Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Στουρνάρας: «Χωρίς διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών πάμε σε εκλογές» - Φοβούνται «αντάρτικο» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σε ερώτηση του πρώην δημάρχου Τρικκαίων και νυν βουλευτή Μιχάλη Ταμήλου κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης υπουργών στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Θ. Μπούρα στη Βουλή με περίπου 40 βουλευτές του κόμματος αποτυπώνει τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση απέναντι στους «αντάρτες».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ο κ. Ταμήλος έθεσε το ερώτημα τι θα γίνει δεν ψηφίσει μία διάταξη του πολυνομοσχεδίου, όπως αυτή για την κατάργηση των θέσεων των δημοτικών αστυνομικών. Για να πάρει την άμεση απάντηση του υπουργού Οικονομικών: «Αν δεν υπερψηφιστεί η διάταξη δεν παίρνουμε τη δόση και οδηγούμαστε σ εκλογές».

Μετά από αυτό, ο κ. Ταμήλος ανέκρουσε πρύμναν, τονίζοντας ότι «αν είναι να πέσει η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί τι θα πράξει».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας, όταν ρωτήθηκε αν για την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας ρωτήθηκαν πριν πρώην δήμαρχοι, όπως οι Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε πως δεν είχαν ρωτηθεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σχετική απόφαση αλλά και οι γενικότερες για τη διαθεσιμότητα που πλήττουν την Αυτοδιοίκησης ελήφθησαν καθώς δεν υπήρχε σχετική προετοιμασία από τα υπουργεία.

Πηγή:  http://www.aftodioikisi.gr/


Φοβούνται «αντάρτικο» σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Στο «μικροσκόπιο» του Μεγάρου Μαξίμου και της Ιπποκράτους βρίσκονται περί τους πέντε βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αντιστοίχως, που φέρονται να διατυπώνουν σοβαρές ενστάσεις εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την Τετάρτη επί του πολυνομοσχεδίου μέσω του οποίου καταργούνται οι υφιστάμενες θέσεις σχολικών φυλάκων και η Δημοτική Αστυνομία.


Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με καταληξη το δημαρχείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας

Χαρακτήρα ορόσημου για την πορεία της δικομματικής κυβέρνησης αποτελεί η ψήφιση, την Τετάρτη, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για τη δόση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σε κλίμα έντονης δυσφορίας εκ μέρους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν χθες μακρά συνεργασία με αντικείμενο την κινητικότητααπολύσεις στο Δημόσιο και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, από την εξέλιξη των οποίων -και πέραν της ψηφοφορίας στη Βουλή- θα κριθεί η πορεία του κυβερνητικού σχήματος. Το «παρών» στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης έδωσαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Κυρ. Μητσοτάκης, Χρ. Σταϊκούρας καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης ενώ, κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος δεν ζήτησε αλλαγές στο σχέδιο νόμου, παρά το κλίμα αναταραχής που επικρατούσε στο ΠΑΣΟΚ.

Οι ηγεσίες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αισιόδοξες για την ομαλή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, καίτοι χθες οι πληροφορίες για τη στάση σημαντικού αριθμού βουλευτών δημιουργούσαν σενάρια «δικομματικής ανταρσίας». Συγκεκριμένα, στις δημόσιες δηλώσεις των κ. Κακλαμάνη, Ταμήλου και Βλάχου από πλευράς Ν.Δ. και των κ. Ντόλιου και Κουκουλόπουλου από το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις απολύσεις στους ΟΤΑ, πληροφορίες έφεραν να προστίθενται 3 - 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και οι κ. Κ. Κουκοδήμος, Ανδ. Μαρίνος και Λαζ. Τσαβδαρίδης από τη Ν.Δ.

Τα κίνητρα
Πηγές από τα δύο κόμματα απέδιδαν την αποστασιοποίηση των βουλευτών είτε σε προσωπική πικρία λόγω της μη αξιοποίησής τους κατά τον ανασχηματισμό, είτε σε στρατηγική επιλογή με ορίζοντα τις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, η πραγματικότητα των διαφοροποιήσεων παραμένει και το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να κατατεθεί το νομοσχέδιο με κανονική μορφή και όχι ως ένα άρθρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιμέρους διαφοροποιήσεων κατά την ονομαστική ψηφοφορία που, δεδομένα, θα ζητήσει η αντιπολίτευση. Προς την κατεύθυνση κατευνασμού, πέραν της επίκλησης της κρισιμότητας της συγκυρίας, αναμένεται να κινητοποιηθούν ο γραμματέας της Κ.Ο., αλλά και το Μαξίμου (σ.σ. ο κ. Κ. Μπούρας) ενώ αναμένονται συναντήσεις των βουλευτών με τους γαλάζιους αρμόδιους υπουργούς. Ηδη στο παρασκήνιο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να εξευμενιστούν οι γαλάζιοι και πράσινοι δήμαρχοι, ενώ ο κ. Γ. Μιχελάκης έχει συναντήσεις με δημάρχους και συνδικαλιστές προσκείμενους στη Ν.Δ. Στελέχη του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης, δε, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα των δημάρχων και τμήμα των δημοτικών αστυνομικών, που θα τεθούν σε κινητικότητα τον Σεπτέμβριο, να επανέλθουν σε άλλες θέσεις των δήμων.

Ακόμη, πάντως, κι αν η κυβέρνηση περάσει επιτυχώς τον κάβο της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο και τις κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις που ακολουθούν (συγχωνεύσεις, προανακριτική λίστας Λαγκάρντ, λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές), ο προβληματισμός για τις συνέπειες στη λειτουργία των δήμων (καθαριότητα, βρεφονηπιακοί σταθμοί) από την σύγκρουση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και οι αβεβαιότητες για το άμεσο μέλλον (δημοσιονομικά, νέος κύκλος διαθεσιμότητας απολύσεων) αποτελούν κεντρικό στοιχείο στις αναλύσεις των πολιτικών γραφείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου