Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Η Δημοτική Αστυνομία, ως ΕΛ.ΑΣ., κατά παρεμπορίου

Του Κωστα Ονισενκο

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου σχετικά με την ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης του παρεμπορίου.

Ο κ. Στέφανος Κομνηνός συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αρχηγό Νίκο Παπαγιαννόπουλο και άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με κύριο θέμα την ανάγκη αντιμετώπισης του παρεμπορίου, μιας μορφής παραβατικότητας που πλήττει έντονα την ελληνική οικονομία κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τεθεί το σύνολο της δυναμικότητάς της σε κινητικότητα.

Εντατικοί έλεγχοι

Υπάλληλοι της πρώην Δημοτικής Αστυνομίας θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους για παρεμπόριο ως στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πλέον, γεγονός που επιλύει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα σύγχυσης αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα, με την εφαρμογή νέας νομοθεσίας (4155/2013) η Αστυνομία θα προβαίνει σε άμεση καταστροφή των ειδών παρεμπορίου. Παλαιότερα, αστυνομικές δυνάμεις φυλούσαν αποθήκες με είδη παρεμπορίου ακόμα και για εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταστροφή τους.

«Με την ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ. αναβαθμίζεται η συνεργασία μας για την πάταξη του παρεμπορίου. Η Δημοτική Αστυνομία, μέσα από την ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζει το έργο της σε επίπεδο δήμων. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου αναμένεται να συμβάλει θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση», σχολίασε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης.

Αμεσος στόχος, όπως αποφασίστηκε, είναι η αντιμετώπιση του παρεμπορίου στις παραθεριστικές ζώνες έως τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, το βάρος θα μεταφερθεί ξανά στα αστικά κέντρα. Παράλληλα, αναμένεται να καταρτιστεί εθνικό σχέδιο δράσης για το 2014 για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι αναμένεται, μεταξύ άλλων, και συνεργασία με τους υπεύθυνους για τις λαϊκές αγορές ώστε να υπάρχει μια τακτική παρέμβαση και στον συγκεκριμένο τομέα.

Μία ημέρα νωρίτερα, είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, κατά την οποία συζητήθηκε το ίδιο θέμα.

Οι επιχειρηματίες

Το ζήτημα του παρεμπορίου ήρθε έντονα στο προσκήνιο μετά τα μηνύματα ανησυχίας που εξέπεμψαν επιχειρηματίες και καταστηματάρχες προς το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Αστυνομία, πάντως, πραγματοποιεί τακτικές επιχειρήσεις κατά του παρεμπορίου στο πλαίσιο της ευρύτερης επιχείρησης «Ξένιος Ζευς».

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου, από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012 έως και τον Μάρτιο του 2013 κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν περίπου 1.228.000 προϊόντα παρεμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου