Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Χιλιάδες κόσμου στις πορείες κατά του πολυνομοσχεδίου - Παραμένουν έξω από τη Βουλή διαδηλωτές

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στις απολύσεις» και βασικό αίτημα της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία προς τη Βουλή. Την Τετάρτη, ημέρα ψήφισής τουπολυνομοσχεδίου, αναμένεται κορύφωση των κινητοποιήσεων. 

Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"
 
Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιήθηκε, στις 11.00 το πρωί, η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
 
Στην κινητοποίηση, συμμετείχαν εργαζόμενοι των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι στον στενό δημόσιο τομέα στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τις μονάδες παροχής υγείας. Στην πορεία προς τη Βουλή προηγήθηκαν μοτοσικλετιστές της δημοτικής αστυνομίας.
 
«Καλούμε τους βουλευτές, να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο γιατί θα είναι τραγικό λάθος» ανέφερε σε δήλωσή του ο προερχόμενος από την ΠΟΕ ΟΤΑ, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Βασίλης Πολυμερόπουλος. «Είναι τραγικό λάθος απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση απέναντι στη δημόσια διοίκηση, αλλά κυρίως απέναντι στην αξιοπρέπειά μας» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
  

  «Το δίλημμα των Ελλήνων βουλευτών είναι αν θα συνταχθούν με τα μνημόνια ή με το λαό» τόνισε από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.
 
«Ικανοποιητική» χαρακτήριζαν τη συμμετοχή στην απεργία στελέχη της ΓΣΕΕ που εκτιμούσαν τον αριθμό των διαδηλωτών στις 30.000.
 
Χωριστή πορεία προς τη Βουλή, μέσω της οδού Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν τα μέλη του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ παρέμειναν για λίγη ώρα μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών λιτότητας και στη συνέχεια αποχώρησαν προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός από όπου διαλύθηκαν.
 
Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε πριν από λίγη ώρα στο περιστύλιο της Βουλής και ξεδίπλωσε προς την πλευρά των συγκεντρωμένων πανό με το σύνθημα «να απολύσουμε την κυβέρνηση».
 
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν πανό στο περιστύλιο της Βουλής. 19 Ιουλίου 2013. Φωτογραφία: Στέλιος Στεφάνου "Ε"
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν πανό στο περιστύλιο της Βουλής
Διαδηλωτές παραμένουν έως αυτή την ώρα μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, καθώς και οι οδοί Σταδίου και Πανεπιστημίου.

Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου  

Στις 20.30 έχει προγραμματιστεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή όλων των κλάδων εργαζομένων του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα. Θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία - περικύκλωση της Βουλής και συναυλία συμπαράστασης.
 
Κλειστοί ήταν από τις 9.30 το πρωί οι σταθμοί του μετρό «Ευαγγελισμός», «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» λόγω της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος ενώ συγκέντρωση στις 10.30 πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς 
 
Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου
Κλειστοί ήταν την Τρίτη οι δήμοι και οι δημόσιες υπηρεσίες ενώ οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποίησαν  προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.
 
Στην απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και Ταμεία, στις ΔΕΚΟ και τραπεζοϋπάλληλοι. Κάλεσμα για συμμετοχή στη σημερινή απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, με προσυγκέντρωση 11.30 στην πλατεία Καλυθμώνος απηύθυνε η ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: "Στο νέο πολυνομοσχέδιο που συνεχίζει να γκρεμίζει εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, που μεγαλώνει τη στρατιά των ανέργων και που φέρνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ο κόσμος της εργασίας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος". 
 
Oι εργαζόμενοι στα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 14:00.Η ΠΟΣΠΕΡΤ επίσης καλεί για συμμετοχή στο συλλαλητήριο τονίζοντας μεταξύ άλλων :"διακηρύσσουμε  ότι μένουμε αταλάντευτοι, ανυποχώρητοι και σε μαχητική ετοιμότητα για την ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών, για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, τη διασφάλιση βιωσιμότητας των ασφαλιστικών Ταμείων μας, την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο, της εργασιακής ανασφάλειας και της δραματικής κατάστασης που βιώνουν οι συνταξιούχοι, με τις απάνθρωπες περικοπές των συντάξεων, όπως και για την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, για την υγεία, την εκπαίδευση, το νερό, τις συγκοινωνίες και την κοινωνική ασφάλιση".
 
Τα Μέσα Μεταφοράς
 
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων θα επέλθει από τις 10 το πρωί, ενώ θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 8 το βράδυ.
Κανονικά θα λειτουργούν Μετρό, Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και Τραμ.
 
Ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια προς το αεροδρόμιο λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον ΟΣΕ. Επιβάτες με προορισμό το αεροδρόμιο μπορούν να εξυπηρετούνται, μεταξύ 9 το πρωί και 9 το βράδυ, μέσω των λεωφορειακών γραμμών Χ95 από Σύνταγμα/Εθνική Άμυνα ή Χ97 από Δάφνη.
 
Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη τη μέρα τα τρένα ενώ ματαιώνονται, σήμερα, τα τελευταία βραδινά δρομολόγια καθώς και τα και τα πρωινά δρομολόγια της Τετάρτης, 17 Ιουλίου.Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα δρομολόγια στις τουριστικές αμαξοστοιχίες, με διαδρομές Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο και Α. Λεχώνα- Μηλιές, που θα πραγματοποιηθούν κανονικά.
 
Προβλήματα και στις πτήσεις
Καθυστερήσεις και ματαιώσεις αναμένονται και στις αερομεταφορές λόγω της συμμετοχής στην απεργία με στάση εργασίας από τις 12:00 έως τις 16:00 της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ).
 
Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία
 
Λόγω της συμμετοχής των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία στην απεργία, τα δημόσια νοσοκομεία, οι δομές της πρόνοιας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας
  
Φωτογραφία: Ορέστης Σεφέρογλου "Ε" 
 
Στο πόδι και η Θεσσαλονίκη
 Δύο συλλαλητήρια, κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
 
Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΕΤ 3, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, ενώ τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ, των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ΕΡΤ 3, εκπρόσωποι των Ενώσεων καθηγητών από τη Μέση Εκπαίδευση και της Πρωτοβουλίας Σωματείων. Ολοι τους διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν αταλάντευτα τις κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσουν οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα.
 
Δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και με μηχανοκίνητη πορεία ενώθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 
Στη διάρκεια της πορείας στην οδό Τσιμισκή, καθηγητές κατέβασαν την ταμπέλα ιδιωτικού ΙΕΚ.
 
Το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
 
Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης πραγματοίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και θα την επαναλάβουν από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
 
Μέσω διαδικτύου υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 8 το βράδυ στον Λευκό Πύργο, ενώ την ίδια ώρα η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Καλαμαριά.
 
Οι σύλλογοι των εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης και στους ΟΤΑ του νομού Θεσσαλονίκης κήρυξαν για αύριο 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου