Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Μητσοτάκης: Προσμέτρηση στις απομακρύνσεις και των οικειοθελώς αποχωρούντων - Συνταγματικά κατοχυρωμένη η μονιμότητα - Ήδη κάνουμε νέες προσλήψεις!

Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή η μονιμότητα στη δημόσια διοίκηση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, συμπλήρωσε όμως ότι θα έπρεπε να θέσουμε θέμα μονιμότητας ώστε να αφορά και την έννοια αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.


Nα συνυπολογιστούν οι οικειοθελώς αποχωρούντες από το δημόσιο υπάλληλοι στο συνολικό αριθμό απομακρύνσεων που ζητεί η τρόικα θα ζητήσει η κυβέρνηση όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουμε αναλάβει
τη δέσμευση να απομακρυνθούν 12.500 υπάλληλοι το 2014. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του δημοσίου που ήδη απομακρύνθηκαν οικειοθελώς και θεωρώ ότι πρέπει να προσμετρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη μονιμότητα στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, συμπλήρωσε όμως ότι σε ενδεχόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα έπρεπε να θέσουμε θέμα μονιμότητας ώστε να αφορά και την έννοια αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «η σιωπηρή πλειοψηφία ζητάει αλλαγές στο δημόσιο, και αν τις κάναμε, αντί να πετσοκόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενδεχομένως η τύχη της χώρας θα ήταν διαφορετική.»

«Δυστυχώς απείχαμε πάρα πολύ από το να πετύχουμε τους στόχους μας δεν είναι θέμα μόνο ενός προσώπου, το Σεπτέμβριο θα είμαστε σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση από τον Ιούνιο» τόνισε.

Όπως ανέφερε, η Kοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας περίπου 1.600 εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας θα υπογραφεί σήμερα με τον συναρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Μητσοτάκης
ξεκαθάρισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν σε άλλες μονάδες υγείας και δεν θα υπάρξει καμία απόλυση, ενώ θα μετακινηθούν και εντός της Αττικής. «Αυτή η μεταρρύθμιση παράδειγμα θετικής κινητικότητας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας είχε σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια όμως λόγω πολιτικού κόστους και αντιδράσεων δεν είχε γίνει πράξη. «Την κάνουμε εμείς πράξη, δημιουργώντας καλύτερες δομές στην υγεία» σχολίασε.

«Υπάρχει ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα έχουν δεσμευτεί όλα τα συναρμόδια υπουργεία, πεποίθησή μου ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχουμε δεσμευτεί από την τρόικα. Μακάρι να μπορούσαμε να μην καταφύγουμε σε οριζόντια μέτρα έχοντας κάνει όλες τις αξιολογήσεις των δομών» δήλωσε.

Η δημοτική αστυνομία έτσι όπως λειτουργούσε υπολειτουργούσε πρόσθεσε ο υπουργός. «Επιθυμούμε διαδημοτική κινητικότητα στην επόμενη φάση, και το έχουμε δηλώσει στην ΚΕΔΕ» επισήμανε.

Τόνισε ότι όλες οι προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες. Για κάθε 100 εργαζόμενους θα τεθούν σε κινητικότητα μόνο 4 δεν αφορά όλο το δημόσιο η κινητικότητα διευκρίνισε.

Για τα γεγονότα της Αμυγδαλέζας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πρακτική του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των πόλεων από τους παράνομους μετανάστες. Παρατήρησε ότι υπήρχαν πολλές τοπικές αντιδράσεις για τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας.

Πηγή: http://www.skai.gr/

Κυρ. Μητσοτάκης: Εχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε προσλήψεις - Από 5.000 ως 10.000


Εχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε προσλήψεις, θα φτάσουμε συνολικά σε ένα αριθμό από 5.000 ως 10.000, εκτίμησε την Δευτέρα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είναι τα 402 μέλη ΔΕΠ και άλλα 53 για τα ΤΕΙ που εγκρίθηκαν οι προσλήψεις τους, καθώς «χωράνε» στη συνολική κατανομή για τη διετία 2013-2014. Είναι άνθρωποι που πιθανότατα θα έφευγαν στο εξωτερικό και καταφέραμε να τους κρατήσουμε στην Ελλάδα, όπως προσέθεσε.

Οι προσλήψεις γίνονται για ειδικότητες και τομείς όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες μέσω της κινητικότητας, κατά τον ίδιο. «Δεν θα πάρουμε διοικητικούς ενώ έχουμε πλεόνασμα», όπως είπε. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπως οι καθηγητές, το προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας, ακόμη και εξειδικευμένοι φοροτεχνικοί που χρειάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τους φορολογικούς ελέγχους, στις οποίες θα αναζητήσουμε προσωπικό από την ελεύθερη αγορά.

Για το θέμα της κινητικότητας επανέλαβε ότι αφορά μόλις 4% του συνολικού δυναμικού. Σήμερα «πέφτουν οι υπογραφές» για τους 1.600 υπαλλήλους στον κλάδο της Υγείας που μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας, από κοινού με τον συναρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Οπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, πρόκειται για «παράδειγμα θετικής κινητικότητας», καθώς όλοι οι εργαζόμενοι θα τοποθετηθούν σε άλλες μονάδες υγείας, ακόμη και εντός της Αττικής, χωρίς να υπάρξουν απολύσεις.

Για το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπολειτουργούσε, ενώ συνολικά για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ σημείωσε ότι «επιθυμούμε διαδημοτική κινητικότητα στην επόμενη φάση, και το έχουμε δηλώσει στην ΚΕΔΕ».

Για το θέμα της μονιμότητας ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι προφανώς και παραμένει συνταγματικά κατοχυρωμένη, όπως δείχνει και το είδος των συμβάσεων με τις οποίες συνεχίζουν να προσλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, εν όψει της επόμενης συνταγματικής αναθεώρησης είναι ώριμες οι συνθήκες για να ανοίξει η συζήτηση για την αντικατάσταση της απλής συνταγματικής επιταγής για μονιμότητα, με μία πιο σύγχρονη που θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση του προσωπικού και θέματα αξιοκρατίας.

«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να απομακρυνθούν 12.500 υπάλληλοι το 2014. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του δημοσίου που ήδη απομακρύνθηκαν οικειοθελώς και θεωρώ ότι πρέπει να προσμετρηθούν» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, περιγράφοντας ένα από τα κρίσιμα θέματα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου