Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Μπουτάρης: Kαμία επίσημη πληροφόρηση για το θέμα των δημοτικών αστυνομικών - "Θα παραδώσω τα κλειδιά του δήμου αν γίνουν απολύσεις"

«Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση από το κράτος για το θέμα των δημοτικών αστυνομικών» δήλωσε σε συνέντευξή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή όσα δημοσιοποιούνται τις τελευταίες μέρες για το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και γενικότερα των δημοτικών υπαλλήλων.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς καμία διαβούλευση μαζί της, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν ξεκάθαρα τι θα συμβεί και σχολίασε ότι χωρίς τη δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να γίνει αστυνόμευση στην πόλη.

Για τους συνολικούς σχεδιασμούς περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας, επισήμανε ότι αν αυτοί υλοποιηθούν ο δήμος θα χάσει περίπου 1.000 άτομα από τα 4.000 που εργάζονται στις υπηρεσίες του. «Αν συμβεί αυτό, ο δήμος δεν θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του» πρόσθεσε.

Για τη στάση που θα κρατήσει ανέφερε αρχικά ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί θα παραδώσει τα κλειδιά του δήμου και θα προτείνει να διορίσει το πρωτοδικείο έναν δήμαρχο. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν θα παραιτηθεί, σχολίασε πως το ενδεχόμενο των ομαδικών παραιτήσεων δημάρχων συζητείται στο πλαίσιο της ΚΕΔΕ και αν επικρατήσει αυτή η επιλογή, θα υλοποιηθεί όχι μεμονωμένα αλλά συλλογικά.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στους δήμους, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε με τον υπουργό Θεόδωρο Καράογλου. «Παρουσιάσαμε την κατάσταση στον υπουργό, ο οποίος, όμως, πέραν από την κατανόηση που έδειξε για το θέμα εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξουν θυσίες από την πλευρά του ελληνικού λαού και με απολύσεις» σχολίασε στο ΑΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Παπανικολάου.

Στο μεταξύ, πολυμελής αντιπροσωπεία δημοτικών αστυνομικών μετέβη τα ξημερώματα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα.

Μπουτάρης: "Θα παραδώσω τα κλειδιά του δήμου αν γίνουν απολύσεις" - Ας διορίσει το Πρωτοδικείο ένα δήμαρχο

To Σωματείο Εργαζομένων όμως στο δήμο όμως τον κατηγορεί ότι πρωτοστάτησε για τις απολύσεις

Αποφασισμένος να παραδώσει τα κλειδιά του δήμου σε περίπτωση που απομακρυνθούν περίπου 1.000 υπάλληλοι του δήμου, μεταξύ των οποίων δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες σχολείων, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα (08/07).

"Εάν έχουμε απολύσεις 1.000 υπαλλήλων του δήμου, θα τους πω να πάρουν τα κλειδιά και ας διορίσει το πρωτοδικείο έναν δήμαρχο. Η παραίτηση δεν θα είχε νόημα, αφού κανενός το αυτί δεν θα ίδρωνε. Η παραίτηση θα είχε νόημα εάν γινόταν σύσσωμα από την ΚΕΔΕ. Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα να ισχύει το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος πριν την έναρξη της συνέντευξης είχε φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο των εργαζομένων του δήμου, αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχτηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εξαπολύοντας βολές εναντίον της ΠΟΕ-ΟΤΑ. "Κατηγορώ την ΠΟΕ – ΟΤΑ ότι είναι ο ηθικός αυτουργός για την εκτράχυνση της κατάστασης μεταξύ των εργαζομένων και των διοικούντων. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να προχωράμε με υστερίες και προπηλακισμούς, αντί για σύμπνοια και συνεργασία" ήταν τα λόγια του.

Εργαζόμενοι στο δήμο κατά Μπουτάρη
Εν τω μεταξύ, το Σωματείο Εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης κατηγορεί τον δήμαρχο ότι πρωτοστάτησε εναντίον τους. "Ο δήμαρχος Μπουτάρης δήλωνε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει το δήμο με 2.000 άτομα, ότι είμαστε μειωμένης απόδοσης, ότι δουλεύουμε μόνον 3,5 ώρες τη μέρα. Έδινε δηλαδή, μαζί με το δήμαρχο Αθηναίων, το σήμα για να γίνουν απολύσεις" δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Σωτήρης Βάιος.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος προανήγγειλε ότι ο Σύλλογος θα προσφύγει στον εισαγγελέα στην επιθεώρηση εργασίας διότι ο δήμος εισπράττει περίπου 300.000 ευρώ το χρόνο μέσω των ανταποδοτικών τελών, με το ποσό αυτό να προορίζεται για τα ρούχα των εργαζομένων.
"Υποχρεούται να μας παρέχει μέσα ατομικής προστασίας, αλλά δεν το πράττει, ενώ εισπράττει κανονικά τα χρήματα" τόνισε ο κ. Βάιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου