Θύελλα αντιδράσεων από τους δημοτικούς αστυνομικούς ξεσήκωσε η απόφαση που φαίνεται να έχει πάρει η κυβέρνηση να μετατάξει το σύνολο των δυνάμεων της Δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο λόγος για 3300 υπαλλήλους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα παραπάνω ξαφνικά, μέσω δημοσιευμάτων στο χθεσινοβραδινό και σημερινό τύπο.

Σε πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών προχώρησαν νωρίτερα σήμερα περίπου 1000 δημοτικοί αστυνομικοί. Ο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν δέχθηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους από το ΣΔΑΑ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ωστόσο, δεκτοί έγιναν από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου παρέδωσαν επιστολή προς τον υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.

Τις επόμενες ώρες συνεδριάζει το ΔΣ του σωματείου τους, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί και Γενική Συνέλευση του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών Αθήνας (ΣΔΑΑ), με τους εργαζόμενους να δηλώνουν σε όλους τους τόνους την αγωνιστική τους διάθεση.

Η AvgiOnline μίλησε με τρεις συνδικαλιστές του ΣΔΑΑ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, εκφράζουν την πεποίθηση των εργαζομένων ότι δεν πρόκειται για μετάταξη αλλά για απολύσεις που θα πέσουν "στα μαλακά" και εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας αποτελεί λανθασμένη κίνηση.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η κυβέρνηση, εκτελώντας τις επιταγές της τρόικας, επιχειρεί να κλείσει το ζήτημα της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας την αρχή με τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Τη συγκεκριμένη πρόταση φέρεται να έχει αποδεχθεί κατ' αρχήν η τρόικα, ενώ θετικό είναι και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ι. Λεβεντάκης: Μας χρυσώνουν το χάπι
"Ενατιωνόμαστε πρώτα από όλα επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να χάνουν τη δουλειά τους, ανεξάρτητα με το που δουλεύουν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην εργασία προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να θρέψουν τις οικογένειές τους", δηλώνει ο Ιωάννης Λεβεντάκης, Τμηματάρχης Α' του τμήματος Εποπτείας & Διαχείρισης. "Αυτά που λένε είναι για να χρυσώσουν το χάπι. Πριν λίγο καιρό ο Δένδιας είχε κάνει δηλώσεις ότι πρέπει να γίνει αξιολόγηση στους υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ. και να υπάρξει συρρίκνωση.
Δεν έχουν κανένα λόγο αυτήν τη στιγμή να μεταφέρουν, θεωρητικά, το κόστος των υπαλλήλων σε άλλο φορέα. Όλη η στόχευση είναι να δημιουργήσει φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους και να περάσει στα μαλακά", δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Σειρά, βέβαια, έχουν κι άλλοι κλάδοι στη τοπική αυτοδιοίκηση, όπως οι τεχνικές υπηρεσίες, η καθαριότητα, το ηλεκτρολογικό, υπηρεσίες μέριμνας, παιδικοί σταθμοί και ό,τι άλλο προκύπτει ως ανάγκη και υποχρέωση απέναντι στην τρόικα".

Δ. Γκούβας: Με αγωνιστική διάθεση η σημερινή Γενική Συνέλευση
"Εμείς θέλουμε να μείνει η δημοτική αστυνομία όπως είναι, στους ΟΤΑ, δίπλα στον πολίτη, με τις 29 αρμοδιότητες που τη διέπουν", δηλώνει ο Δημήτρης Γκούβας, μέλος ΔΣ και πρώην πρόεδρος του ΣΔΑΑ. "Είμαστε ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι κι έχουμε περάσει από εκπαίδευση, από σχολές. Από το '98 και μετά όσοι προσλήφθηκαν, προσλήφθηκαν με μοριοδότηση, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ", επισημαίνει. "Αυτή τη στιγμή 1000 άτομα, ζητάμε να παραμείνει η δημοτική αστυνομία ως έχει. Ο δήμος Αθηναίων που έχει το μεγαλύτερο σωματείο, που αριθμεί 1000 άτομα, κάνει τη συνέλευσή του με αγωνιστική διάθεση", προειδοποιεί.

Γ. Κόκιος: ήταν κεραυνός εν αιθρία
"Ήταν κεραυνός εν αιθρία, στα σημερινά δημοσιεύματα το μάθαμε", δηλώνει ο Γιάννης Κόκιος, μέλος ΔΣ ΣΔΑΑ και μέλος γραμματείας της Δημοτικής Αστυνομίας για τους ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ως προς τον εξπρές χαρακτήρα της απόφασης, επισημαίνει ότι "πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εσωτερικών και από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης "μας ενημερώνουν ότι ο σχεδιασμός του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης περιελάμβανε σεμινάρια για τη δημοτική αστυνομία, για το επόμενο εξάμηνο. Δεν γνωρίζουμε ποιοι μπορεί να ήξεραν, ίσως έψαχναν για νούμερα.

Σε τι εξυπηρετεί η κατάργηση μιας υπηρεσίας που ασκεί 29 αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;", διερωτάται και σημειώνει ότι "υποτίθεται ότι η διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία με τις περισσότερες αρμοδιότητες είναι η Δημοτική Αστυνομία.

Ενδεικτικά, στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας είναι ο έλεγχος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, ο έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η υπαίθρια διαφήμιση, η ελεγχόμενη στάθμευση και το υπαίθριο εμπόριο. Μια τέτοια απόφαση δημιουργεί και θέμα εσόδων στους ΟΤΑ", τονίζει. "Η υπηρεσία που κοστίζει λιγότερο, διότι βγάζει τα λειτουργικά της έξοδα και φέρνει και έσοδα στο δήμο, για ποιον λόγο καταργείται; Είμαστε βασική πηγή χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, ο κ. Κόκιος σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο, σημειώνει ότι προβληματίζουν οι αναφορές περί 4000 δημοτικών αστυνομικών, αφού "είμαστε συνολικά 3200 πανελλαδικά, το πολύ 3300.
Γ. Καμίνης: Άρρηκτα συνδεδεμένη η Δημοτική Αστυνομία με τη λειτουργία της πόλης
Αντίθετος με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. "Την ώρα που ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται όλο και πιο κεντρικός για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, είναι αδιανόητος κάθε περιορισμός στις αρμοδιότητές της. Η Δημοτική Αστυνομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λειτουργία της πόλης. Είναι πάγια θέση του δήμου Αθηναίων η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου των αρμοδιοτήτων της και όχι η κατάργησή της", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Αυγή