Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Πρόβλημα στα κριτήρια αξιολόγησης εντόπισε η ΠΟΕ-ΟΤΑ - Το ζήτημα της μοριοδότησης έθεσε αντιπροσωπεία της στον υπουργό Εσωτερικών

Ζητήματα που άπτονται των κριτηρίων αξιολόγησης των δομών και των υπαλλήλων των ΟΤΑ έθεσε αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης με την ΚΕΔΕ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτιμά ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οδηγούν σε λανθασμένη μοριοδότηση όσων υπαλλήλων τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως από την πλευρά του υπουργείου τονίζουν ότι τα παραδείγματα που επικαλείται η Ομοσπονδία είναι προβληματικά και δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την κεντρική λογική της μοριοδότησης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχελάκης δήλωσε ότι «όλοι συμφωνούμε, επιτέλους, ότι θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των ΟΤΑ. Ξεκινώντας από αυτή την ουσιαστική βάση, στην οποία συμφωνούμε όλοι, πιστεύω ότι την αξιολόγηση στους ΟΤΑ μπορούμε να την κάνουμε σωστά, καθώς έχουμε χρόνο».

Εκ μέρους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Θέμης Μπαλασόπουλος σημείωσε ότι «έχουμε πολλές ουσιαστικές παρατηρήσεις στις δυο υπουργικές αποφάσεις που έχουν βγει». «Φαίνεται ότι από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε προχειρότητα, και οι δυο αποφάσεις περισσότερο δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα» είπε.

Προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Μπαλασόπουλος παρουσίασε τέσσερα παραδείγματα μοριοδότησης υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από τα παραδείγματα -όπως είπε- διαπιστώνεται ότι όποιοι διορίστηκαν πριν από το 1994, όσα προσόντα και αν έχουν (διδακτορικό, μεταπτυχιακό, γλώσσες κ.λπ.), δεν μπορούν να φθάσουν σε μόρια ένα μέσο υπάλληλο που διορίσθηκε με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Επίσης, ένας υπάλληλος τμηματάρχης που διορίσθηκε εκτός ΑΣΕΠ, δεν μπορεί να φθάσει σε μόρια έναν ιδίων προσόντων υπάλληλο που διορίσθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, ακόμα κι αν ο δεύτερος έχει σχεδόν εξαντλήσει το Πειθαρχικό Δίκαιο.

«Με την αξιολόγηση κάποιος μπορεί να γίνει διευθυντής, αλλά με την υπουργική απόφαση μπορεί να βγει σε διαθεσιμότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε ότι οι υπουργικές αποφάσεις δεν λαμβάνουν υπόψη τους όσους έχουν προσληφθεί με γραπτούς διαγωνισμούς από το 1980 έως το 1993 και όσους ειδικούς επιστήμονες προσελήφθησαν στους καποδιστριακούς δήμους το 1999.

«Προβληματικά παραδείγματα»

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισήμαιναν ότι σύμφωνα με τη μοριοδότηση που προβλέπεται στις δυο Υπουργικές Αποφάσεις, σε υπάλληλο που έχει στερηθεί τις αποδοχές του για τρείς μήνες δεν του αφαιρούνται 2,5 μόρια, όπως αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά 10 μόρια.

Επίσης, οι ίδιο κύκλοι τόνιζαν ότι αν κάποιος είναι επίορκος, όπως αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απολύεται και φυσικά δεν μοριοδοτείται.

Τα παραδείγματα, λοιπόν, είναι προβληματικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν, πρόσθεταν.

Σε κάθε περίπτωση, ακραία, μεμονωμένα και προβληματικά παραδείγματα δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την κεντρική λογική της μοριοδότησης που στηρίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της αξιοσύνης, της εμπιστοσύνης και της αυστηρότητας, προσθέτουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πρόταση τεσσάρων σημείων



Καταρχάς, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να μεσολαβήσει ώστε να δημιουργηθούν άμεσα Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσίας σε όλους τους δήμους της χώρας.

Δεύτερον, συνέστησε να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τρίτον, επεσήμανε ότι κατά την αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από τις αρχές του 2013 εκκρεμεί η ανάληψη από τους δήμους 130 αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη», καθώς και να ληφθούν υπόψη οι άμεσες συνταξιοδοτήσεις.

Τέταρτον, προτάθηκε -όπως και χθες από την ΚΕΔΕ- να γίνουν ενδο-δημοτικές και δια-δημοτικές μετακινήσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες όπου είναι πλεονάζον στις υπηρεσίες που υπάρχουν ελλείψεις.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η πιλοτική αξιολόγηση στους 11 δήμους και τις 3 Περιφέρειες, ο κ. Μπαλασόπουλος είπε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν συμφωνεί, διότι δεν έχουν επιλεγεί με γνώμονα την αξιοποίηση του προσωπικού και την ενίσχυση των υπηρεσιών.

«Η συζήτηση για τα κριτήρια έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν έχουν προχωρήσει διότι τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά από τις επιδιώξεις της τρόικας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πέρα από τις επισημάνσεις σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούν οι αποφάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έκανε πρόταση τεσσάρων σημείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου