμη της υπηρεσίας εκτιμάται σε μόλις 300 άτομα. Η υποστελέχωση αποδίδεται όχι μόνο στην απογοήτευση και τις καλοκαιρινές άδειες αλλά και στην προσπάθεια εξάντλησης των ρεπό, που δεν μεταφέρονται στον επόμενο φορέα.

Αν απορροφηθούν περίπου 500 άτομα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και περίπου 2.000-2.500 από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, υπολογίζεται ότι περίπου 500 θέσεις μένουν «στον αέρα». Παρά τις επαφές συνδικαλιστών με τη δημοτική αρχή και εκπροσώπους εργαζομένων των δύο εμπλεκόμενων υπουργείων ακόμη τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο ούτε παρέχονται εγγυήσεις για διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

Χωρίς σχέδιο
Αρμόδιοι κύκλοι του δήμου υποστηρίζουν, από την πλευρά τους, ότι κανένα σχέδιο διαθεσιμότητας, κινητικότητας ή απορρόφησης των υπαλλήλων δεν έχει εκπονηθεί, όπως επίσης δεν έχει προετοιμαστεί κανένα σχέδιο ουσιαστικής αξιολόγησης των δομών και των εργαζομένων. «Κανένας φορέας δεν είναι έτοιμος να αντικαταστήσει και να αναπληρώσει τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, πόσω μάλλον να αξιολογήσει πραγματικά και να εντάξει δημιουργικά στους κόλπους του μεγάλο μέρος του προσωπικού της, όπως προβλέπεται από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις», σημειώνουν. «Πρόκειται για βεβιασμένη κίνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης».
Οταν λείπει η Δημοτική Αστυνομία, οργιάζουν οι θαμώνες της κατά τ' άλλα καθωσπρέπει πλατείας Κολωνακίου. Δίκυκλα και αυτοκίνητα ατάκτως ερριμμένα σε δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και τυφλών, και πάει λέγοντςα. Αρωμα (βλ. δυσωδία) ''παλιάς, καλής Αθήνας'' εν έτει 2013...
Οταν λείπει η Δημοτική Αστυνομία, οργιάζουν οι θαμώνες της κατά τ' άλλα καθωσπρέπει πλατείας Κολωνακίου. Δίκυκλα και αυτοκίνητα ατάκτως ερριμμένα σε δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και τυφλών, και πάει λέγοντςα. Αρωμα (βλ. δυσωδία) ''παλιάς, καλής Αθήνας'' εν έτει 2013...
Οι ίδιοι κύκλοι διακρίνουν ξεκάθαρα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών και λειτουργιών των δήμων με προεξάρχουσες την καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων, τη φύλαξη δημοτικών κτηρίων αλλά και τις υπηρεσίες... κοιμητηρίων. «Ο προσανατολισμός της φύλαξης δημοτικών κτηρίων και χώρων από ιδιωτικές εταιρείες θα παρουσιαστεί ως αναπόδραστος με οικονομικές και άλλες συνέπειες για το δήμο. Αυτό θα είναι, δυστυχώς, το πρώτο βήμα για μια διευρυμένη ιδιωτικοποίηση δομών».

Απαράδεκτη απόφαση, από την οποία δεν προκύπτει κανένα δημοσιονομικό όφελος, χαρακτηρίζει την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αναγνωστόπουλος. «Αποτελεί ένα καίριο χτύπημα των αυτοδιοικητικών θεσμών, είναι έκδηλα αντισυνταγματική, καθώς μεταφέρει συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες των ΟΤΑ στο κράτος, και οδηγεί σε οπισθοδρόμηση τη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ολα τα παραπάνω βαραίνουν την κατάσταση μεταξύ των δημοτικών αστυνομικών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, σπεύδουν να κλείσουν εκκρεμότητες και προχωρούν σε απογραφή του υπηρεσιακού εξοπλισμού, προσπαθώντας να έχουν ολοκληρώσει τα πάντα μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου