Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» - Επιχείρηση κατευνασμού δημάρχων & διαφωνούντων - Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι

Εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας και ενώ οι κοινωνικές αντιδράσεις επεκτείνονται, η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη, την πλέον κρίσιμη ημέρα μιας θερμής πολιτικά εβδομάδας, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι» με «διορθωσούλες». 


Η επιχείρηση κατευνασμού των διαφωνούντων βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και σήμερα στην άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των γαλάζιων θα φανεί εάν έχει αποδώσει καρπούς. 


«Αποφασιστικότητα και ευελιξία» είναι το μήνυμα του μεγάρου Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η διαθεσιμότητα, η κινητικότητα και εν τέλει το σχέδιο απολύσεων θα προχωρήσουν, προσπαθώντας μάλιστα να παρουσιάζουν τις οριζόντιου χαρακτήρα αποφάσεις όχι απλώς ως αποτέλεσμα της ανάγκης, αλλά με το μανδύα των μεταρρυθμίσεων. 

Παράλληλα, οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που προανήγγειλαν οι συναρμόδιοι υπουργοί εκτιμάται από συνεργάτες του πρωθυπουργού ότι θα κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών, χωρίς να αλλάζουν την ουσία του πολυνομοσχεδίου, δηλαδή την αρχή μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι μετά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια και Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου αίρονται και οι τελευταίες ενστάσεις για το θέμα των δημοτικών αστυνομικών. Ως απόδειξη δε, πως η κυβέρνηση θα «φροντίσει» ιδιαίτερα τους δημοτικούς αστυνομικούς, έφεραν την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας από τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Οσο για τους σχολικούς φύλακες, γι' αυτούς δεν υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, αφού δεν υπάρχουν και αντίστοιχες αντιδράσεις. 

 

Το μήνυμα αυτό της «αποφασιστικότητας και ευελιξίας» έστειλαν συντονισμένα χθες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. 

Ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» έθεσε το δίλημμα σχολικοί φύλακες ή νοσηλευτές, Δημοτική Αστυνομία ή ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. «Κανείς κανονικός εργαζόμενος στο Δημόσιο δεν πρέπει να νιώθει ανασφαλής ή απειλούμενος», υποστήριξε εν τω μεταξύ με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε πως όπου χρειαστούν στη συνέχεια πρόσθετες ρυθμίσεις, θα γίνουν. 

Και οι δύο απέκλεισαν κατηγορηματικά νέα μέτρα, προκειμένου να καθησυχάσουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, όπου επικρατούσε το ερώτημα: «Πώς θα δικαιολογήσουμε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου εάν έπονται νέα μέτρα;». 

Εκτός από την προσπάθεια συμβιβασμού των εσωτερικών γαλάζιων αντιδράσεων με τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., η κυβέρνηση σήμερα προσπαθεί να κατευνάσει και τους δημάρχους. Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια με τους Γ. Στουρνάρα, Γ. Μιχελάκη και Κ. Μητσοτάκη. 

Το θερμόμετρο θα ανεβάσει περισσότερο σήμερα το απόγευμα η συζήτηση επί του πορίσματος της προκαταρκτικής για τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ξεκινάει αύριο και η ψηφοφορία έχει οριστεί για την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την άφιξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα και εν μέσω απεργιακού κλοιού στους δήμους και την Υγεία. Το θέμα της ΕΡΤ θα ανάψει νέες φωτιές την Πέμπτη με το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ και την Παρασκευή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Για τη Ν.Δ., που προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειές της προς τα δεξιά, ανοίγει εν τω μεταξύ ένα ακόμη δύσκολο μέτωπο, αυτή τη φορά με την Εκκλησία. Αφορμή το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ήδη απείλησε όσους βουλευτές το υπερψηφίσουν με απαγόρευση εκκλησιασμού.

Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Συγκρουσιακό σκηνικό, προάγγελος ενός ιδιαίτερα θερμού καλοκαιριού, διαμορφώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κυβέρνηση να αισθάνεται «στριμωγμένη» όχι μόνο από τους εργαζομένους και το ισχυρό συνδικαλιστικό μέτωπο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και από τους δημάρχους, οι οποίοι συνεχίζουν τις ζυμώσεις για μαζικές παραιτήσεις. 

 

Τα μέτωπα, ωστόσο, δεν εμφανίζονται αραγή. «Η καθαριότητα έπρεπε να είχε κλείσει από χθες και τα "παιχνιδάκια" αυτών που την κρατούν ανοιχτή να σταματήσουν κάποτε», σημειώνουν σε ανακοίνωση η οποία στοχεύει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους ΟΤΑ (ΠΟΠ-ΟΤΑ).

Οι εργαζόμενοι στο δήμο εγκαλούν ταυτόχρονα και την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), χαρακτηρίζοντας «αστεία» την απόφασή της για 3ήμερο κλείσιμο των δήμων. «Δεν περιμένουμε πια τίποτα από τους δημάρχους. Ο αγώνας μας πρέπει να ενταθεί», τονίζουν και καλούν το δήμαρχο Αθηναίων, «που κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι το 25% των εργαζομένων του τίθεται σε διαθεσιμότητα, να παρέμβει σθεναρά για να μη διαλυθεί ο δήμος».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στέλνει, από την πλευρά της, ξεκάθαρο μήνυμα σε μερίδα δημοτικών αστυνομικών και συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων, οι οποίοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή σε δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώταρος, Κασσιδιάρης) κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.

«Οχι σε νεοναζί»
Σε ψήφισμά της η Ομοσπονδία τονίζει ότι «οι νεοναζί βουλευτές είναι ανεπιθύμητοι στους ΟΤΑ» και καλεί τους συλλόγους-μέλη της να κρατήσουν τις πόρτες τους κλειστές στους φασίστες βουλευτές, καθώς είναι απολύτως ανεπιθύμητοι από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ούτε και μεταξύ των αιρετών υπάρχει απόλυτη σύμπνοια. «Μόνο αν παραιτηθούν και οι 325 δήμαρχοι της χώρας θα έχει νόημα, αλλά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση», τονίζει στην «Ε» ο δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης τονίζοντας με νόημα ότι «μόνο 120 δήμοι έχουν δημοτική αστυνομία. Να μείνουμε στις θέσεις μας να αγωνιστούμε».

Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης συμμετείχαν σε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας των δημοτικών αστυνομικών χθες Κυριακή, προκειμένου να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση των δημοτικών φορέων και να τονίσουν ότι «πρόκειται για μέτρο χωρίς δημοσιονομικό όφελος που δεν οδηγεί πουθενά».

Η πορεία ξεκίνησε από τη Βούλα, κατευθύνθηκε στη λίμνη Βουλιαγμένης, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Γλυφάδας, του Ελληνικού, της Αργυρούπολης για να καταλήξει στον Αλιμο. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης τόνισε στην «Ε» ότι: «Οι παραιτήσεις μας θα δημιουργήσουν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να συνοδευτούν από παράλληλες δράσεις στο δρόμο».

Σήμερα ο σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων καλεί τα μέλη του στις 9 π.μ. σε συγκέντρωση στη Λιοσίων και πορεία, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ συγκεντρώνεται στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Καραϊσκάκη, απ' όπου θα ξεκινήσει μηχανοκίνητη πορεία. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι

 Σώζεται το 90% από τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς

*Στον... Μινώταυρο της τρόικας οι 2.200 σχολικοί φύλακες.

Σώζονται οι 9 δημοτικοί αστυνομικοί στους 10, που θα απορροφηθούν σε θέσεις όχι μόνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ, αντίθετα, οι 2.200 σχολικοί φύλακες θα «θυσιαστούν» στον... 

Μινώταυρο της τρόικας λόγω χαμηλών προσόντων. Στη διακεκαυμένη ζώνη των απολύσεων θα μπουν μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 9.000 καθαρίστριες των σχολείων. 

Είναι η νέα «γεωγραφία» των απολύσεων, με βάση την ειδικότητα του υπαλλήλου, που εγκαινιάζεται με το πολυνομοσχέδιο, καθώς αρκούν δύο μόνον υπογραφές υπουργών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και του αντίστοιχου αρμόδιου υπουργού, για να εξαφανιστεί από το... χάρτη του Δημοσίου μια ολόκληρη ειδικότητα. 

Τα δεδομένα για τους δημοτικούς αστυνομικούς είναι πιο ευνοϊκά και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου σε ποσοστό 90%) θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με τη δυνατότητα που θα τους παρασχεθεί να εξαγοράσουν τρία πλασματικά χρόνια όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία στην εργασία τους. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει μία μικρή μειονότητα δημοτικών αστυνομικών. 

Οι κινήσεις αυτές από κυβερνητικής πλευράς έχουν ως στόχο να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, να δράσουν πυροσβεστικά στις τάξεις των συνδικαλιστών των δημοτικών υπαλλήλων και να πεισθούν όσοι δηλώνουν «αντάρτες» στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αφού ορισμένοι, όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Ταμήλος, απειλούν ότι θα καταψηφίσουν στη Βουλή το άρθρο που προβλέπει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
Ιδιαίτερη κατηγορία
Επειδή η ψηφοφορία της Τρίτης έχει λάβει τη δυναμική της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι έτοιμη τροπολογία από τον υπουργό Εσωτερικών, η οποία χαρακτηρίζει τους δημοτικούς ασυνομικούς «προσωπικό ιδιαίτερης κατηγορίας», και καθορίζεται ότι με προεδρικά διατάγματα θα οριστεί η διαδικασία ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. (προσόντα, προϋποθέσεις, διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης στην ΕΛ.ΑΣ. και άλλες υπηρεσίες).

Την εντολή για πλήρη αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών έχει δώσει το μέγαρο Μαξίμου και ήδη έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πριν από μερικές ημέρες από την Κρήτη ότι η Δημοτική Αστυνομία, θα ενταχθεί ως διοικητική αστυνομία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα ασχολείται με τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί το πλείστον.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα καλύψουν επίσης κενά των οποίων η κάλυψη επείγει, όπως δομές πρόνοιας στις υπηρεσίες των δήμων και αξιοποίηση δημοτικών αστυνομικών ως σωφρονιστικών φυλάκων, όπως έχει προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κάλυψη κενών δηλώνοντας: «Υπάρχουν ανάγκες επείγουσας κάλυψης θέσεων σωφρονιστικών φυλάκων, που μπορούν να ικανοποιηθούν από τη διαδικασία κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών». Ακόμα ο κ. Δένδιας έχει υπογραμμίσει ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να στελεχώσουν υπηρεσίες διοικητικές που έχουν σχέση με τον πολίτη (Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών) σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους.

Οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί υπηρετούν κυρίως σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.). Εχει υπολογιστεί ότι το 50% υπηρετούν στους πέντε μεγάλους δήμους και το 65% σε 17 δήμους.

Αντίθετα, οι 2.200 σχολικοί φύλακες έχουν θεωρηθεί χαμηλών προσόντων και δεν υπάρχει καμία πρόνοια για απορρόφησή τους από άλλες υπηρεσίες. Οι υπάλληλοι αυτοί θα μπουν άμεσα στη διαθεσιμότητα μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νομοσχεδίου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και 60 οδηγούς από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας (στις 12.500 που πρέπει να έχουν οριστεί μέχρι το τέλος του χρόνου) θα εντάξουν και τις καθαρίστριες των σχολείων. Πρόκειται για 9.000 εργαζόμενες, από τις οποίες οι 3.000 είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου (μονιμοποιήθηκαν με το «διάταγμα Παυλόπουλου») και 6.000 με συμβάσεις έργου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου