Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Συμφωνία ΠΟΕ-ΟΤΑ για ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα στη συνάντηση με τον Μιχελάκη

Τη συμφωνία της με την αξιολόγηση δομών των δήμων και της μετακίνηση του πλεονάζοντος προσωπικού «είτε εντός του δήμου, είτε σε άλλους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης«,  δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά τη διάρκεια της σημερινής, σε πολύ καλό κλίμα (βλ. και σχετική φωτό), συνάντησης τους με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, κατά τη χθεσινή συνάντηση Μιχελάκη-ΚΕΔΕ έγινε λόγος για 3 έως 3.500 πλεονάζοντες υπαλλήλους στους δήμους, ενώ σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη ο αριθμός αυτός είχε ανεβεί στους 5.000 (μαζί όμως με τις περιφέρειες, που, πάντως, μάλλον ελλείψεις αντιμετωπίζουν).

Παράλληλα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, θα πρέπει
1) «με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, γιατί υπάρχουν δεκάδες δήμοι που δεν έχουν γίνει.
2) Να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένα κριτήρια, διότι θα πρέπει να δούμε τις 130 αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» που έχουν «παγώσει» που έπρεπε να είναι από την 1/1/2013.»

Ο κ. Μπαλασόπουλος, ανεφερε  ακομη ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι σχολικοί φύλακες και η δημοτική αστυνομία και συμπλήρωσε ότι «επαναλάβαμε στον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση της ΠΟΕ – ΟΤΑ για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αν τα αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα θα έχουμε συνεχώς, σοβαρά προβλήματα ένταση και το κυριότερο δεν θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ο στόχος είναι να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο δεν θα μπορέσουν με μια τέτοια διαδικασία που αμφισβητείται και γενικότερα μια υπαλληλική κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να του συμβεί αύριο, να μην μπορεί να προσφέρει.»

Μιχελάκης: Χαίρομαι γιατί όλοι συμφωνούν στην αξιολόγηση
Από την πλευρά του ο κ. Μιχελάκης ανεφερε ότι η συνάντηση ήταν ουσιαστική και υπήρξαν αποτελέσματα. «Συμφωνήσαμε ότι θα ξαναβρεθούμε για να κουβεντιάσουμε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις που έβαλε το προεδρείο της ΠΟΕ – ΟΤΑ. Χαίρομαι διότι όπως και χθες, στην συνάντηση με την ΚΕΔΕ, όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να υπάρξει αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των ΟΤΑ. Αυτό δεν το αρνείται κανένας», είπε ο υπουργός.

Και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας από αυτή την ουσιαστική βάση στην οποία συμφωνούμε όλοι, πιστεύω ότι την αξιολόγηση στους ΟΤΑ μπορούμε να την κάνουμε σωστά καθώς έχουμε τον χρόνο, έτσι ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει καλές υπηρεσίες που θα πρέπει να είναι και το τελικό ζητούμενο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τον κίνδυνο των οριζόντιων περικοπών. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν, καθώς όπως σας είπα, όλοι οι εταίροι συμφωνούν στην αναγκαιότητα της αξιολόγησης και αυτό είναι το σημαντικό.»

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου

«Στην σημερινή συζήτηση αυτό που θέσαμε είναι κυρίως τι θα γίνει με τους σχολικούς φύλακες και την δημοτική αστυνομία καθώς ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα και το δεύτερο ήταν ότι έχουμε πολλές ουσιαστικές παρατηρήσεις στις δύο υπουργικές αποφάσεις που έχουν βγει. Η πρώτη είναι για την αξιολόγηση όσων θα βγουν στην διαθεσιμότητα και η δεύτερη που ουσιαστικά ίδια είναι και αφορά και αυτή την διαθεσιμότητα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Φαίνεται ότι από την πλευρά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπήρξε προχειρότητα και περισσότερο δημιουργούν παρά προσπαθούν να λύσουν προβλήματα. Επαναλάβαμε στον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση της ΠΟΕ - ΟΤΑ για τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι αν τα αντιμετωπίζουμε μεμονωμένα θα έχουμε συνεχώς, σοβαρά προβλήματα ένταση και το κυριότερο δεν θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι που ο στόχος είναι να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο δεν θα μπορέσουν με μια τέτοια διαδικασία που αμφισβητείται και γενικότερα μια υπαλληλική κατάσταση που κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να του συμβεί αύριο, να μην μπορεί να προσφέρει. Η πρότασή μας έχει τέσσερα σημεία. Πρώτον θα πρέπει άμεσα με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών να γίνουν οι οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας, γιατί υπάρχουν δεκάδες δήμοι που δεν έχουν γίνει. Δεύτερον να γίνει καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων που υπάρχουν στο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένα κριτήρια, διότι θα πρέπει να δούμε τις 130 αρμοδιότητες του «Καλλικράτη» που έχουν «παγώσει» που έπρεπε να είναι από την 1/1/2013. Να πάμε σε αξιολόγηση των υπηρεσιών η οποία δεν θα υπηρετεί τις επιταγές της τρόικα. Και το τελευταίο να δούμε όπου υπάρχει πλεονάζον προσωπικό την δυνατότητα μετακίνησης είτε εντός του δήμου, είτε σε άλλους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια σαφή πρόταση την οποία την λέμε τα τελευταία τρία χρόνια αλλά κανένας δεν την εφαρμόζει και κάτω από την πίεση μετά των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, οδηγούμαστε σε οριζόντιες περικοπές. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα ο καθένας μας καταλαβαίνει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες πολιτικές διότι ουσιαστικά διαλύουν την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα στους πολίτες που εννοείτε πως έχουμε κληθεί για να υπηρετήσουμε.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Είναι αλήθεια ότι ο Μπαλασόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να μην μοριοδοτούνται τόσο πολύ οι δημοτικοί αστυνομικοί που προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ; Σωστός ρε μεγάλε! Εχω να σου προτείνω και κάτι πιο προχωρημένο: ν' απολυθούν όλοι οι Ασεπίτες και να παραμείνουν τα βύσματα σαν εσένα! Έλεος! ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, είναι αλήθεια. Όπως είναι αλήθεια ότι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας αποφασίστηκε σε συνάντηση Μητσοτάκη-Μπαλασόπουλου στις 5:00 τα ξημερώματα της ημέρας που ανακοινώθηκε, όπως έχουν αναπαραγάγει κάποιοι από την πρώτη στιγμή, και ότι ο Καμίνης ζήτησε από τον Μπαλασόπουλο να μετατραπεί η Δημοτική Αστυνομία σε ένοπλο Σώμα, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί ο Μπαλασόπουλος αρνήθηκε και εξαιτίας του η κυβέρνηση μας κατάργησε, όπως εξάλλου ακούστηκε σε Γενική Συνέλευση του Σ.Δ.Α.Α.

    Είναι πολύ λυπηρό ότι λίγες ημέρες πριν την κατάργηση της υπηρεσίας κάποιοι να μην μπορούν ούτε να αποδώσουν ευθύνες, ούτε να απαγκιστρωθούν από τις προσωπικές τους εμμονές.

    Υπομονή. Σε ένα μήνα Μπαλασόπουλος τέλος. Η ομοσπονδία της υπηρεσίας όπου θα καταλήξεις -αν καταλήξουμε όλοι κάπου- είμαι σίγουρος ότι θα χειριστεί τα εργασιακά σου θέματα πολύ καλύτερα και θα σου διασφαλίσει ότι δεν κατάφερε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Αλήθεια, σε ποια υπουργική απόφαση αναφέρεσαι; Σε εκείνη με την οποία θα τεθεί σε διαθεσιμότητα η επόμενη φουρνιά υπαλλήλων; Ή στη συμπληρωματική της για τη μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων; Και βάσει της απόφασης αυτής, μας λες αν θες σε ποια κατηγορία ανήκουν οι διαγωνισμοί για τη Δημοτική Αστυνομία μετά το 2004, γιατί άκρη δεν έχουμε βγάλει είναι η αλήθεια. Και σε ποια κατηγορία ανήκουν όσοι συνάδελφοι προσλήφθηκαν το 1985.

    Ο Μπαλασόπουλος μπορεί να μην είναι «ειδικός ανακριτικός υπάλληλος», αλλά μάλλον μπορεί να διαβάζει τη νομοθεσία πολύ καλύτερα από εσένα. Όπως μπορεί να καταλάβει αν 23 Σεπτεμβρίου θα είσαι ή όχι σε διαθεσιμότητα. Κάτι που εξάλλου δεν στο απέκρυψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) Είναι ή δεν είναι τελικά αλήθεια;

    2) "...κάποιοι να μην μπορούν ούτε να αποδώσουν ευθύνες, ούτε να απαγκιστρωθούν από τις προσωπικές τους εμμονές."
    Όχι, δεν νομίζω! Το ποιοί ευθύνονται το γνωρίζουν πλέον και τα μικρά παιδιά. Η υποτελής στην τρόικα δικομματική κυβέρνηση πήρε την τελική απόφαση αλλά το άλλοθι δόθηκε από τους συνδικαλισταράδες στιλ Μπαλασόπουλου. Αυτοί - η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχει βγει ποτέ στο δρόμο - αντιδρούσαν λυσσαλέα όλα αυτά τα χρόνια στην μετεξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας και στην αποκλειστική άσκηση αρμοδιοτήτων με αφελή επιχειρήματα του στιλ "είμαστε δημοτικοί υπάλληλοι και όχι αστυνομικοί, θέλουμε ένα σώμα φιλικό προς τον πολίτη,δεν θέλουμε οπλοφορία και λοιπές μπούρδες". Λοιπόν, σας έχω νέα: το τι είναι μια Υπηρεσία το καθορίζουν οι αρμοδιότητες, που της έχουν ανατεθεί και όχι οι φαντασιώσεις και οι κομματικές εμμονές του κάθε συνδικαλιστή. Όταν αναλαμβάνεις το 80% των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει ν' απαιτήσεις και τον εξοπλισμό της ΕΛ.ΑΣ. Δεν μπορεί κάθε φορά να έχεις από δίπλα κι έναν αστυνομικό της ΔΙΑΣ να σου κρατάει το χέρι, είτε πρόκειται για παρεμπόριο, είτε για μαγαζιά.

    3)"...μας λες αν θες σε ποια κατηγορία ανήκουν οι διαγωνισμοί για τη Δημοτική Αστυνομία μετά το 2004, γιατί άκρη δεν έχουμε βγάλει είναι η αλήθεια."
    Σ' αυτό ειλικρινά δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Γιατί δεν κάνετε ένα ερώτημα στο ίδιο το ΑΣΕΠ;

    4)"...είμαι σίγουρος ότι θα χειριστεί τα εργασιακά σου θέματα πολύ καλύτερα και θα σου διασφαλίσει ότι δεν κατάφερε η ΠΟΕ-ΟΤΑ."
    Δεν ξέρω αν θα είμαστε σε κάποια άλλη Υπηρεσία ή θα ξεκουραζόμαστε κατ' οίκον. Ξέρω όμως σίγουρα ότι η ΠΟΕ - ΟΤΑ, όπως και όλες σχεδόν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της μεταπολίτευσης αποδείχτηκαν - επιεικώς κατώτερες των περιστάσεων.

    Καληνύχτα!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε για την παρέμβαση, έχει δοθεί απάντηση αλλά δεν θες να την καταλάβεις. Τώρα η υποθετική τοποθέτησή σου ότι φταίει η ΠΟΕ-ΟΤΑ επειδή εξαιτίας της η κυβέρνηση δεν μας έδωσε όπλα, και βέβαια είναι αυτονόητο ότι αν είχαμε πάρει όπλα δεν θα μπαίναμε σε διαθεσιμότητα, και, και, και, δεν έχει κάτι να προσφέρει αυτή τη στιγμή. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει. Το θέμα κλείνει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή