Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς», επιστολή στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, από εκπαιδευτή της ΕΛ.ΑΣ.

Κύριε διευθυντά

Με πρόσφατες δηλώσεις στα ΜΜΕ, στέλεχος της συγκυβέρνησης, έχοντας «άγνοια και λήθη» σε θέματα ασφάλειας, προτείνει να «νεκραναστηθεί» ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς, από τους επιλεγμένους «μετακινούμενους» δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι θα μεταταχθούν στην ΕΛ.ΑΣ., αφού πρώτα εκπαιδευτούν και εφοδιαστούν με όπλο.

Η πρόταση θυμίζει τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί της αναγκαιότητας του θεσμού, πρώην υπουργού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος «τυχαία» πάντα προεκλογικά τον διαφήμιζε και εν συνεχεία εφάρμοζε, ως το απαραίτητο εργαλείο για την αναχαίτιση της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αίσθησης ασφάλειας στον πολίτη.

Ο αστυνομικός της γειτονιάς δεν αποδίδει επιχειρησιακά καθώς, στην περίπτωση που θα διαπιστώσει κλοπή επ’ αυτοφώρω, δεν μπορεί και δεν πρέπει να επέμβει μόνος του (τακτικά απαιτούνται τουλάχιστον 2 αστυνομικοί). Ούτε και να καταδιώξει θα μπορεί γιατί πέρα από την απειρία του, δεν θα έχει όχημα. Το βράδυ δεν πρέπει να κυκλοφορεί «πεζός και μόνος», επειδή κινδυνεύει να τον προπηλακίσουν ή να του πάρουν το όπλο. Η θέα του «πεζού και μόνου» αστυνομικού της γειτονιάς δημιουργεί στους πολίτες «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» και έτσι τους καθησυχάζει προσωρινά.

Φορτωμένος με την υπηρεσιακή εξάρτηση (αλεξίσφαιρο, όπλο, φακό, ασύρματο κ.λπ.), και με αντίξοες καιρικές συνθήκες, δεν θα μπορεί να περπατήσει πάνω από 3 - 4 χιλιόμετρα, ούτε αν χρειαστεί να τρέξει. Από την κούραση θα δείχνει αξιολύπητος (κακομοίρης) και από όπου θα περνά (μόνος του!), οι μαγαζάτορες θα τον κερνούν πορτοκαλάδες. Η εφαρμογή των ξεπερασμένων τακτικών του θεσμού θα γελοιοποιήσει την Αστυνομία, γιατί συνειρμικά παραπέμπουν στον κινηματογραφικό αστυνομικό Ηλία του 16ου.

Ο θεσμός είναι άδικος γιατί λειτουργεί μόνο για ορισμένες περιοχές του κέντρου, και όχι για τις απομακρυσμένες όπως το Λαύριο, ο Ωρωπός κ.λπ., και ανεφάρμοστος σε περίοδο αφόρητης ζέστης, κρύου και κατά την περίοδο των αδειών του καλοκαιριού. Εξ όλων αυτών καταργήθηκε ως παρωχημένος και μη αποδοτικός. Η τυχόν επαναφορά του θα διχάσει εσωτερικά στην Αστυνομία, επειδή οι αστυνομικοί της γειτονιάς δεν θα εκτελούν άλλα καθήκοντα, και θα έχουν «ειδικά προνόμια» (δωρεάν κινητό, ειδικό ωράριο, κ.λπ.).

Η κοινωνία υπέστη ισχυρό σοκ, από την παρορμητική, γρήγορη και άδικη απόφαση για διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας. Το με «ΑΣΕΠ» προσληφθέν προσωπικό της για να αξιοποιηθεί σωστά, απαιτείται να υπάρξει σχέδιο και δημόσιος διάλογος, και όχι πρόχειρες, άκαιρες, άμετρες, ανεξέλεγκτες και απερίσκεπτες προτάσεις - δηλώσεις.

ΥΣ.: Ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς δεν είναι αποδεκτός από την Αστυνομία. Τον θεωρεί μπελά και άδικη σπατάλη δυνάμεως. Αν παρά ταύτα της επιβληθεί, για να τον εφαρμόσει, σύντομα θα τον ξανακαταργήσει, καθώς πέραν του εξευτελισμού του αστυνομικού, εμπαίζει το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη.

Βασιλης Χανοπουλος - Πρώην Αστυνόμος Α΄ και εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου