Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

«Όχι» στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη

Την κατηγορηματική αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας εκφράζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Σίμος Δανιηλίδης. Συγκεκριμένα τονίζει:

«Καταγγέλλω την όποια απόφαση και την όποια σκέψη για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και συγχώνευσής της με την ΕΛ.ΑΣ., καθώς και τη μετάταξη 4.000 Δημοτικών Αστυνόμων, ως παράνομη, αντιδημοκρατική, οπισθοδρομική, αντιαυτοδιοικητική, αντιευρωπαϊκή, αντισυνταγματική και τελείως παράλογη.
»Την ίδια ώρα που η χώρα δέχεται παρατηρήσεις για τις μεγάλες αποκλίσεις που παρουσιάζει από τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αναρωτιόμαστε ποιός αρρωστημένος νους συνέλαβε την ιδέα κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας;

»Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα, η οποία όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως να ενδυναμωθεί και να υποστηριχτεί στη σπουδαία κοινωνική και περιβαλλοντική της αποστολή.

»Σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες η Δημοτική Αστυνομία κατέχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ευταξίας στις πόλεις. Σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες η Δημοτική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με καθήκοντα καίρια, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί κατάκτηση της Τ.Α. και χάρη στην ύπαρξή της έχει κατά πολύ βελτιωθεί και αλλάξει η εικόνα των πόλεών μας.

»Με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας, όλες οι υποθέσεις για το περιβάλλον, τον έλεγχο της ρύπανσης, τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την κυκλοφορία και τη στάθμευση οχημάτων, την προστασία και τη φύλαξη της δημοτικής περιουσίας, τον έλεγχο της «μαύρης» εργασίας και πολλές άλλες, εξυπηρετούνται από την Τ.Α. με φορέα και κεντρική υπηρεσία υλοποίησης τη Δημοτική Αστυνομία.

»Μετά από αγώνες ετών και διεκδικήσεις της Τ.Α., με το νόμο 3852 («Καλλικράτης») και με τον προηγούμενο νόμο για τη Δημοτική Αστυνομία, πετύχαμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, εκφράζοντας την Αυτοδιοίκηση των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών και όχι την ανεύθυνη. Η κυβέρνηση, εφόσον επιμείνει σε ένα τέτοιο καταστροφικό ενδεχόμενο, είναι βέβαιο ότι κάνει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά της λάθη με επικίνδυνες συνέπειες.

»Ενώ κεντρικό ζητούμενο θα πρέπει να είναι σήμερα η περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με νέες αρμοδιότητες και πόρους για να μπορέσουν να σταθούν ουσιαστικά στο πλευρό των συμπολιτών μας, που βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της κρίσης, η κυβέρνηση τους αποδυναμώνει περισσότερο. Υιοθετώντας τη νοοτροπία της πλήρους απαξίωσης των δήμων, των αιρετών και των πολιτών που έχουμε κληθεί με δημοκρατικές διαδικασίες να υπηρετήσουμε, επιμένει να εφαρμόζει προγράμματα και να εκτελεί εντολές που οδηγούν τη χώρα σε αλήστου μνήμης εποχές.

»Καλώ την κυβέρνηση να αναιρέσει κάθε σχεδιασμό για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και μεταφοράς της στην ΕΛ.ΑΣ.

»Καλώ την κυβέρνηση να τολμήσει να καταργήσει επιβλαβείς, σπάταλους και επί της ουσίας ανύπαρκτους δημόσιους οργανισμούς, και να πάψει να επιτίθεται συνεχώς στην Τ.Α.

»Καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με την ΚΕΔΕ και να μην αποφασίζει για ‘‘εμάς χωρίς εμάς’’.

»Καλώ όσους σπεύδουν να δημιουργήσουν στρεβλή εικόνα για τις προσλήψεις των στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας, να μην προσποιούνται ότι δεν γνωρίζουν πως αυτές έγιναν νόμιμα και μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

»Αν –αρνητικό σενάριο που απευχόμαστε- ισχύσει η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η παρουσία της οποίας είναι αποδεδειγμένα άκρως απαραίτητη και αναγκαία, ποιός θα εξυπηρετεί όλα αυτά τα ζητήματα; Ή, μήπως, το επόμενο βήμα θα είναι να αφαιρεθούν από την Τ.Α. κι άλλες αρμοδιότητες και ίσως να επιστρέψουμε σε παλαιού τύπου υπηρεσίες, όπως η πρώην Χωροφυλακή;

»Η αντίδρασή μας θα είναι καθολική, μαζική, δυναμική και σκληρή. Τετελεσμένα δεν αποδεχόμαστε και σίγουρα δεν θα μείνουμε απαθείς θεατές στα σχέδια όσων θεωρούν ότι μπορούν να μετατρέψουν την ελληνική Τ.Α. σε απόβλητο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αν η κυβέρνηση επιμείνει, θα πρόκειται για ένα θανάσιμο ακρωτηριασμό της Τ.Α.

»Παράλληλα, στις φήμες που κυκλοφορούν ότι επίκειται κατάργηση και των Σχολικών Φυλάκων, σημειώνουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση και πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μετατρέψει τις ευαίσθητες σχολικές μονάδες σε έρμαια κάθε εγκληματικής ομάδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου